Brüsszel képtelen érvényt szerezni a jognak Szlovákiában

Tisztességes jogi eljárás után rendezni kellene a jogfosztó szlovák állampolgársági törvényt, amiről az Európai Bizottság már két éve kimondta: a jogszabály ellentétes az Európai Unió jogával – mutatott rá az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Idősebb Lomnici Zoltán szerint, ha bírói úton kiderülne, hogy a törvény miatt jogszabályellenesen érte hátrány a felvidéki jogfosztottakat, akkor az érintettek akár kártérítést is kérhetnek.

2021. 07. 16. 13:44
null
Idősebb Lomnici Zoltán egy évtized után is küzd a felvidéki jogfosztottakért Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban Brüsszelt terheli a felelősség azért az áldatlan helyzetért, ami Szlovákiában az állampolgársági törvény körül kialakult – erről beszélt lapunknak idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, akit tíz évvel ezelőtt a Magyar Becsületrenddel kitüntetett Tamás Ilonka néni és hozzá hasonló helyzetbe hozott társai bíztak meg a felvidéki jogfosztottak nemzetközi fórumok előtti képviselettel. A volt főbíró annak kapcsán nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy lapunk csütörtöki számában beszámoltunk arról: továbbra is hátrányosan érintené a felvidéki magyarokat a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása.

Noha a 3738 jogfosztott csupán öt százaléka magyar nemzetiségű, olyan megoldást keres a szlovák kormány, amely nemzettársainkra nézve hátrányos.

A szlovák állampolgárságát megtartani kívánó személynek ugyanis a helyi hatóságok által kiadott dokumentummal kellene igazolnia, hogy legalább öt éve állandó lakhelye van az adott országban. Amennyiben ilyet nem tud felmutatni, szlovák állampolgárságát megvonják tőle. Nyilvánvaló, hogy ez, egy szülőföldjén élő és ahhoz ragaszkodó felvidéki magyar esetében a legtöbb esetben kizáró ok lehet.

Idősebb Lomnici Zoltán egy évtized után is küzd a felvidéki jogfosztottakért
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mint azt korábban megírtuk, a szlovák törvényhozás 2010-ben fogadta el azt a törvényt, amely alapján automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel. A törvény jogorvoslati lehetőséget nem biztosított az érintetteknek.

– Ebben az ügyben Brüsszel felelőssége abban érhető tetten, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága többéves jogi küzdelem után még 2019. július 11-én értesített arról, hogy az általam kezdeményezett eljárás eredményre vezetett, és az Európai Bizottság felszólította Szlovákiát annak meghatározására, hogyan kívánja módosítani az unió jogával ellentétes jogszabályt.

Utaltak az Európai Bíróság 2019 márciusában kelt, minden tagállamra kötelező határozatára, amely szerint az állampolgárság jogának törvény erejénél fogva történő elvétele esetén biztosítani kell a jogorvoslat jogát, amit a szlovák állam mindvégig megtagadott a jogfosztottaktól – fogalmazott idősebb Lomnici Zoltán. Hozzátette: azóta több ízben fordult az Európai Bizottság elnökéhez és az Európai Parlament illetékeseihez, mégsem történt előrelépés.

Álláspontja szerint Magyarországgal szemben a brüsszeli Bizottság – (például a pedofilellenes törvény esetében – szerk.) – késlekedés nélkül eljárást kezdeményez vélt vagy valós jogsértésekre hivatkozva, Szlovákia esetén több mint két esztendő is kevés volt ahhoz, hogy rákényszerítsék északi szomszédunkat az Európai Bíróság határozatának végrehajtására – hangsúlyozta az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.

Hozzátette azonban: kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a szlovák állampolgársági törvény ellentétes a szlovák alkotmánnyal, ezért északi szomszédunk kormánya mellett a szlovák alkotmánybírák felelőssége is vitathatatlan. Úgy véli, szégyen, hogy megfutamodtak a döntés elől, noha a bírák fele az alkotmánysértés megállapítása mellett foglalt állást. – A bírói út megnyitása azért lenne fontos, mert tisztességes eljárást feltételezve kiderülhetne, hogy a szlovák hatóságok milyen súlyos jogsértéseket követtek el, és a kártérítés kérdése is felvetődne. Megkerülhetetlen az illegitim intézkedések – például az erőszakos rendőri fellépések és az orvosi ellátás megvonása – érvényességének vizsgálata is – emelte ki idősebb Lomnici Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.