Dunai hajóbaleset: új nyomozás lesz

A Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn kapitánya azzal védekezik, hogy nem vette észre a sétahajót, sem azt, hogy a Sigyn előtt közlekedik, ahogy azt sem, hogy elsodorják a fedélzetén tartózkodó harmincöt emberrel együtt. Lapunk úgy tudja, az ügyészség még idén vádat emel Jurij Csaplinszkij ellen, egyúttal kezdeményezik a november végén lejáró letartóztatásának fenntartását az elsőfokú ítélet meghozataláig.

2019. 10. 16. 5:50
null
A Hableány roncsait június 11-én emelték ki a Dunából a Margit híd egyik pillérénél Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Viking Idun kapitányának és személyzetének felelősségét is vizsgálja a rendőrség a Hableány sétahajó májusi tragédiája kapcsán – közölte tegnap Pál Adrián ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese az eddigi nyomozás lezárásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón. Az Idun (a tragé­diát okozó Viking Sigyn testvérhajója) a Sigynt követve átgázolt a Hableányról elszabadult tárgyakon és a vízbe esett embereken. Egyes vélekedések szerint a még mindig keresett dél-koreai nőt éppen az Idun darabolhatta fel, és ezért nem találják a holttestét.

A Hableány roncsait június 11-én emelték ki a Dunából a Margit híd egyik pillérénél
Fotó: Kurucz Árpád

A katasztrófa magyar áldozatainak jogi képviselői korábban a megkapott szakértői vélemények alapján kezdték sürgetni az Idun kapitányának és személyzetének elszámoltatását. Ennek ellenére Pál ezredes leszögezte, hogy a nyomozás nem a sajtó és az ügyvédek szája íze szerint, hanem a büntetőeljárás szabályainak betartásával történt.

Ugyanakkor megerősítette: a vizsgálatot megkezdték, és arra a kérdésre keresik a választ, hogy az Idun kapitánya, illetve személyzete elkövette-e a cserbenhagyást a roncsokon átgázolással, vagy sem. Egyelőre nincs gyanúsított.

Bizonyítékok vannak arról, hogy a Viking Idun kapitánya értesült a balesetről. A Sigyn és az Idun kapitányai ugyanis oroszul megtárgyalták rövidhullámú rádión, hogy valami történt. Az Idun kapitánya hívta a Sigynt. „Mi történt, Jura?”, mire Jurij Csaplinszkij: „Elgázolhattam egy hajót. Látsz valamit mögöttem?”, „Semmit…” A Sigyn eközben állt, visszacsorgott az ütközés helyszínére, majd ismét hegymenetbe kapcsolt, és csak 800 méter múlva állt meg, ahol kikötött. Az Idun pedig átgázolt a hullámsírba küldött Hableány és a vízbe esett utasok fölött.

Ismert, a sétahajónak ütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettével gyanúsították meg. Előbbi kettőtől nyolc évig, utóbbi egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ítélkezési gyakorlat szerint – ha mindkét bűncselekményről bebizonyosodik a bíróságon, hogy valóban elkövette az ukrán férfi – Csaplinszkij halmazati büntetésre, kilenc-tíz évre számíthat.

Pál Adrián ezredes kérdésre válaszolva tegnap elmondta: a Viking Sigyn esetében is vizsgálták a legénység felelősségét, de ezt csak a tragédia időpontjában egyértelműen a vezetőfülkében tartózkodó ukrán kapitány esetében állapították meg. Szintén kérdésre közölte, a baleset után azonnal mintát vettek a gyanúsítottól, de sem alkoholt, sem más tudatmódosító szert nem mutattak ki a szervezetében.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a kapitány védekezése, az ezredes azt mondta: az ukrán férfi vallomásaiban azt állítja, nem vette észre a Hableányt, sem azt, hogy a Sigyn előtt közlekedik, sem azt, hogy a szállodahajó elsodorja a sétahajót. Kérdésre válaszolva a főtiszt kitért arra is, hogy irreleváns, hány matróz tartózkodott a Hableány fedélzetén a baleset pillanatában, azt a szakértők pedig száz százalékban kizárták, hogy a magyar hajó kapitánya bármiben is hibázott volna.

Pál Adrián felidézte: a Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A sétahajón 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet.

Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok. Egy dél-koreai nő holttestét továbbra is a napi járőrszolgálat keresi – közölte, kérdésre válaszolva megjegyezve: „Naponta csökken az esély, hogy megtaláljuk.” Az ezredes elmondta azt is: búvárok átvizsgálták a Sigyn szállodahajó alját, és ott nem találtak áldozatot, ezért nem emelték ki a hajót. Ezt Magyarországon nem is tudták volna végrehajtani.

A nyomozás mindössze 135 napot vett igénybe, az ügy iratait – mint azt lapunk megírta – október 10-én küldték meg a Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészségnek. A Magyar Nemzet értesülése szerint az ügyészség még idén vádat emel, és a vádiratban indítványozni fogják Csaplinszkij november végén lejáró letartóztatásának fenntartását az elsőfokú ítélet meghozataláig.

A helyszíni szemlék során 133 bűnjelet foglaltak le, amelyek – a Hableány hajótestén kívül – másfél köbméternyi mennyiséget tesznek ki. Összesen 230 embert hallgattak meg, 109 embert tanúként. Egyhuzamban 52 órán át tartott a helyszíni szemle, amelynek során 4292 fényképfelvétel készült. A nyomozás további adatait ismertetve Pál Adrián elmondta: 24 tolmácsot vettek igénybe, kilenc nyelven.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.