Ezek a lovagok soha nem egyeznek ki döntetlenben

A Banderium Hungarorum hagyományőrző egyesület szervezésében megrendezett versenyen hat nemzet közel hatvan versenyzője mérte össze erejét középkori vívásban.

Magyar Nemzet
2019. 10. 07. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Zsolt (balra) és Baranyai Martin vívtak szombaton a 85 kilogramm alattiak elődöntőjében a hagyományőrzők – az iharosberényi kastély építtetőjéről, császári tábornagyról elnevezett – Inkey Gáspár-vívóversenyen a Somogy megyei Iharosberényben. A Banderium Hungarorum hagyományőrző egyesület szervezésében megrendezett versenyen hat nemzet közel hatvan versenyzője mérte össze erejét középkori vívásban. Az idei versenyt már a buhurt challenger kategóriában rendezik, így a résztvevők az európai bajnokságba beszámító pontokat szerezhetnek a küzdelemben.

A rajongók szerint ez nem show-műsor vagy hagyományőrzés, hanem modern sport
Fotó: MTI/Varga György

A rajongói szerint a buhurt nem hagyományőrzés és nem is egy látványos show-műsor, hanem modern sport, amely a lovagi tornák hangulatát és a középkor fegyverzetét ötvözi a modern küzdősportok keménységével és szabályozottságával. Maga a buhurt kifejezés eredetileg a lovagi tornák azon részét jelentette, amikor a lovagok csoportosan küzdöttek meg egymással. A küzdelem egy igazi csatához volt hasonló, csak annyiban tért el, hogy az ellenfeleket nem megölni, hanem foglyul ejteni vagy harcképtelenné kellett tenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.