Elemző: Felbomolhat a csúcsjelölti rendszer

Várhatóan felbomlik az Európai Bizottság vezetésére kialakított csúcsjelölti rendszer, mert a hagyományos pártcsaládok jelentősen vesztettek támogatottságukból – jelentette ki a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Forrás: MTI2019. 05. 27. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel úgy vélekedett: ez az jelenti, hogy Manfred Weber a néppárt, illetve Frans Timmermans a szocialisták csúcsjelöltje búcsút mondhat az ambícióinak. A csúcsjelölti rendszer ugyanis nem jogi kötelezettség, csupán politikai alku következménye – mutatott rá.

A kutató szerint a magas részvétel annak köszönhető, hogy a bevándorlás kérdése Magyarországon és Európa szerte egyaránt mozgósította az embereket és a választók a bevándorláshoz való viszony alapján csoportosították a pártokat.

Ennek nyomán aratott történelmi győzelmet Magyarországon a Fidesz-KDNP – jelentette ki Deák Dániel, aki szerint az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció, vagyis Gyurcsány Ferenc és a felesége váltak az ellenzék meghatározó erejévé, vagyis ők diktálják majd a feltételeket az önkormányzati választásokat megelőző ellenzéki egyeztetéseken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.