Folytatódnak a pozitív demográfiai tendenciák

Júliusban is több gyermek született hazánkban, mint a tavalyi azonos hónapban.

Csekő Imre
2020. 08. 25. 9:39
null
Debreceni babák a világra való rácsodálkozás időszakában. Ma már nem kockázatos vállalkozás, inkább hatalmas lehetőség Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ismét jó hírekkel indult a nap!” – írta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelő államtitkára a Facebookon, miután kiderült, júliusban is folytatódtak a pozitív demográfiai tendenciák.

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott gyorsjelentésére hivatkozott, amelyből kiderül: 2020 január–júliusában 52 825 gyermek született Magyarországon, ami 2488 újszülöttel több, mint a tavalyi adat. Mindez azt jelenti, hogy az idei év első hét hónapjában 4,9 százalékkal több gyermek jött a világra, mint 2019-ben.

Novák Katalin azt is kiemelte az adatokból, hogy a gyermekvállalási kedvet jelző termékenységi ráta 1,44-ről 1,53-ra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A KSH előzetes adatai szerint mivel 2020 január–júliusában a születések száma 4,9 százalékkal több, a halálozásoké 5,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában, ezért a természetes fogyás 23 százalékkal, 6480 fővel csökkent 2019 január–júliusához képest.

Az idei éve júliusát vizsgálva pedig az élveszületések száma 1,7 százalékkal emelkedett, míg a halálozásoké 6,1 százalékkal csökkent így a 913 fős júliusi természetes fogyás 45 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2020. júliusában: 8523 gyermek jött világra, amely 145 újszülöttel több, mint 2019 júliusában. A házasságkötések száma viszont csökkent, 7544 pár lépett frigyre, ami 6,8 százalékkal – 547-tel – kevesebb a 2019. júliusihoz képest. Ez feltehetőleg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott esküvőknek tudható be, ugyanakkor a múlt havi – azonos okú – 24 százalékos csökkenéshez képest már komoly javulást jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.