Egy nappal a határidő lejárta előtt alig 6,5 ezer delegáltat jelentettek be a pártok

Egy nappal a határidő lejárta előtt mindössze 6408 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító jelölőszervezetek – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök reggel közzétett adataiból. Az EP-választáson kilenc lista indul, így a pártoknak összesen mintegy 185 ezer delegált bejelentésére van lehetőségük pénteken 16 óráig.

Forrás: MTI2019. 05. 16. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, összesen 4432-t. Az MSZP-Párbeszéd 1044-et, a Demokratikus Koalíció 552-t, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 307-et, a Mi Hazánk Mozgalom 42-t, az LMP 16-ot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 14-et, a Magyar Munkáspárt egyet. A nyilvántartás szerint a Momentum Mozgalom egy szavazóköri megbízottat sem jelentett be eddig.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 277 bizottságba – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba.

Ha a pártok delegálnak tagot a választási szervekbe, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti ezt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.