Újra uniós fórum elé kerülhet a szlovák állampolgársági törvény

Másfél év alatt sem teljesítették tagállami kötelezettségüket, nem módosították az állampolgársági törvényt.

2020. 11. 06. 12:43
LOMNICI Zoltn
Idősebb Lomnici Zoltán szerint a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia-magyar kapcsolatokat Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év elején tárgyalhatja az Európai Parlament petíciós bizottsága idősebb Lomnici Zoltánnak, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének a beadványát, amelyet még októberben juttatott el az illetékes testületnek – értesült a Magyar Nemzet. Ebben a levélben a volt főbíró emlékeztetett arra, hogy 2015-ben nyújtott be petíciót Szlovákia ellen. Más jogsértések mellett azt kifogásolta, hogy északi szomszédunk az állampolgársághoz fűződő jogok elvonása esetén semminemű jogorvoslati jogot nem biztosítanak a jogfosztottak számára. – Az Európai Bizottság 2019. július 11-én levélben tájékoztatott arról, hogy petícióm eredményre vezetett, az EB felszólította Szlovákiát annak meghatározására, „hogyan kívánják kiigazítani nemzeti jogszabályaikat”, azaz biztosítani kell a bírói utat az állampolgársághoz fűződő jogaiktól megfosztott személyeknek, így védenceimnek is. Utaltak az Európai Unió Bíróságának döntésére, amely 2019 márciusában minden tagállam számára előírta a jogorvoslat biztosítását arra az esetre, ha az állampolgárságot a törvény erejénél fogva veszik el – áll idősebb Lomnici Zoltán petíciós bizottságnak írt levelében.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a bíróság döntése óta másfél év telt el eredménytelenül, és úgy tűnik, Szlovákia nem kívánja végrehajtani az Európai Unió Bíróságának minden tagállamra kötelező határozatát.

– Mivel egy évtizeden át oktattam az uniós jogot, tisztában vagyok azzal, hogy jelen esetben nincs szó szoros határidőről csupán az észszerű idő elmulasztása esetén indulhat eljárás. Tisztelettel azt kérdezném, hogy esetünkben a másfél év, a tizenkilenc hónap nem minősül-e elegendő időnek arra, hogy egy tagállam teljesítse a kötelezettségét – kérdezte idősebb Lomnici Zoltán a petíciós bizottságtól.

Idősebb Lomnici Zoltán szerint érthetetlen a szlovák tétlenség ebben a fontos ügyben
Fotó: MTI/Mónus Márton

Úgy tudjuk, a testület helyt adott a volt főbíró beadványának, és továbbította azt az Európai Bizottságnak. A szakbizottság azonban a petíciót érdemben csak az EB válaszának beérkezését követően tárgyalhatja újra.

Elgondolkodtató, hogy miközben Szlovákia több mint másfél év alatt sem teljesítette tagállami kötelezettségét, Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszter épp a jogállamiság kérdésének uniós vitájában helyezkedett szembe hazánkkal.

Azt hangsúlyozta, nincs szükség a jogállamiság különálló közép-európai meghatározására, mert az semmiben sem különbözik attól, amit az Európai Unió egésze képvisel. – A jogállamisági és demokratikus alapelveket egységesen alkalmazni kell mindenhol, függetlenül attól, hogy Európa melyik régiójáról van szó – szögezte le Mária Kolíková, annak a Szlovákiának az igazságügyi minisztere, ahol 19 hónapja nem hajtják végre az EB felszólítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.