Elemi érdekünk, hogy hazánk a lehető leghamarabb kapjon vakcinát

Menczer Tamás elmondta, hogy minden vakcina projektet figyelemmel kísérnek.

Forrás: MTI2020. 10. 30. 17:20
A scientist at RNA medicines company Arcturus Therapeutics research a vaccine for the novel coronavirus (COVID-19) at a laboratory in San Diego
Általában hosszú évekig is eltart az oltóanyag tesztelése Fotó: Bing Guan Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elemi érdekünk”, hogy bárhol találják meg a koronavírus ellenszerét, a vakcinát, abból Magyarország kapjon – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalára feltett videójában péntek délután.

„Természetesen minden vakcina projektet figyelünk, az uniós projekt mellett figyeljük Kínát és Oroszországot is. Kínában három vakcina gyártóval állunk kapcsolatban, Oroszországban pedig két projektet figyelünk” – mondta Menczer Tamás.

Hangsúlyozta: „a nagyköveteink mindenhol ott vannak”, nagy tempóban dolgoznak, folyamatosan tárgyalnak. „Mindent megteszünk” azért, hogy ha Keleten gyorsabban találják meg a vakcinát, akkor abból Magyarország az elsők között részesülhessen – fűzte hozzá.

Orbán Viktor: Nálunk a helyzet még istenes

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az unió 27 miniszterelnökével a vírus elleni védekezésről egyeztettek. – Nálunk a helyzet még istenes, de a helyzet sokkal rosszabb Belgiumban vagy Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy az uniós intézkedések között próbálnak valamilyen egységes rendszert kialakítani, de egyelőre mindenki a saját rendszerében bízik.

Orbán Viktor szerint nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb. Az a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani – mondta a kormányfő. Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik, aki nem hord maszkot, azt büntetni kell. Aki nem hordja a maszkot, az nemcsak a saját, hanem mások egészségével is játszik – mondta a miniszterelnök.

Az influenzaoltásokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor elmondta: megduplázták a készleteket, most 1,4 millió vakcina áll rendelkezésre, de rendeltek további háromszázhatvanezret. Ezzel párhuzamosan Magyarországon gyártják a súlyosabb Covid–19 esetek kezelésére használt remdesivirt, és a favipiravir tömeges beszerzése is megoldható.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.