Csaknem 37 milliós eszközfejlesztés az Országos Sportegészségügyi Intézetben

Csaknem 37 millió forint értékben korszerű informatikai eszközökkel gazdagodik az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében.

Forrás: MTI2019. 06. 28. 12:28
KÁSLER Miklós
Kiskunfélegyháza, 2019. június 14. Kásler Miklós, az emberi erõforrás minisztere beszédet mond a több mint egymilliárd forintból kialakított egészségügyi központ átadásán Kiskunfélegyházán 2019. június 14-én. A régi rendelõintézetbõl kialakított intézmény a város történetének legnagyobb sajáterõs beruházása. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztései rendkívül nagy volumenűek, hiszen négy centrumkórház létrejöttét, tizenegy országos intézet, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztését teszik lehetővé.

Mint mondta, a sport területén is jelentős erőfeszítéseket tett és tesz a kormány, kialakítva a szabadidős sport feltételeit. Ezek közül kiemelte az iskolai tornatermek és járási uszodák építését. Az élsport a nemzeti identitás része lett, hiszen „világverő nemzet” vagyunk – mondta.

A miniszter beszámolt arról, hogy a közép-magyarországi régió fejlesztésére, amely négymillió ember ellátásáért felel, 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány, tavaly 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot. A 32 szakrendelő átalakítására, eszközökkel való ellátására, informatikai korszerűsítésére 60 milliárdot fordítottak.

Minden kórházban elkezdték a terápiás és diagnosztikai eszközpark megújítását is, amelyből 4 milliárd forint értékben nagy értékű diagnosztikai gépeket szereztek be, és emellett jelentős informatikai fejlesztések is indultak – ismertette a miniszter.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a fejlesztések célja a kormány által meghirdetett új egészségkultúra szempontrendszerének megfelelő ellátás kialakítása.

A sportegészségügyi intézet a EBP keretében 200 új asztali számítógépet és 200 nagyméretű monitort szerezhet be; évente 270 ezer beteg fordul meg a sportkórházban OSEI falai között, kétezer sportműtétet végeznek és jelentős a rehabilitációs tevékenysége is.

Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy 410 ezer sportorvosi engedélyt adnak ki, és az intézetnek nagy szüksége volt a korszerű informatikai berendezésekre, hiszen 114 telephelyen végeznek sportorvosi tevékenységet.

Megemlítette, hogy az intézet 2017-ben 10 milliárd forint kormányzati támogatást kapott arra, hogy a korábbi helyéről – a Testnevelési Egyetem Győri út és Alkotás út közötti területe – a XI. kerületi Karolina úti épületbe költözzön. A megújuló sportkórház racionálisan tervezték, hiszen elkülönül a járó-, a fekvőbeteg és a rehabilitációs részleg.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), XI. kerületi polgármester azt mondta, az Egészséges Budapest Program beruházásai a kerületet is jelentős mértékben érintik, hiszen itt épül meg öt éven belül zöldmezős beruházásként az Dél-budai Centrumkórház, jut fejlesztési forrás a Szent Imre Kórházra és a Fehérvári úti Szent Kristóf Szakrendelőre is. Ezen kívül külsőségeiben is megújul az OSEI és elindult a kerületi gyermekegészségügyi és egynapos sebészeti ellátást nyújtó centrum beruházása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.