Brüsszel hamarosan felléphet Szlovákia ellen

Szlovákiában a törvényhozás több mint egy éve nem tesz eleget az Európai Bizottság kérésének.

2020. 06. 11. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennáll a veszélye annak, hogy Szlovákia ellen kötelességszegési eljárás indul, mivel északi szomszédunknál a törvényhozás több mint egy éve nem tesz eleget az Európai Bizottság (EB) kérésének, és nem módosítja a jogtipró állampolgársági törvényt – erről beszélt lapunknak az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy a szlovák törvényhozás tíz évvel ezelőtt fogadta el azt a törvényt, amely alapján automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel.

A törvény jogorvoslati lehetőséget nem biztosított az érintetteknek.

– Ennek ellenére többen nyíltan vállalták, hogy élnek a magyar törvény adta lehetőséggel, és felvették a magyar állampolgárságot. A jogfosztó törvény alapján az érintetteket jelentős hátrányok érték, volt, akitől központi utasításra az orvosi ellátást is megtagadták, igaz, utóbb a hatóság elnézést kért, de az érintett belehalt a betegséggel való küzdelembe – mutatott rá a volt főbíró, aki hozzátette: akkor a csaknem száz esztendős Tamás Ilonka néni bízta meg azzal, hogy nemzetközi fórum elé vigye az ügyet. Néhány nappal később valamennyi magyar jogfosztott meghatalmazását is megkapta.

Lomnici Zoltán 2012-ben az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságához fordult, amely egy Brüsszelben tartott viharos ülés után, a határozatot semmibe véve, levette a napirendről az ügyet. – Bepereltem az EP-t, majd 2015-ben ismét petíciót terjesztettem elő arra hivatkozva, hogy a szlovák törvény nem ad jogorvoslati lehetőséget a jogfosztottak számára. Ezután sokáig kellett várni, de egy évvel ezelőtt, június 7-én arról értesített az EB, hogy a petícióm eredményre vezetett. Felhívták a szlovák kormányt, hogy közölje, miként kívánja módosítani az európai jogba ütköző törvényt. Az Európai Bíróság döntésére is utaltak, amely szerint az állampolgárság megvonása esetén biztosítani kell a jogorvoslat lehetőségét – hívta fel a figyelmet.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a közelmúltban be is került a szlovák kormányprogramba az állampolgársági törvény módosítása, de nem az EB utasításával összefüggésben. Szavai szerint, mivel egy év eredménytelenül telt el, és a szlovák törvényhozás a jogszabályt nem módosította,

fennáll a veszélye annak, hogy Brüsszel fellép Szlovákia ellen.

Lomnici ezt azzal magyarázta, hogy az európai jog szoros határidőt nem ír elő, de van egy észszerű határidő, amit be kell tartani. Ez általában egy év.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.