Előkerült Karácsony Gergely eltitkolt parkolási szerződése

Karácsony Gergely hiába tagadta, tegnap előkerült egy szerződés, mely szerint az önkormányzat egyik cége mégis – ráadásul közbeszerzés nélkül – szerződött egy külsős vállalkozással a parkolásüzemeltetés informatikai támogatására. Zugló leköszönő polgármestere, a baloldal főpolgármester-jelöltje sem az illetékes bizottságot, sem a képviselő-testületet nem tájékoztatta a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. által kötött szerződésről.

2019. 08. 08. 6:14
null
Zugló első embere júliusban még tagadta a megállapodás tényét Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely (Párbeszéd), Zugló polgármestere, a baloldal főpolgármester-jelöltje július közepén még tagadta, hogy titokban új, a kerületi parkolással kapcsolatos szerződést kötött volna Zuglóban, azonban az Origó által tegnap bemutatott megállapodás ennek ellenkezőjét bizonyítja. A július 9-én, az önkormányzat cége, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. által kötött szerződés tárgya egy szoftvercsomag értékesítése a zuglói önkormányzat részére, amivel a parkolási rendszer működését biztosítanák. A megállapodás – amely sajtóértesülések szerint három hónapra, az önkormányzati választásokig szól – értéke 3,75 millió forint plusz áfa volt.

Annak ellenére, hogy a megrendelt szolgáltatás értéke egymillió forint fölött van, az illetékes zuglói önkormányzati bizottságot nem tájékoztatták, és nem került az önkormányzati képviselő-testület elé sem. Az informatikai szolgáltatást nyújtó céggel, a Sessionbase Kft.-vel már 2016-ban is szerződött a Zuglói Önkormányzati Rendészet, igaz, akkor még nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként. A vállalkozásnak nem teljesen ismeretlen a közterületi szolgáltatás, hiszen a három évvel ezelőtt megkötött üzlet teljesítése során olyan főbb területeket érintettek, mint a bírságolások, a kerékbilincselések, a járműelszállítások, illetve a területfoglalások ügymeneti kezelése. Karácsony Gergely a most előkerült szerződésre úgy reagált: a kerület nem kötött új parkolási szerződést, a megállapodás az informatikai rendszer üzemeltetését szolgálja.

Zugló első embere júliusban még tagadta a megállapodás tényét
Fotó: Mirkó István

A Fidesz szerint viszont ez a mostani ügy is annak bizonyítéka, hogy Karácsony nemhogy a főváros, hanem saját kerülete vezetésére is alkalmatlan. Válaszoljon végre arra, hogyan fordulhat elő, hogy öt év alatt amortizálta Zuglót, csődközelbe vitte a költségvetést, adósságrendezési eljárásoknak teszi ki a kerületet és számolatlanul hagyja elfolyni a pénzt a parkoláson keresztül. Miért tagadta le, hogy újabb parkolási szerződést kötött, miért rejtegeti a közérdekű adatokat, s miként lehet, hogy mindenkit becsapott a Pillangó park beruházásban és színlelt szerződésekkel ügyeskedett a sport kft.-nél? – tette fel a kérdést tegnapi közleményében a Fidesz annak kapcsán, hogy Karácsony felszólította a kormányt: újra kell tárgyalnia azt a koncessziós szerződést, amellyel 2005-ben a Gyurcsány-kormány a Ferihegyi repülőtér üzemeltetését egy magántársaságnak adta, és meg kell akadályoznia a tervezett több száz milliárd forintos beruházás megvalósulását.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a XIV. kerületi önkormányzat májusban döntött úgy, hogy Karácsony javaslatára július 10-én saját kézbe veszi a napi egymillió forint veszteséget okozó fizető parkolás ellenőrzési feladatait, miután lejárt az egyik szerződés. Az önkormányzati üzemeltetés terén már az első napokban nehézségek adódtak, mivel a korábban szolgálatban állt ellenőrök majdnem fele hiányzott, s a munkatársakat még mindig toborozzák. A polgármester azóta sem válaszolt arra, hogy az önkormányzati parkolási ellenőrök által használt PDA-k és egyéb, a parkolóórák üzemeltetéséhez szükséges eszközök az önkormányzat tulajdonában állnak vagy bérlik azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.