Dömötör: Az MSZP ne nézze madárnak az embereket!

Józan ésszel felfoghatatlan, hogy a fővárosi baloldal ellenzi a szuperkórház építését – hangoztatták az Országgyűlésben kormánypárti politikusok. A Házban szó volt még a klímavédelemről, az oktatás, az egészségügy helyzetéről és az önkormányzati választás tapasztalatairól is.

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2019. 12. 03. 10:39
null
Az államtitkár emlékeztetett, hogy a szocialisták idején zártak be kórházakat és iskolákat Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Bertalan (MSZP) napirend előtt arról beszélt: a kormány kudarcára utal a pedagógusok demonstrációja, a klímatüntetés és az, hogy az orvosi kamarában új elnököt választottak. Szerinte a kormánypártok semmit sem tanultak az önkormányzati választásból, pedig az embereknek elegük van a Fidesz hatalmából, ami helyett esélyteremtő államra, magas szintű egészségügyre és oktatásra van szükség.

Dömötör Csaba a válaszában hangsúlyozta: a klímavédelem fontos a kormány számára, csak míg a baloldal a lakosságra, addig a kabinet Brüsszelre és a szennyezést okozó nagyvállalatokra terhelné ennek költségeit. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett: 2010-hez képest 390 milliárd forinttal költenek többet pedagógusbérekre, az egészségügyre pedig 724 milliárd forinttal jut több, mint a szocialisták idején, akik pedagógusok, egészségügyi dolgozók ezreit bocsájtották el, iskolákat, kórházakat zártak be. Dömötör szerint az önkormányzati választás tanulsága az, hogy az ellenzéki vezetők első lépésként megemelték saját fizetésüket, és a múlt minden emberének helyet csináltak. Közben ingatlanadó, dugódíj bevezetését, a parkolási díjak emelését tervezik, ráadásul nem támogatják a szuperkórház megépítését. – Az egy dolog, hogy az MSZP semmit nem változik, de legalább ne nézzék madárnak az embereket – mondta Dömötör.

Jakab Péter (Jobbik) azt hangoztatta, hogy hiába „darálta be” a törvényhozást, a médiát és az igazságszolgáltatást, a kormány el fog bukni a „rezsimépítés útján”, az önkormányzati választás ugyanis bizonyította, hogy az emberek gondolkodnak. Szerinte ezért most be akarják darálni a gondolkodást, az oktatási rendszert, a gyerekeket hatéves korban „belökik” az iskolába, hogy „felkészüljenek a rabszolgalétre”.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a szocialisták idején zártak be kórházakat és iskolákat
Fotó: Mirkó István

Orbán Balázs úgy reagált, hogy az emberek valóban gondolkodnak, ezért ért el a Jobbik az európai parlamenti választásokon hat százalékot, míg korábban húszszázalékos támogatottságú párt volt. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte: jövőre 645 milliárd forinttal több jut az oktatásra, mint 2010-ben, Magyarország az uniós átlag felett, a GDP majdnem öt százalékát költi erre a területre. 2010 előtt mindennek az ellenkezője történt, amiért egy olyan kormány volt a felelős, amelynek tagjai most a Jobbik szövetségesei – hangsúlyozta.

Simicskó István (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány számos intézkedést tett az egészségügy területén, 2026-ig megvalósítja az Egészséges Budapestért programot, mégis sok kritikát kap. Szerinte ennek fényében nehezen érthető, hogy az új Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, nem támogatja a dél-budai centrumkórház építését.

Az Emmi államtitkára a válaszában úgy fogalmazott: józan ésszel nem lehet felfogni, hogy az önkormányzati választás óta mi történhetett a fővárosi baloldali politikusokkal, amiért ellenzik a szuperkórház építését. – Érthetetlen, hogyan lehet egy százszázalékos kormányzati beruházással felépülő, teljesen új kórházra nemet mondani, ahol a mai modern egészségügyi ellátás legmagasabb színvonala valósulhat meg – fogalmazott Rétvári Bence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.