Egész Európában nő a szárazföldi illegális migrációs nyomás

Felgyülemlettek a balkáni útvonalon az illegális migránsok, tartós nyomásra számít a határokon a rendőrség.

Végh Attila
Forrás: Adatok: police.hu2020. 10. 19. 11:46
2020.42 hét statisztika
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Magyarországon, de Európa déli, szárazföldi határain, az úgynevezett balkáni úton is egyre több a határsértés, egyre nagyobb a migrációs nyomás. A Magyar Nemzet információi szerint a határainkat védő rendőrök is igazodtak ehhez, új módszereket is alkalmaznak az illegális bevándorlás elleni védelemben.

A balkáni útvonalon a nemzetközi statisztikák alapján az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest májusig csökkent, utána viszont 22 százalékkal megnőtt az illegális határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények száma. Csak szeptemberben kétezer-kétszáz határsértés történt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) most közzétett adatai szerint. Magyarország déli határain is észlelhető ez a nyomás, a 42. héten – október 11. és 18. között – 928 illegális bevándorlót fogtak el és toloncoltak ki az országból, 88 migráns ellen büntető eljárás is indult. 386 esetben még a határsértés közben leplezték le a rendőrök a próbálkozókat, akik a lebukás után önként visszafordultak.

Fotó: Police.hu

Idén az előző, a 41. hét volt a legforgalmasabb a zöldhatáron, 1470 illegális bevándorlóval szemben indult valamilyen rendőri intézkedés. Hat olyan hét volt eddig 2020-ban, ahol a határhoz kapcsolható jogsértések száma meghaladta az ezres számot. Október 19-ig közel 25 ezer migráns próbálta meg jogsértő módon átlépni a magyar határt, a legtöbben a szerb szakaszon, de a román határvonalon is erősödött a nyomás. A horvát szakaszon próbálkoznak legkevesebben, de itt is jelentősen nőtt a határsértések száma.

Fotó: Police.hu

A hazai határrendészeti statisztikai adatokon is jól látszik, hogy a koronavírus első hullámakor az egységes európai határzárnál minimálisra csökkent ez a fajta bűncselekmény. Az Európai Unióba illegálisan érkezők száma ebben az évben emiatt 22 százalékkal csökkent 2019-hez viszonyítva. Szeptemberben azonban az unió határrendészeti szervei már kilencezer-kétszáz jogellenes határátlépésről adtak hírt, a balkáni útvonalon júniustól megkétszereződött a jogsértések száma a tavaly nyári és kora őszi adatokhoz képest. Legtöbben még mindig afgán és szír állampolgárnak vallják magukat, de megnőtt a tunéziai és marokkói illegális bevándorlók száma, és Banglades felől is egyre többen indulnak útnak. Már nemcsak Görögországban, hanem a balkáni útvonal államaiban is mindenhol feltorlódtak a nyugat felé tartó migránsok, Boszniában halálos kimenetelű atrocitások is történtek szeptemberben a – Magyarország felé való – továbbindulásra várakozó különböző nemzetiségű bevándorlók között.

A migrációs nyomáshoz igazodva a magyar rendőrség a kormány döntése alapján tovább szigorítja a déli határaink védelmét. Tíz kilométeres szakaszon készült el az a szó szerint mélységi határzár, amely megakadályozza, hogy alagutak kiépítésével, embercsempészek irányításával próbálkozó illegális bevándorlók juthassanak be a kerítés alatt Magyarországra.

Az eddigi legnagyobb, csaknem húsz méter hosszú alagutat októberben fedezték fel a határrendészeti járőrök a magyar–szerb határ alatt, Ásotthalomnál. 74 migránst tartóztattak fel a rendőrök a környéken, az illegális bevándorlók többsége valószínűleg ezen az alagúton jutott be az országba. Új módszerekkel, szenzorokkal, rezgést érzékelő talajdetektorokkal is vizsgálják a rendőrök az érintett határszakaszt, több hőkamera is figyeli azt a környéket, ahol a laza föld és a domborzat miatt alagutakat lehet ásni.

A másik, egyre gyakoribb migrációs módszer a szervezett csoportok kamionokban történő elbujtatása. Az embercsempészek egyszerre több fuvart is elindítanak. Ha egy lebukik, míg azzal foglalkoznak a határrendészek, egy másik átcsusszanhat. Azt is tudják, hogy nem szabad Tompánál belépniük, mert ott röntgennel is átvilágítják a kamionokat. Csanádpalotánál próbálkoznak, hetente négy–öt embercsempész bukik így le. Hamarosan oda is telepítenek röntgent a hatóságok, addig hőkamerákkal, szén-dioxid-mérőkkel – ez az ember által kilélegzett levegőt ellenőrzi – szívhang-detektorokkal vizsgálják át a teherautók raktereit, százszázalékos biztonsággal.

Fotó: Police.hu

Komoly gondok a túloldalon

A szerbiai, magyar nemzetiségű Horgos lakossága egyre nehezebben tűri a migrációs nyomás okozta problémákat. A határ szerb oldalának közelében élők mindennapjait is megkeserítik az illegális bevándorlók. Legtöbben most innen „támadnak” Ásotthalom, Mórahalom, Röszke felé, naponta több száz idegen érkezik a településre. Megnőtt a betörések és a lopások száma, a horgosi polgárok félnek. Többen azt fontolgatják, hogy tüntetéssel tiltakoznak az illegális bevándorlás ellen, ehhez több szerbiai település lakói csatlakoznának.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.