Egyre többen férnek hozzá helyben a bölcsődei ellátáshoz

A 2017. évi szervezeti átalakulás során létrejöttek a hagyományos bölcsődék mellett a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is. Azóta 26-ról 21 százalékra csökkent azon gyermekek aránya, akik a lakóhelyükön nem férnek hozzá ilyen ellátáshoz. 2020-ban a járvány miatt az előző évhez képest közel ötszáz fővel kevesebb, 45,4 ezer gyermeket írattak be a bölcsődékbe – írja új jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

2021. 05. 16. 7:37
null
Fontos, hogy képzettek foglalkozzanak a kicsikkel Fotó: MTI Fotó: Marjai János

A 2017. évi szervezeti átalakulás során létrejöttek a hagyományos bölcsődék mellett a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is. Azóta 26-ról 21 százalékra csökkent azon gyermekek aránya, akik a lakóhelyükön nem férnek hozzá ilyen ellátáshoz. 2020-ban a járvány miatt az előző évhez képest közel ötszáz fővel kevesebb, 45,4 ezer gyermeket írattak be a bölcsődékbe – írja új jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bölcsődékről készített beszámolójában megemlítik, hogy Magyarországon a családpolitikai támogatások széles köre hivatott ösztönözni a gyermekvállalást, pénzbeli, természetbeni ellátások, családokat segítő szolgáltatások, adó- és járulékkedvezmények, otthonteremtési támogatások formájában. A KSH adatai szerint

a gyermekek napközbeni ellátása a segítő szolgáltatások egyik alapvető formája, amely iránt az elmúlt években folyamatosan növekvő igény mutatkozik.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben arról számolt be, hogy átlagosan munkanaponként tíz új bölcsődei férőhely létesül Magyarországon. A kormányfő akkor arra is ígéretet tett, hogy a következő években is „gőzerővel” folyik majd a bölcsődék építése.

Egyre több kisgyermek születik, több férőhely kell

Az elmúlt hat évben a három éven aluli gyerekek létszáma több mint hatezer fővel, közel 280 ezerre nőtt. „A kisgyermekek gondozását – elsősorban az anyák – hagyományosan otthoni keretek között, családtámogatási ellátások igénybevétele mellett oldják meg” – fejti ki a KSH kiadványa, amelyben arról is írnak, hogy minél többen dolgoznak, annál több bölcsődei férőhelyre van szükség. „Az elmúlt években folyamatosan bővültek a nők munkába való visszatérését támogató piaci és szociális intézkedések, előbbire példa a rugalmas munkavégzési formák lehetőségének a növekedése, utóbbira a bölcsődefejlesztések és a nagyszülői gyed bevezetése” – fogalmaztak.

Ezek hatására 2015-től folyamatosan nőtt a hároméves kor alatti gyermeket nevelő, 25-49 éves nők körében a foglalkoztatottak aránya és ezzel párhuzamosan a bölcsődébe beíratott gyermekek száma is.

 

Országszerte létesültek új férőhelyek az elmúlt három évben Kép forrása: KSH

Ezt a tendenciát törték meg 2020-ban koronavírussal kapcsolatos korlátozó intézkedések. A kiadványban úgy fogalmaznak: „2020-ban a négyféle bölcsődébe összesen 45 433 gyermeket írattak be, ami közel ötszáz fővel elmaradt az előző évitől.” A csökkenés elsősorban a koronavírus okozta járvány miatt 2020. március 11-én kihirdetett országos veszélyhelyzettel van összefüggésben. A júniusig tartó időszakban a bölcsődék nem vehettek fel új gyermekeket, illetve sok szülő halasztotta el a beíratást, és home office-ban dolgozva valószínűleg más módon oldotta meg a gyermeke felügyeletét – magyarázza a jelenséget a KSH.

Országosan már több férőhely van, mint gyermek

Bár még mindig vannak területi egyenlőtlenségek a bölcsődei ellátásban,

2020-ban a működő férőhelyek száma országosan 4775-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.

„A 2017–2020 közötti időszakban leginkább a rugalmasabb, minibölcsődei ellátást biztosító intézmények száma és az ide beíratott gyermekek létszáma emelkedett” – fogalmaznak az anyagban,és megjegyzik: „A hagyományos bölcsődék mellett létrejöttek a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is. Így a bölcsődei szolgáltatás országos lefedettsége, valamint az intézmények kihasználtsága javult az elmúlt évek során, viszont továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek.”

 

Csökken azon gyermekek száma, akik helyben nem férnek hozzá az ellátáshoz Kép forrása: KSH

Mindezekkel együtt kijelenthető, hogy évek óta fokozatosan csökken azon hároméves kor alatti gyermekek száma, akiknek a lakóhelyén semmilyen formában nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás. 2020-ban az ország 2380 településén közel 60 ezer gyermek – az érintett gyermekek 21,1 százaléka – számára nem volt helyben elérhető napközbeni ellátás,

ami 4,5 százalékpontos javulás 2017-hez képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.