Csak a családi házak öt-tíz százaléka korszerű energetikailag

Magyarországon a 2,7 millió családi háznak csupán öt-tíz százaléka tekinthető energetikailag korszerűnek, az épületek több mint hatvan százalékára jelentős felújítás vár még – közölte a Knauf Insulation Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 10. 15. 11:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Regionális összehasonlításukból kiderült, hogy míg Magyarországon a családi házaknak mindössze húsz százaléka szigetelt, addig az 1,4 millió osztrák családi ház nyolcvan százaléka, az ötmillió lengyel ház 59 százaléka, a nyolcszázezer szlovák családi otthon 35 százaléka, a Csehországban található 1,5 millió háznak a 25 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik, így ha ez a trend folytatódik, akkor

a csaknem 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani

– állapították meg a tanulmányban.

A közlemény idézte Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint az energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, ezt követi a hőszigetelés kialakítása és a fűtés-korszerűsítés, mindez azért fontos, mert egy megfelelően szigetelt házba kisebb teljesítményű kazán is elegendő lehet.

Példaként említették, hogy a homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtésszámla átlagosan 35 százalékkal csökkenthető, a befektetés ára pedig akár nyolc-tíz év alatt megtérülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.