Fidesz: A baloldal egyszer már tönkretette az egészségügyet

A Gyurcsány vezette baloldalon ma ugyanazok sorakoznak, akik egyszer már tönkretették az egészségügyet – reagált a nagyobbik kormánypárt a Demokratikus Koalíció hétfői sajtótájékoztatójára az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI2020. 10. 05. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzőleg az ellenzéki párt azt kezdeményezte, hogy az egészségügyi és a szociális szféra minden dolgozója kapjon százszázalékos, visszamenőleges béremelést.

A Fidesz felidézte, a baloldali kormányok csak elvettek az egészségügytől, hagyták leépülni a betegellátást. Az egészségügyi életpályát kiszámíthatatlanná tették, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták a dolgozókat, utcára tettek és elüldöztek több ezer ápolót és orvost.

Mindennek ellenére Gyurcsányék még a kórházi napidíjat, illetve a vizitdíjat is bevezették – írták.

Hozzátették, a baloldal sem a veszélyhelyzet alatt, sem most nem képes támogatni a védelmi intézkedéseket, ehelyett kamuvideókkal és kamuhírekkel támadja a járványügyi és egészségügyi dolgozókat, a baloldal egész egyszerűen nem segít az országnak.

Emlékeztettek: a Fidesz 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket, gondoskodik az ápolók, orvosok utánpótlásáról, emeli a bérüket és a járvány alatt sem hagyja magukra őket. Nyáron az egészségügyi dolgozók 500 ezer forint extra juttatásban részesültek, és most további összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást érhetnek el, ezért is fogadta el a kormány a Magyar Orvosi Kamara javaslatát. Az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése novemberben húsz százalékkal emelkedik, 2019 és 2022 között pedig összesen 72 százalékkal. Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog – írták.

Így növekednek az orvosbérek 2023-ig

Megjelent hétfőn a parlament honlapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezet, ami az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy jogállásának tartalmát határozza meg. A törvényjavaslat szerint három lépcsőben valósul meg az orvosok béremelése, először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban kaphatnak emelést az orvosok. A javaslat rendelkezik a hálapénz büntethetőségéről is.

A javaslat rögzíti az egészségügyi szolgálati jogviszony fogalmát, személyi körét, etikai normáit, emellett tartalmazza a kereteket az orvosi béremeléshez, az illetményszámításhoz és minősítéshez, a javaslat továbbá rögzíti a jogviszonnyal járó szolgálati elismeréseket, a szabadságra, a munkaidőre, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek nyilvántartására vonatkozó szabályokat – írja az MTI. A foglalkoztatást, a fizetést, a minősítést, az illetményen kívüli juttatásokat érintő részletszabályokat a törvény elfogadása után a kormány rendeletben fogja rögzíteni. A törvényjavaslat alapján az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatónál alapvetően csak egészségügyi szolgálati jogviszonnyal lehet egészségügyi tevékenységet végezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.