Feljelentést tett ifjabb Tényi István SZFE-ügyben

Upor Lászlóék súlyos mulasztásokat követtek el az oktatásszervezésben, a szigorú számadású iratok kezelésében és vagyongazdálkodásban is.

Hertelendy Gábor
2021. 04. 28. 12:05
null
In this picture taken on September 25, 2020, Deputy Rector Laszlo Upor poses behind the blockade in front of the main entrance of the University of Theatre and Film Arts (SZFE) in Budapest, Hungary. - A month into a blockade of Hungary’s top arts university, hundreds of students rebelling against control by Prime Minister Viktor Orban's right-wing government show no sign of quitting. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Fotó: ATTILA KISBENEDEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettes ellen nyomozás indulhat a Színház- és Filmművészeti Egyetem előző vezetése által elkövetett mulasztások ügyében a Magyar Nemzet cikke nyomán – értesült lapunk. A bírósági keresetet ifjabb Tényi István nyújtotta be

közfeladati helyzettel való visszaélés gyanúja miatt,

ugyanis közfeladatot ellátó személynek minősül a felsőoktatási intézmény oktatója, tanára és tudományos kutatója is.

A feljelentés alapját az adta, hogy a birtokunkba került dokumentumok szerint a szigorú számadású iratok hiányos és nem előírásszerű nyilvántartása miatt

gyakorlatilag bárkinek kiállíthattak oklevelet, egy hallgatónak akár többet is, több szakról. Nem vezették a hallgatók törzslapjait, a tanárok személyi anyagairól szóló nyilvántartást.

Súlyos mulasztásokat követtek el Upor Lászlóék a tanulmányi rendszerben és az oktatásszervezésben is, több hallgató érdemjegyeit nem rögzítették. Mindezek kijavítása az intézmény nyilatkozata szerint többletmunkát igényel, hiszen újjá kell építeni az intézmény adminisztrációs ügymenetét, miközben a felvételi vizsgák lebonyolítását is meg kell szervezni. Ráadásul az Állami Számvevőszék jelentése szerint

nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, az alkalmazott számlarend pedig nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal.

Ez azt jelenti, hogy az egyetem korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit. Az egyetem a 2018-as és 2019-es éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A leltárak hiányában a beszámolók nem nyújtottak megbízható és valós képet a vagyoni helyzetről és ennek változásáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.