Félmillió forint a fegyveres testületeknél dolgozóknak

Bruttó 500 ezer forintos, egyszeri jutalomban részesülnek a belügyi tárca irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek hivatalos szolgálati viszonyban álló tagjai, amit még az idén megkapnak – jelentette be tegnap Pintér Sándor. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy elkezdődött a további kiegészítő támogatási formák kidolgozása is. Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a kormány döntése értelmében járó félmillió forintos juttatás nemcsak a hivatásos, hanem a szerződéses katonákat is megilleti.

2019. 12. 28. 8:47
null
Januártól akár kiegészítő támogatásra is jogosultak lehetnek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány célja, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát, az ország biztonsága érdekében tett erőfeszítéseiket, ezért egyszeri, bruttó 500 ezer forintos jutalomban részesíti a hivatásos állomány tagjait – fogalmazott tegnap Pintér Sándor. A belügyminiszter bejelentése szerint ezt az összeget azok kaphatják meg, akik 2019. december 1-jén hivatásos szolgálati viszonyban álltak, valamint ez évben szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt szűnt meg a szolgálati jogviszonyuk, míg a 2019-ben szolgálatteljesítés közben elhunytak juttatását az örökösnek folyósítják. Erre a célra a kormány 49 milliárd forintot csoportosít át a központi költségvetésből.

– Akik ezt a pénzt kapják, esküjükhöz híven teljesítik a szolgálatukat, életük feláldozásával vagy életük kockáztatásával hajtják végre mindennap a kiadott utasítást, ezért én is hálámat és köszönetemet fejezem ki irányukba. Kérem a parancsnokokat, hogy ezt a köszönetet adják át, kiemelten azoknak, akik ma és az ünnepek alatt is szolgálnak – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a kormányfő további juttatási formák kidolgozását szabta feladatul a nemzetbiztonsági kabinetnek, amely többek között azt a javaslatot tette, hogy jövő évtől háromévente hathavi illetményt kapjanak a hivatásos állományban levők. – Természetesen az új juttatások nem változtatnak az eddigieken, változatlan marad a szabadság és a túlmunka megváltására vonatkozó szabályozás is – hangsúlyozta Pintér Sándor.

Januártól akár kiegészítő támogatásra is jogosultak lehetnek
Fotó: Mirkó István

A belügyminiszter ismertetése szerint arra is javaslatot tesznek, hogy 2020 januárjától kiegészítő támogatásra legyen jogosult a hivatásos állomány minden tagja. Ennek mértéke a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegen nyelv ismeretéért járó pótlék és a hivatásos állományúak szolgálati törvénye szerinti egyéb pótlékok együttes összegének minimum tíz százaléka. – A juttatás részleteinek kidolgozását Varga Mihály pénzügyminiszterrel együttműködve kezdtük meg – ismertette.

– A kormány döntése értelmében járó bruttó 500 ezer forintos juttatás nemcsak a hivatásos, hanem a szerződéses katonákat is megilleti – vette át a szót Benkő Tibor. – A kormány nemcsak erkölcsileg, de anyagilag is megbecsüli a rendvédelmi dolgozókat. A juttatás hűen tükrözi a kormánynak azon emberierőforrás-politikáját, amely arról szól, hogy az országnak békére és biztonságra van szüksége ahhoz, hogy jó ütemben fejlődjön. Összesen 43 évet töltöttem egyenruhában, de ilyen mértékű elismerésre még soha nem volt példa – foglalta össze a honvédelmi miniszter, emlékeztetve, hogy a 2015-ben indult életpályamodell keretében folyamatosan emelik a katonák és a honvédelmi alkalmazottak illetményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.