Civil jótékonysági akciók az orvosokért és ápolókért

Szállással, étellel és szépségipari szolgáltatásokkal hálálják meg a koronavírussal fertőzött betegek ellátásával foglalkozó egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a magyar emberek. A felajánlásokat a a Pihentesd a dokit!, Etesd a dokit! és Szépítsd a dokit! elnevezésű jótékonysági mozgalom gyűjti össze.

2020. 11. 20. 6:05
null
20201028 Zalaegerszeg Influenza elleni oltás ajnálott az idei évben, a koronavírus-járvány terjedése miatt. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap Képen: dr Szittyai Borbála orvos, Németh Rolandnak adja be az oltást Fotó: Pezzetta Umberto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány második hullámának következtében ismételten felajánlásokat gyűjt a Pihentesd a dokit! elnevezésű jótékonysági mozgalom. A legnagyobb közösségi oldalon szerveződő, civilek által elindított program célja az volt, hogy azoknak az egészségügyben dolgozó személyeknek tudjanak ingyenesen szállást biztosítani, akik kifejezetten a koronavírussal fertőzött betegek ellátásával foglalkoznak. Ezt annak érdekében szervezték meg, hogy az egészségügyi dolgozók ne veszélyeztessék a családtagjaikat, minél kevesebbet érintkezzenek másokkal, valamint a sok utazást elkerülve, több időt tudjanak pihenéssel tölteni. A Pihentesd a dokit! Facebook-csoport adminisztrátorai az első hullám alatt közel háromszáz felajánlást kaptak, így összesen több mint négyszáz orvos, ápoló, valamint mentő számára tudtak lakhatást biztosítani. A csoport a tavasszal kitűzött célnak megfelelően már vidéken is terjeszkedik: a főváros mellett Veszprémből, Kecskemétről, Szegedről, Zalaegerszegről, Győrből, valamint Sopronból is érkezett felajánlás.

Sokan és sokat dolgoznak ezekben a hetekben az egészségügyben, nekik szól a segítség Fotó: arcív/Zalai Hírlap

Mivel a tavaszi helyzettel ellentétben jelenleg sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, így a szervezők hangsúlyozzák, hogy minden felajánlásra ­óriási szükség van. A mozgalom vezetői a lakástulajdonosok megnyugtatására közölték: minden jelentkezőt külön ellenőriznek, mielőtt összekötnék őket egymással, hiszen ezekben az időkben is lehetnek visszaélések. Emellett azt is felajánlják, hogy a használatot követően a lakások fertőtlenítését is biztosítják majd.

Az ingyenes szállás lehetősége mellett a lelkes civilek számos egyéb módon is köszönetet mondanak az extrém terhelés alatt álló szakembereknek. A Pihentesd a dokit! kezdeményezés mellett még tavasszal megalakultak az Etesd a dokit!, valamint a Szépítsd a dokit! elnevezésű Facebook-csoportok is. Az Etesd a dokit! jótékonysági mozgalom részeként, a projekt 238 napja alatt, száz adományozó jóvoltából ötvenezer adag étellel látták el a szakembereket. A járvány második hullámának súlyosságát látva a kezdeményezők elindították az Etesd a dokit! 2. csoportot is, ezt a kezdeményezést a felhívás szerint jelenleg pénzadománnyal lehet támogatni. A Szépítsd a dokit! mozgalmat nem sokkal a járvány kirobbanása után Hajas László mesterfodrász hívta életre. A program az egész országban elterjedt, számos fodrász, kozmetikus és manikűrös csatlakozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.