Erősebb honvédség védi a haza határait

Majdnem negyvenezres már a Magyar Honvédség létszámkerete, húszezer tartalékossal számolnak; a 616 milliárd forintos költségvetésből 216 milliárd forintot szán a tárca új eszközök vásárlására, a meglévők korszerűsítésére, azok rendszerbe állítására. Másként fest ma már a hadsereg, mint egy évtizede, amikor csaknem a felére csökkent a honvédség létszáma, laktanyákat zártak be és több mint ötvenezer haditechnikai eszközt, felszerelést osztottak szét a világban.

2019. 07. 11. 7:47
null
Korszerű, NATO-szintű szervezetekben szolgálnak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jövőre minden idők legnagyobb költségvetéséből, 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség. A keret 103 milliárd forinttal nagyobb, mint amekkorát az idei honvédelmi költségvetés tartalmazott. Ennek köszönhetően a Magyar Honvédség a továbbiakban is biztosítani tudja Magyarország békéjét, függetlenségét, a magyar emberek biztonságát – jelentette be Németh Szilárd a tegnapi sajtótájékoztatóján. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ország 2020-as központi büdzséjét a magyar családok és az ország biztonságának költségvetésének nevezte.

Korszerű, NATO-szintű szervezetekben szolgálnak
Fotó: Havran Zoltán

Elbocsátott légiók

Németh Szilárd rögtön kitért arra, hogy van mi ellen védekezni, amit legjobban az ellenzék teljesítménye mutat. Felidézte, hogy a DK-s Vadai Ágnes benyújtott egy olyan módosító indítványt, amely 120 milliárd forintot vont volna el a honvédség fejlesztéséből, és ezt a teljes ellenzék támogatta.

– Vadai Ágnes, a Gyurcsány-család táskahordozója korábban honvédelmi államtitkár is volt. Ezalatt 18 ezer fővel, csaknem felére csökkent a honvédség létszáma, laktanyákat zártak be és több mint ötvenezer haditechnikai eszközt, felszerelést szórtak szét a világban. Csak Iraknak 77 darab T–72-es harckocsit ajándékoztak oda – jelentette ki az államtitkár.

– Annak következtében, hogy szélnek eresztették a katonákat, ötven katonai szervezet szűnt meg, köztük katonai egészségügyi intézmények is – folytatta Németh Szilárd, kiemelve: ezzel szemben most a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében új és korszerű, NATO-szintű szervezetek létrehozását tervezik. A parlament egy másik döntése nyomán 37 600-ban határozták meg a honvédség létszámkeretét, ezenfelül húszezres tartalékos katonai állományt terveznek 2026-ra.

Katonák állítják meg a migránsokat

Németh Szilárd emlékeztetett, hogy a Magyar Honvédség is részt vesz a határvédelmi feladatokban, ennek szükségességéről a magyar emberek döntöttek. Hozzátette: bár a schengeni határokat is védik, az Európai Unió eddigi migránsbarát vezetése egyetlen centtel sem járult hozzá Magyarország kiadásaihoz, ami már több mint egymilliárd eurót jelent. A kormánypárti politikus az utóbbi években dinamikusan növekvő védelmi kiadások kapcsán megjegyezte: 2015 óta számos új kihívásnak kell megfelelni, köztük az Európát sújtó legnagyobb veszélynek, az illegális migrációnak, amelynek felerősödését tapasztalják. Kiemelte: az Európai Unió most leköszönő régi vezetése minden „migránssimogató intézkedést” igyekezett keresztülvinni.

– Legutóbb a menekültügyi főbiztos szavaiból is kiderült, hogy nem megállítani akarják a migrációt, megvédeni a schengeni határokat, hanem azt képviselik, hogy mindenkit be kell fogadni és kötelező módon szét kell osztani – mondta.

Modern fegyverek, több illetmény

A politikus bemutatott egy táblázatot is, amely a honvédség haditechnikai fejlesztéseinek 2020-ra jutó elemeit, költségét tartalmazta. A tájékoztató anyagból kiderült, hogy az ütemezésnek megfelelően jövőre 216 milliárd forintot szán a tárca új eszközök vásárlására, a meglévők korszerűsítésére, azok rendszerbe állítására. A táblázatban többek között szerepelt az Airbustól megrendelt 36 darab – 20 H145M könnyű többcélú és 16 H225M közepes – katonai helikopter, 44 darab új gyártású Leopard 2A7+, illetve 12 darab használt Leopard 2A4 harckocsi, 24 darab PzH–2000 önjáró löveg, 900 darab katonai gépjármű, autóbusz és tehergépkocsi, valamint a cseh licenc alapján gyártott hazai kézifegyverek beszerzése.

Amint azt korábban a minisztérium és a honvédség vezetése részéről többen is elmondták, az új, korszerű eszközöket, fegyvereket az idei év végétől, jövő év elejétől kezdik a gyártók leszállítani.

A Magyar Nemzet kérdésére az államtitkár megerősítette, hogy nemcsak a létszám nő, hanem az életpályaprogram kialakítása területén is „vitézkedtek”.

– Ebben az évben lejárt az az ötvenszázalékos béremelési folyamat, amelyet néhány éve indítottunk el, jövőre pedig folytatódik az illetmények emelése nemcsak a honvédségnél, hanem az összes rendvédelmi szervnél – sorolta Németh Szilárd, hozzátéve: az emelés mértékéről jelenleg is folynak az egyeztetések.

Egyértelmű reakciót szült Demeter Márta tette

– Már tavaly is felhívtam a figyelmet arra, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent egynémely ellenzéki képviselőnek az Országgyűlés nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi és rendészeti bizottságában tanúsított magatartása – mondta Németh Szilárd azzal kapcsolatban, hogy a parlament pénteken dönt Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az államtitkár szerint az LMP-s képviselő tettére egyértelmű volt a reakció. Mint ismert, Demeter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként még tavaly októberben a közösségi oldalán azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a gyermekét a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy a politikus összekeverte a miniszterelnök lányát egy Cipruson szolgáló honvéd százados Flóra nevű gyermekével. Az ellenzéki politikus Maróth Gáspárról, a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatójáról, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztosról is valótlanul állította, hogy egy kiképzési repülésen részt vevő gépen utazott. Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként a napokban indítványozta Demeter mentelmi jogának felfüggesztését. Álláspontja szerint a képviselő tette hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.