Csodájára járnak Budapestnek

Nem véletlen, hogy Európa legszebb karácsonyi vásárának választották idén a Szent István-bazilika előtt felállított vásárt – vélik azok a külföldi turisták, akiket a Szent István téren kérdeztünk a hét végén. A beszélgetésekből kiderül, a külföldi látogatók többsége nemcsak a hangulat, hanem a jó ár-érték arány miatt is hazánkat választja az adventi kikapcsolódáshoz.

Csekő Imre
2019. 12. 16. 10:54
null
A máshol ismeretlen ízek és édességek, mint például a kürtőskalács, nagy népszerűségnek örvendenek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Találtam egy hirdetést az interneten, amelyben egy kifejezetten megfizethető utazást reklámoztak, aminek prágai, bécsi, berlini és budapesti állomása is van. Régóta rajta volt a bakancslistámon, hogy eljussak Prágába és Budapestre – válaszolja kérdésünkre Maureen, aki az Egyesült Államokból, Wisconsinból érkezett. Az amerikai nyugdíjas asszony szerint Budapest csodálatos város. – Korábban sohasem gondoltam volna, hogy eljutok ide. Hihetetlenül szép az építészete, és amit az ország történelméről hallottunk, egészen lenyűgözött bennünket – folytatta Maureen.

A turisták elmondásai alapján úgy tűnik, gyorsan elterjedt a híre, hogy a bazilika előtti lett idén a kontinens legszebb adventi vására, ám többségük már régebb óta tervbe vette budapesti utazását. – Többen is mondták már nekünk, hogy idén ez lett a legjobb karácsonyi vásár Európában. Odahaza, Milwaukee-ban is van hasonló rendezvény, de az sokkal kisebb, és az itteni jóval szebb és impozánsabb – mondja lapunknak egy másik amerikai hölgy, és hozzáteszi, mivel Magyarországra és az európai országokba könnyen, vízummentesen utazhatnak, továbbá nincs szükség védőoltásra, ezért kényelmes úti célnak tűnt hazánk.

– Szerettem volna egy szőrmesapkát venni itt a vásárban, de átszámítva száz dollárba kerül, amit soknak tartok. Összességében viszont abszolút megfizethetőek az itteni árak – veszi át újra a szót Maureen, aki amikor az európai terrorizmusveszélyről kérdeztük, csak annyit mondott: – Ilyesmi otthon is történik, már sajnos megszoktuk az ilyen híreket.

– Láttunk egy páncélkocsit a tér sarkában, meg néhány rendőrt is. Előtte meg sem fordult a fejemben, hogy aggódni kellene a biztonságunk miatt. Én eddig nem hallottam, hogy Magyarországon lett volna terrortámadás. Nálunk, Angliában ez probléma, de Budapesten még nem volt ilyen incidens, ha jól tudom. Ugye, igazam van? – kérdezi Nick, aki Manchesterből érkezett Budapestre.

– Eddig nem csalódtunk. Megfizethető áron kaptunk szállást egy kisebb szállodában, az ételek is finomak és az időjárás is remek. Sokkal hidegebbre számítottunk, így a legmelegebb ruháinkban jöttünk – folytatja az angol fiatalember, aki szerint a bazilika előtti vásár valóban a legszebb. – Nemrég voltunk egy másik téren is, az nem volt ennyire gyönyörű – mondja Nick, aki a gasztronómiai élménnyel is meg van elégedve. – Forralt bor nálunk is van odahaza, de több olyan ételt is kipróbáltunk, amit mifelénk nem találni. A káposzta, amit az előbb ettem, például isteni finom volt – mondja a férfi, majd hozzáteszi: – A termékek, amiket kapni lehet, viszont nem valami érdekesek. Nem hiszem, hogy veszek itt bármit is. Legfeljebb viszek pár apróságot szuvenírként az otthoniaknak.

A máshol ismeretlen ízek és édességek, mint például a kürtőskalács, nagy népszerűségnek örvendenek
Fotó: Kurucz Árpád

Nick és barátai szívesen ajánlanák Budapestet ismerőseiknek, és maguk is tervezik, hogy visszajönnek egyszer: – Biztosan javasolni fogom odahaza a barátaimnak, hogy jöjjenek el ide – jelentette ki az angol turista a bazilika homlokzatában gyönyörködve.

– Csak nemrég érkeztünk, még nem sikerült teljesen körbejárnunk, de nagyon tetszik eddig a vásár – mondja Soo-jin, egy koreai egyetemista lány, aki barátaival érkezett Budapestre.

– Láttam egy képet arról, hogy télen lehet fürdőzni Budapesten, és innen jött az ötlet, hogy eljöhetnénk ide. Szerettem volna kipróbálni, milyen a karácsonyi hangulatot a meleg vízben pihenve élvezni. Holnap el is látogatunk egy termálfürdőbe – tervezget a lány.

– Lehet, hogy bemegyünk oda is később – mutat a bazilikára Soo-jin –, de előbb enni szeretnénk. Már kipróbáltuk azt a csőszerű kerek tésztát, amit ott sütnek – teszi hozzá a kürtőskalácsosra mutatva a lány. – Nagyon forró volt, mert ott előttünk sütötték, de igazán finom – értékelik az édességet a fiatalok.

– A koreai árakhoz képest szerintem olcsóbb itt az étel – ezt már Dong-hyun, a társaság egy másik tagja fejti ki. – Étteremben még nem voltunk Budapesten, de Szöulban az utcai árusoknál biztosan drágábban lehet enni, mint itt – mondja a fiatalember.

– Nem láttam a közösségi médiában híreket vagy hozzászólásokat arról, hogy mostanában lett volna terrortámadás. Most nincsenek terroristák Európában, ugye? – kérdezi Dong-hyun, amikor szóba kerül a biztonság. – Nem hallottunk ilyesmiről az elmúlt 1-2 évben. Tényleg, mintha Londonban történt volna egy támadás nem is olyan régen – dereng fel valami az emlékezetében egy pillanattal később.

– Itt is nagy a tömeg, de talán kicsit kevesebben vannak a városban, mint nálunk Bécsben – vélekedik Andreas, egy osztrák nyugdíjas, aki feleségével és egy másik baráti házaspárral sétál a vásárban, ami szerinte hasonlít az otthoniakhoz, de egy kicsit minden olcsóbb, mint náluk. – A barátaink voltak itt tavaly, és mondták, hogy érdemes ellátogatni ide, mert a karácsonyi bevásárlást olcsóbban el lehet intézni, mint otthon – fogalmaz a férfi, és hozzáteszi: – Én voltam már többször önöknél, és mindig nagyon tetszett a város. Ez a vásár a dóm előtt a karácsonyfával a közepén kifejezetten gyönyörű. Jókat ettünk, az italok is ízlenek. Az előbb ittunk pálinkát, ami nagyon ízlett – mosolyog a férfi, majd felesége hívására befejezi a beszélgetést, és továbbindul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.