Ezrek tudnak visszatalálni hazánkhoz

A világ minden táján kutathatják és segíthetik a helyi magyar közösségeket a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai. Kiírták az erről szóló és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program új pályázatait.

2019. 03. 05. 6:29
null
Akár hiszi, akár nem, ez a fotó Uruguayban készült Fotó: György Dóra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyi montevideói magyar tervezi, hogy felveszi idén az állampolgárságot, és sokan elkezdték tanulni a nyelvünket. Még egy uruguayi férfi is, akinek csak a felesége magyar, de a férj megszerette a kultúránkat – vont mérleget a több mint fél évig tartó uruguayi ösztöndíjas munkájáról György Dóra, aki januárig volt kint a dél-amerikai országban, a Kőrösi Csoma Sándor programban.

A jelenleg egyetemi tanulmányokat folytató fiatal nő ösztöndíjasként leginkább a gyerekekkel foglalkozott, táncórákat, kézműves-foglalkozásokat tartott nekik, emellett népi játékokkal ismertette meg őket és tábort is szervezett. A felnőtteket minden hétvégén főzőklubba invitálta, ahol magyar ételeket készítettek közösen.

– Nagyon kellemes emlékek maradtak az augusztus 20-i és október 23-i közös ünnepségek, ahová filmklubokat, történelmi előadásokat, videóvetítéseket szerveztünk, és beszélgetésekben emlékeztünk meg a fontos eseményekről – mondta el György Dóra. Hatalmas élmény volt a közös disznóvágás is, amelynek érdekessége, hogy a kolbász, a hurka és a disznósajt készítéséhez marhahúst is felhasználtak. Az ösztöndíjas elmondta azt is, hogy a montevideói magyarok összeszokott társaságot alkotnak, de a munkájukkal felpezsdítették a közösségi életet.

– Olyan nagy kedvet kaptak a magyar ízekhez, hogy karácsonykor is tradicionális ételeket főztek. Hatalmas élmény volt az is, hogy találkoztam kint egy 92 éves bácsival, aki nyolcvan éve költözött ki Uruguayba, de még mindig jól beszél magyarul. Ő volt a leglelkesebb; olyan mondókákat tanított nekünk, amiket mi sem ismerünk már. Egy teljesen más kor hírnöke ő – mesélte György Dóra, aki sírva búcsúzkodott a montevideói magyaroktól, a kapcsolat azonban élő maradt a kintiekkel.

Akár hiszi, akár nem, ez a fotó Uruguayban készült
Fotó: György Dóra

A diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program idén folytatódik, a pályázatok már élnek – erről beszélt tegnap sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János elmondta: a kérelmeket legkésőbb március 25-ig fel kell adni, és azoknak április 2-ig be kell érkezniük. A pályázatokról április 30-ig döntenek, és május 6-ig értesítik a jelentkezőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Petőfi Sándor-programot hetvenöt ösztöndíjasnak, tíz országban hirdetik meg, amely kilenc hónapra szól, és szeptemberben kezdődik. A Kőrösi Csoma Sándor programban huszonkilenc célország van, amely érinti Európát, Ázsiát, Észak- és Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. Összesen százötven ösztöndíjas utazhat ki a programban, az északi féltekére szep­tembertől kilenc hónapra, a déli féltekére júniustól hat hónapra. Potápi Árpád János az MTI kérdésére elmondta: most is hirdetnek egyházi ösztöndíjakat, maximum harminc kiutazóval számolnak. – A programokra mintegy egymilliárd forint jut – jelezte az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.