Borkai Zsolt lemond, jövő tavasszal választhat Győr

Pénteki határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt. A Győrt vezető politikus nyílt levélben közölte döntését, indoklásként arra hivatkozott, hogy a személye ellen irányuló — egy kivétellel hazug — vádaskodásokkal nem akarja hátráltatni a megyeszékhely további fejlődését. Borkai lemondásának hírét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter üdvözölte.

Forrás: MN2019. 11. 07. 6:05
null
A volt olimpiai bajnok tornász politikai csapdaként értékelte az ellene felhozott vádak többségét Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt. A politikus ezt a győriekhez tegnap írt nyílt levelében jelentette be, amelyet eljuttatott az MTI-hez is.

Mint írta, a folyamatos vádaskodás ellenére azért nem mondott le eddig, mert szerette volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak, és képes a települést vezetni. ­Hozzátette: szereti Győrt, ezért nem akarja a személyével és a vele történtekkel hátráltatni a megyeszékhely további fejlődését, így lemond városvezetői tisztségéről.

A volt olimpiai bajnok tornász politikai csapdaként értékelte az ellene felhozott vádak többségét
Fotó: Kurucz Árpád

– Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget – hangsúlyozta a politikus. Borkai Zsoltról az önkormányzati választások előtt néhány nappal magát az ördög ügyvédjének ­nevező, máig ismeretlen személy tett közzé az interneten fotót és videót, amelyeken a polgármester több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben.

– Véleményem szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, amelytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek – fogalmazott levelében a leköszönő polgármester, aki azt is hangsúlyozta: a blogon írt dolgok ­mindegyike rágalom volt, a szexorgia kivételével. Borkai több alkalommal is határozottan cáfolta, hogy drogot fogyasztott volna, valamint hogy közpénzből fedezte volna a „kirándulást”.

A karaktergyilkosság hatására a korábban toronymagasan esélyesnek számító, egykori olimpiai bajnok tornász csak szűk különbséggel tudott nyerni az ellenzéki összefogás támogatásával induló Glázer Tímea (DK–Momentum–MSZP–Jobbik–LMP) ellen az október 13-i választáson.

A nyilvánosságra került felvételek országos szintű tiltakozáshullámot generáltak, amely hatással lehetett az eredményekre a nagyobb városokban és különösen Budapesten, ahol több kormánypárti polgármester is csekély különbséggel szenvedett vereséget. Kormánypárti körökben is elfogadhatatlannak tartották a polgármester szexbotrányát, maga Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök úgy fogalmazott: nálunk bizonyos dolgok nem férnek bele.

A választások után Borkai bejelentette, hogy nem akar morális hátrányt okozni a Fidesznek, ezért – egyeztetve a kormánypárt vezetésével is – lemond párttagságáról. Akkori elképzelése szerint – a győriektől kapott erős felhatalmazásra hivatkozva – független polgármesterként irányította volna a várost a ciklus végéig. Borkai lemondásának hírét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap „Heuréka!” felkiáltással üdvözölte.

A város első emberének utolsó fellépése lehet a mai alakuló ülés a megyeszékhelyen
Fotó: Kurucz Árpád

Kora tavasszal tarthatnak új választást Győrben, de egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz kit indít majd polgármesterjelöltként. A Fidesz elnöksége a közeljövőben hozhatja meg a személyi döntést.

Lapunk helyi forrásból úgy értesült, hogy a mai alakuló ülésen várha­tóan két Fidesz–KDNP-s alpolgármestert választanak meg. Ők a jövő évi időközi polgármester-választásig vezetik majd a megyeszékhelyt. A hírek szerint a három korábbi alpolgármester közül kettő, Radnóti Ákos és Fekete Dávid kap majd újra megbízást, utóbbit tartják esélyesebbnek a város átmeneti vezetésére is. Közben a Momentum a Facebook-oldalán felvetette az ellenzéki előválasztás ötletét, ami szerintük a fővárosban is bevált korábban.

A számvevőszék mindent rendben talált

Az ellenzéki pártok üdvözlik Borkai Zsolt győri polgármester lemondását, ugyanakkor többen a korrupciógyanús ügyek kivizsgálását sürgetik. A Jobbik szerint Borkainak hamarabb le kellett volna mondania, „Győrnek tiszta lappal kell indulnia, az új városvezetőnek és a remélhetőleg megújuló képviselő-testületnek a hatóságokkal együttműködve ki kell vizsgálniuk minden, Borkai Zsolthoz és ügyvéd barátjához köthető korrupciógyanús ügyletet” – közölte a párt. Az MSZP szerint is ki kell vizsgálni a felmerült ügyeket, álláspontjuk szerint azonban a képviselő-testületnek is le kellene mondania, és új választást kellene kiírni. A Párbeszéd szerint Borkai Zsolt „33 napot késett” a lemondásával, a Demokratikus Koalíció pedig az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) és a rendőrséget szólította fel cselekvésre. A Gyurcsány-párt közleményére reagálva az ÁSZ kommünikéjében kiemelte, hogy többször is ellenőrizték a győri önkormányzatot. A hivatal felidézte, hogy Domokos László, a számvevőszék elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, az ÁSZ 2018-as szakmai tevékenységéről szóló vitában azt mondta: „az Állami Számvevőszék az elmúlt években több alkalommal ellenőrizte a győri önkormányzatot, illetve annak gazdasági társaságait.” Hozzátette: a győri önkormányzatot érintő jelentések nyilvánosak, bárki számára elérhetők az ÁSZ honlapján. A szervezet az elmúlt években többször is ellenőrizte az önkormányzat gazdálkodását, valamint annak gazdasági társaságait is. Az ÁSZ 2019. január 10-én hozta nyilvánosságra a győri önkormányzat utóellenőrzéséről szóló jelentését, amelyben a 2016 decemberében lezárult számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján, az önkormányzat által összeállított intézkedési tervben foglalt feladatok végrehajtását értékelte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.