Díj a nevelőszülőknek, elismerés a nagyiknak

A Fiatal Családosok Klubja július 13-án, a nagymamák világnapján hívta fel a figyelmet a nagymamák szerepének jelentőségére a családok életében. A nagyszülők segítsége, szeretete és támogatása fontos szerepet játszik a gyermekek cseperedésében. Őket helyettesíthetik a nevelőszülők, akiket szintén ettől a naptól lehet jelölni az idei Szent Anna-díjra.

Végh Attila
Forrás: ficsak.hu2020. 07. 14. 7:46
null
A cél, hogy a nagyszülők többet lehessenek az unokákkal Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 13-án megtartott – egyébként angolszász eredetű – ünnep arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagymamák szerepe nagyon fontos a családok életében, a klasszikus és tradicionális polgári értékrend hagyományait egészségesen megőrző világban.

A nagymamák napja Európa keleti régióiban még nem olyan népszerű, mint az angol nyelvterületen, nálunk május első vasárnapján, anyák napján köszöntik a nagymamákat is. A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) célja az, hogy a nagymamák világnapját Magyarországon is megünnepeljék, elismerve ezzel azt a hatalmas segítséget, amit a nagyszülők nyújtanak a családoknak, saját gyermekeiknek. A nagymama és az unoka kapcsolatánál nincs bensőségesebb viszony, a generációs különbségek hamarabb feloldódnak, mint egy szülő-gyerek kapcsolatban, esetlegesen egy konfliktusban.

A nagyszülővel töltött idő kimutathatóan pozitív hatással van az unokákra és az idősebb generációra is. A Ficsak minden szülőt arra ösztönöz, örüljön, ha a nagymama tud segíteni a gyerekek körül, legyenek együtt minél több időt. A gyerekek három generáció távlatából tanulhatnak a nagyszülőktől olyan dolgokat, amiket csak egy idős, élettapasztalattal bíró ember szeretete tud átadni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azokra is gondol, akiknek nincs módjuk sem szüleikkel, sem nagyszüleikkel együtt él­niük. A magyar gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő 23 ezer gyermek ezt a szeretetet csak a nevelőszülői családokban kaphatja meg, jelenleg 5500 nevelőszülő gondoskodik erről. 2019-ben alapították a Szent Anna-díjat, ezt az elismerést azok a nevelőszülők kaphatják, akik kiemelkedően, magas színvonalon végzik munkájukat. A Szent Anna-díjból évente hat adományozható, külön jutalmazzák azokat a nevelőszülőket, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, vagy fogyatékossággal élő fiatal felnőttek életét teszik szeretetükkel és szakszerű gondoskodásukkal kényelmesebbé.

A jelöléseket honlapján augusztus 12-ig várja a minisztérium, a díjat november 12-én, a szociális munka napján adják majd át a legtöbb ajánlást kapó nevelőszülőknek. Az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkársága a „Befogadlak” című országjáró körúttal irányította rá a társadalom figyelmét a nevelőszülők áldozatos munkájára. A nevelőszülői hivatás 2014 óta foglalkoztatási jogviszonynak minősül, idén január 1-jétől pedig azok a nevelőszülők, akik kisgyermekekről gondoskodnak, nevelőszülői gyermekgondozási díjban részesülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.