Budapest nem tud megújulni

Visszatértek a főváros vezetésébe a Gyurcsány-Bajnai-korszak bukott politikusai, és az önkormányzati cégekhez delegáltak jelentős fizetésemeléseket is kaptak a Tarlós István főpolgármestersége alatt megszabott juttatásokhoz képest. A Magyar Nemzet által megkérdezett elemzők úgy látták: a személyi választások nem Karácsony Gergely főpolgármester hatalmát erősítik.

2019. 11. 08. 5:55
null
Gy. Németh Erzsébet az egyik új főpolgármester-helyettes. Nem kell a háta mögé néznie Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókora fizetésemeléseket kaptak a fővárosi cégek felügyelőbizottságába delegált igazgatósági tagok, akik jellemzően már Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzásának idejében is vezető pozíciókat töltöttek be. Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügyminisztere például 644 ezer forintot keres majd havonta, míg az elődjének ötszázezret szavaztak meg 2014-ben. Egy másik volt miniszternek, az egykori MSZMP-s Kolber Istvánnak 322 ezres havi fizetés jut jövőre, míg öt éve ugyanezért a munkáért 160 ezer járt. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium egykori államtitkára, az MSZP korábbi pártigazgatója a BKV igazgatóságában folytatja, havi 322 ezer forintért cserébe, szemben az öt éve megszavazott 250 ezer forinttal.

A Gyurcsány- és a Bajnai-korszak politikai hullái mellett veterán balliberális alakok is visszatértek a főváros vezetésébe, hiszen Karácsony helyettesei között megtalálható Gy. Németh Erzsébet, aki a DK-hoz 2011-ben történő csatlakozása előtt csaknem húsz évig az MSZP tagja volt, valamint a szocialista Tüttő Kata, aki már 2002 és 2014 között is a fővárosi közgyűlés képviselője volt. Kérdés, hogy a korábbi MSZP-és és SZDSZ-es vezetés alakjainak visszatérésével mekkora lesz a párbeszédes Karácsony Gergely mozgástere.

– Bár Karácsony már most arra pozicionálja magát, hogy 2022-ben Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és mások mellett miniszterelnök-jelöltként is szóba kerülhessen, és ezzel biztosítaná a pártja túlélését, jelenleg megpróbálja magáról egy olyan pártok felett Buddhaként lebegő főpolgármester képét felépíteni, aki Budapest érdekét következetesen képviseli az őt támogató pártokkal és a kabinettel szemben – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus. Szavai szerint Karácsonynak arra kell figyelnie, hogy ne hozzá kössék a helyettesei által elkövetett hibákat, hanem a felelős alpolgármesterhez, a Gyurcsány- és Medgyessy-árvákhoz.

Gy. Németh Erzsébet az egyik új főpolgármester-helyettes. Nem kell a háta mögé néznie
Fotó: Havran Zoltán

– Egyelőre ez a politika sikeres lehet, mert Karácsony minden helyettese – vagyis az ellenzéki koalíció pártjai – kaptak egy saját homokozót, amelynek belakása eltart egy ideig. Azonban több repedés is látszik már, például a Szent István-szobor elhelyezési munkálatai leállításával kapcsolatban az LMP és a Jobbik farolt ki az együttműködésből, a pesterzsébeti képviselő-testület fizetésemelésénél pedig a Momentum tiltakozott – fogalmazott az elemző, hozzátéve: továbbra is csak egymás rovására tudnak erősödni a pártok, mivel csak a bizonytalan szavazóktól tudnak voksokat elhozni. A későbbiekben – folytatta – problémát okozhat az is, ha Karácsony az eddig ismertetett terveihez hasonló általános, semmitmondó kezdeményezésekkel rukkol elő. – Bár az üres formulákat az ellenzék és a kormányoldal is támogatni tudja, hosszabb távon törések alakulhatnak ki, ha Karácsony nem mutat tartalmilag relevánsabb terveket.

Az sem tesz jót Karácsonynak, ha azok alakítják a politikusi profilját, akik a személyes imázsát építik, hiszen már az alakuló ülés másnapján megdőlt az a mítosz, hogy biciklivel és busszal jár munkába – fejtette ki Kiszelly Zoltán. Az önkormányzati vállalatok igazgatóságába delegáltakkal kapcsolatban a politológus azt hangsúlyozta: többségükben a baloldali érdekcsoportok meghatározó alakjai, és Karácsonynak integrálnia kellett őket a hatalomba. – Azonban úgy fest, hogy Karácsony nem a saját hatalmát stabilizálta, hanem azét a Gyurcsány-féle szocialista–liberális érdekkörét, amely az ellenzéki politika körül és mögött van – tette hozzá.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, körülbelül arra a plurálisabb koalíciós helyzetre számított, ami a Fővárosi Közgyűlésben kialakult. Szerinte a gazdasági kényszerhelyzet nagyjából összecsiszolta az ellenzéki pártokat. Kockázatként említette, hogy még mindig erősen érvényesül a pártlogika, így maradhatott ki eddig a bizottsági helyek elosztásából Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.