Cukorból arany – olimpiai érmeket nyert a komáromi cukrász

Mindössze tíz éve, lelkes amatőr anyukaként ismerkedett a cukrászmesterséggel a komáromi Podmaniczky Krisztina, de nincs olyan kulináris világverseny, ahonnan ne valamilyen éremmel térne haza. Legutóbb Stuttgartból hozott el egy arany- és egy bronzérmet három dimenziós karikatúra figuráival.

Haiman Éva
2020. 02. 20. 16:35
null
Lelkes amatőr anyukából, többszörös díjnyertes cukrászmester. Ő Podmaniczky Krisztina Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aprócska cukrászműhely az Extrém Torta Shop Komáromban, de nem is a méret a lényeg: itt nem nagyüzemben gyártják az édességeket, az üzlet tulajdonosa, Podmaniczky Krisztina kizárólag megrendelésre készíti egyedi tortakülönlegességeit. Az extrém jelző sem túlzás, a fiatal cukrász nem csak házi kedvenceket formáz meg elképesztő élethűséggel, kezei közül már került ki Jokert, Vasembert, Grincset, zombit ábrázoló torta is. – Ezek mind ehető édességek, mégpedig a legminőségibb alapanyagokból, mert fontos, hogy a tortáim ne csak egyediek, de igazán finomak is legyenek – mondja érdeklődésünkre Podmaniczky Krisztina, aki alig több mint tíz éve, egy véletlennek köszönhetően találta rá valódi hivatására.

– Soha nem tudhatjuk, mire lesz jó, ami rossz. Nekem két gyerekem van, és a második születése után súlyos depresszióba estem. Aztán egy születésnapra elkészítettem életem első tortáját, és egyszeriben azt éreztem, meggyógyultam. Addig egy farmeres cégnél dolgoztam, boltbelsőket és kirakatokat rendeztem, de akkor teljesen új világ nyílt meg előttem, amiben hihetetlenül ki tudtam teljesedni, amiben szárnyalok és amiért nem tudok eléggé hálás lenni – meséli Krisztina, akit a szakmában Kricky néven vált ismertté. Különösen az óta, hogy sorra hozza haza a díjakat nemzetközi versenyekről, ahol az úgynevezett cukrász artisztika számban versenyez.

Lelkes amatőr anyukából, többszörös díjnyertes cukrászmester. Ő Podmaniczky Krisztina, alias Kricky
Fotó: Bach Máté

Ebben a versenyszámban kizárólag fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből – kakaóból, csokoládéból, marcipánból, karamellből, grillázsból stb. – készült művészeti alkotásokkal lehet indulni. Podmaniczky Krisztina ezek mellett a saját márkanevén webshopjában forgalmazott modellező- és tortaburkoló masszáját használja azoknak a cukrászati műalkotásoknak a létrehozásakor, amelyekkel sorra nyeri az érmeket a kulináris világbajnokságon és az olimpián. – Mottóm: semmi sem az, aminek látszik. Szeretem megtréfálni, meghökkenteni az embereket, soha nem lehet tudni, hogy az általam elkészített alkotás igazi, vagy cukorból készült másolat. Legyen szó egy kopasz macskáról, egy halpiacról vagy egy konyhai részletről, amelyen éppen azt láthatjuk, amint Újházi tyúkhúsleves készül – mondja mosolyogva, és mint megtudjuk, nem véletlenül említi ezeket, mert a felsorolt témákkal már mind szerepelt és díjat is nyert világversenyeken.

Az ifjú cukrász a napokban Stuttgartban rendezett Kulináris Olimpián két karikatúra-figurával indult: az egyik egy kiöregedett cirkuszi porondmestert ábrázol vállán ugyancsak kivénhedt majmocskájával, a másikon a Mikulást láthatjuk nem éppen mindennapi a megszokott módon ábrázolva, hanem szó szerint legatyásodva: félmeztelenül, szívecskés alsónadrágban, lyukas zokniban, girhesen, fogatlanul, csapzottan. A kompozíciók minden egyes eleme a legapróbb részletekig kidolgozott, a két emberfigura kék szeme a glükoszirupnak köszönhetően úgy csillog, mintha valódi lenne, a majom torkában még a mandulája is látszik, a szőrét a körömvágó ollóval aprólékosan kivágott ostyának köszönhetően akár meg is ehetnénk, akár csak az ételfesték-nyomtatóval, szintén ehető ostyára készült az újságot. Nevetve mondja, sokszor kérdezik tőle, hogy van mindehhez türelme, de ő éppen fordítva van ezzel: ha úgy érzi, kezd kicsúszni alóla a talaj, elkezd dolgozni, és mindjárt megnyugszik.

Azt is elárulja, hogy a kiállításra szánt alkotás meg ne romoljon, nem piskótából, hanem olvasztott pillecukor és puffasztott rizs speciális keverékéből gyúrt masszából formázzák, amit egy fém vázra applikálnak. Erre jön aztán a külső burkolóanyag, amit Kricky ételfestékes szórópisztollyal kelt életre. – Amerikai weboldalakról lestem el a szórópisztolyos technikát, autók motorháztetejére festenek így különféle mintákat, de ételfestékkel sokkal nehezebb dolgozni. Autodidakta módon tanultam a technikát, ma már oktatom amatőröknek és profiknak is, nem csak itthon, hanem külföldön is – teszi hozzá, és aki látni szeretne, milyen elképesztő dolgokra képes Podmaniczky Krisztina, videókon is megnézheti hogyan készül egy-egy alkotása a Kricky név alatt futó youtube-csatornán.

A komáromi cukrász a bohókás porondmesterrel aranyérmet, a girhes Mikulással bronzérmet nyert, ezzel megszerezte a harmadik aranyérmét világversenyen, az olimpiai kollekciója pedig immár teljes a négy évvel ezelőtti ezüstéremmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.