Önálló lett a nemzeti tüdőtranszplantációs program

Megkezdte a bécsi egyetemi centrumtól független működését a magyar tüdőtranszplantációs program – jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós közölte azt is, hogy hamarosan világszínvonalú, új műtőblokkal bővül a hazai tüdőátültetéseket végző Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti központja.

Veres László István
2020. 09. 10. 16:34
Szabolcs Zoltn;
Szabolcs Zoltán szívsebész professzor (b) szívtranszplantációs mûtétet végez a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 3-án. Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós elmondta: a tüdőtranszplantáció rendkívül összetett, bonyolult orvosi feladat, amelyre hazánkban az 1980-as évek végétől készültek, majd a bécsi egyetem transzplantációs klinikájával megkötött együttműködés részeként, 1996-ban az osztrák fővárosban elvégezték az első magyar tüdőátültetést. Magyarországon az első tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én hajtották végre az Országos Onkológiai Intézetben, azóta itthon is operálnak magyar beteget, ám eddig a műtétek a bécsi centrummal együttműködve zajlottak. – A hazai tüdőtranszplantációk száma mára elérte a kilencvenkettőt, ami európai szinten is a felső kategóriába tartozik.

A magyarországi résztvevők együttes ambíciója volt, hogy függetlenedjünk Bécstől, és legyen önálló a magyar tüdőtranszplantáció, ami az osztrákok egyetértésével szeptember 8-án megtörtént

– jelentette be a miniszter, aki beszélt arról is, hogy hazánkban a felnőttek tüdőtranszplantációja mellett immár gyermekeken is végeznek ilyen beavatkozást.

Hozzátette, hogy hamarosan átadják az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti központjának újabb, három műtőből álló blokkját, amely hárommilliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg, és amelyet a világ legkorszerűbb eszközeivel szerelnek fel. Ez lehetővé teszi, hogy a határokon túl élő magyarok tüdőtranszplantációit is elvégezhessék, illetve már több ország is bejelentkezett, hogy itt műthessék majd a saját betegeiket.

– Korábban nem egyszer fordult az elő, hogy a magyar finanszírozású, Bécsben elvégzett átültetés során a beteg, a sebészek, az altatóorvos, sőt még a műtősnő is magyar volt, és a tüdő is Magyarországról származott. Nincs ez így rendjén, mondtuk, majd megkerestük Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy mi is képesek vagyunk erre, csináljuk hát itthon a tüdőtranszplantációt. Ő ehhez minden támogatást megadott, és az Országos Onkológiai Intézetben kialakítottak egy olyan centrumot, amely alkalmas ezeknek a műtéteknek az elvégzésére – tájékoztatott Rényi-Vámos Ferenc. Az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti központjának igazgatója szólt arról is, hogy példamutató együttműködést alakítottak ki a Semmelweis Egyetemmel a betegek ellátásában. Kiemelte,

mostanra érett meg a helyzet, hogy elindulhasson az osztrák kollégáktól teljesen független, önálló nemzeti tüdőtranszplantációs program.

Az egyetemi docens aláhúzta: az onkológiai intézet mellkassebészeti műtőjének és intenzív osztályának felszereltsége világszínvonalú, a bécsi klinikánál pedig modernebb műszerekkel rendelkezik. A Magyar Nemzet kérdésére Rényi-Vámos Ferenc elmondta, a tüdőátültetésre váró betegek legnagyobb része úgynevezett COPD-betegségben szenved, ami főként a huzamos ideje tartó dohányzás miatt kialakuló tüdőtágulatot jelent. Egy másik jelentős csoport a fibrózisos, cisztás fibrózisos betegeké. Ezek egy része veleszületett betegség, ezért sok köztük a fiatal. Lapunk kérdésére elmondta, hogy hazánkban átlagosan hat hónapot kell várniuk a betegeknek a tüdőtranszplantációra.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója fontos mérföldkőnek nevezte szeptember 8-át a magyar szervátültetések történetében. Közölte, hogy az önálló nemzeti tüdőtranszplantációs program elindulását komoly technikai felkészülés előzte meg, hiszen a bécsi várólistáról ki kellett válogatni a magyar betegeket, és egy külön magyar várólistát kellett létrehozni. Ezt az Eurotransplant felületén tesztelték, majd szeptember 8-án élesítették a rendszert.

Azóta nem a bécsi központon keresztül érkeznek a tüdőfelajánlások a magyar páciensek részére, hanem közvetlenül hazánk kapja a szerveket.

– Jelen pillanatban tizenhat magyar beteg, köztük két gyermek van a várólistán – tudatta Mihály Sándor, aki kérdésünkre közölte: a donorszervek legnagyobb része Magyarországról származik, de az Eurotransplanton keresztül is érkeznek átültethető tüdők. Elmondta, hogy az eddig hazánkban végzett kilencvenkét tüdőtranszplantációhoz harmincnyolc esetben külföldről kaptak szervet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.