Finomítanák a polgári perek vonatkozó szabályokat

A cél, hogy az eljárások belátható időn belül lezáruljanak az állampolgárok megelégedésére.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tovább finomítanák a polgári perekre vonatkozó rendelkezéseket az eredeti cél, vagyis annak fenntartása mellett, hogy az eljárások belátható időn belül lezáruljanak az állampolgárok megelégedésére – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Völner Pál hangsúlyozta, hogy a bírósági ítéletek minősége mellett az eljárások időtartama is fontos szempont.

Ezért az elmúlt években, még Trócsányi László minisztersége alatt módosították a polgári perrendtartásról és a büntetőeljárásról szóló törvényt is. Így felgyorsult az ügymenet – hangoztatta az államtitkár.

A jelenlegi polgári perrendtartás 2018. január 1-jén lépett hatályba, felváltva a hatvan évvel korábbi, többször módosított jogszabályt. Az új törvény feloldotta a jogértelmezési nehézségeket és meggátolta a perek elhúzásának lehetőségét – jelentette ki Völner Pál. Ugyanakkor már több mint két év eltelt a jogszabály alkalmazása óta, és a hivatásrendek apróbb megjegyzéseket tettek a polgári perrendtartásról. Ezeket a problémákat a mostani parlamenthez benyújtott módosítással kívánják kezelni – közölte az államtitkár.

Egyszerűsítenék a perindítást, csökkentenék a keresetlevél tartalmi elemeinek számát, enyhítenék az alaki előírásokat. Kötelezővé tennék a hiánypótlási felhívás kiadását, azt akarják, hogy e nélkül ne lehessen elutasítani keresetlevelet. Kevesebb mellékletet kellene beadni.

Csökkentenék az állampolgárokra nehezedő adminisztrációs terheket, például nem lehetne bekérni olyan adatot, amely szerepel a közhiteles nyilvántartásokban. Az ügyvéd nélkül eljáró ügyfeleknek nem lenne kötelező kitölteniük a formanyomtatványt, hiánypótlás helyett szóbeli meghallgatást is lehetővé tennének. Mindezeken túl, a kiskorúak védelmében is hoznának rendelkezéseket – sorolta Völner Pál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.