Duplájára nő a családi bölcsődék finanszírozása

Több mint hétszáz új bölcsődei férőhelyet alakítanak ki 465 millió forintból – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár. A politikus elmondta: soha nem volt még annyi bölcsődei férőhely a három év alatti gyermekek számához viszonyítva hazánkban, mint most.

Csekő Imre
2019. 06. 12. 6:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretnénk, hogy minden három év alatti gyermek bölcsődei férőhelyhez jusson, akinek a szülei ezt igénylik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap az érdi Otthon Melege – Szülők Háza Családi Napköziben.

Novák Katalin (képünkön) hozzátette, egyre többen dolgoznak hazánkban, és nő a gyermekvállalási kedv is, ezért megemelkedett a bölcsődei helyek iránti igény, így 2022-re hetvenezer férőhely elérése a kormány célja, hogy minden családnak – ingyen vagy megfizethető áron – tudjanak segíteni a kicsik elhelyezésében.

A kormány növelné a családi bölcsődék számát is, ezért pályázatot írtak ki, amelynek révén 465 millió forintból 726 új férőhely jön létre – jelentette be Novák Katalin. Hozzátette: ezzel mintegy 11 százalékkal emelkedik a családi bölcsődei férőhelyek részaránya. Emellett 2020-ban duplájára növelik ezeknek a szolgáltatásoknak a központi finanszírozását. Jövőre 52 milliárd forint jut a három év alatti gyermekek ellátására, ami közel ötszöröse annak, ami 2010-ben erre a célra rendelkezésre állt.

– Mintegy százmilliárd forintot fordítunk a bölcsődei férőhelyek bővítésére 2019-ben, és jó ütemben haladunk, hogy – a kitűzött célnak megfele­lően – 2022-re elérjük a hetvenezres számot – mondta lapunknak Novák Katalin. – A családi bölcsődék működésiengedély-kötelesek, és a szakmai tartalmat a hivatalos szervek ellenőrzik. Aki ilyen szolgáltatást szeretne nyújtani, annak a tárgyi feltételek biztosítása mellett kötelező elvégeznie egy száz­órás tanfolyamot – tette hozzá Kovácsné Bárány Ildikó miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.