Gulyás Gergely: Véglegesen sikerült letörni a harmadik hullámot

Az adatok bizonyítják, hogy minden hazánkban alkalmazott vakcina hatékony – mondta csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely, és hangsúlyozta, az oltások kockázata sokkal alacsonyabb, mint a fertőzésé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy teljes lesz az utazási szabadság az unióban, azok számára, akik hazánkban beoltatták magukat. Lapunk kérdésére válaszolva a tárcavezető jó jelnek nevezte, hogy még az előkészületi szakaszban felléptek egy potenciális iszlamista merénylő ellen a magyar hatóságok.

Bácskai-Elek
2021. 06. 03. 9:22
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely szembesítette az adatokkal a főpolgármestert MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendkívül alacsony fertőzöttségi adatokból az látszik, hogy véglegesen sikerült letörni a koronavírus-járvány harmadik hullámát – mondta csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely, majd hozzátette: a pozitív tesztek aránya mindössze egy százalék ma hazánkban, és a tavaly nyárihoz közelítő kedvező fertőzési adatokról számolhatnak be. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy az oltásokkal hazánk lényegesen jobban áll, mint Máltát kivéve bárki az Európai Unióban.

A miniszter elmondta: sajnos továbbra is igaz, hogy az elhunytak többsége nem beoltott személy.

Jelenleg 433 ezer olyan regisztrált van, aki még nem kapta meg az oltást, de rendelkezik védettségi igazolvánnyal, mert átesett a fertőzésen. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ők is felvehetik az oltást.

Minden oltás hatásos

A társadalmi immunitásról azt mondta: a védettség aránya hatvan százalék fölött van, ugyanis a közel tízmilliós népességből 5,2 millióan kapták meg legalább az első oltást, és további több százezer ember szerzett már védettséget. A szakemberek szerint hatvan-hetven százalék között lehet a társadalmi védettség mértéke.

– Továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy oltassa be magát. Az oltások kockázata sokkal alacsonyabb, mint a fertőzésé – fogalmazott a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a vakcinák nagyon jó védettséget biztosítanak.

– 3,7 millió ember kapta meg eddig a második oltását, közülük mindössze 8193 ember kapta el a vírust, és 524-en hunytak el.

Ebből arra lehet következtetni, ha az egész társadalom be lett volna oltva, a járvány áldozatainak a száma nem érte volt el a kilencszázat – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt heteken a halottak döntő része nem volt beoltva
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Pfizer-vakcina kapcsán kiemelte: másfél millióan kapták meg, ezután 3657-en betegedtek meg, és 368-an hunytak el. A Moderna-vakcina mindkét dózisát 209 ezer ember kapta meg. Közülük 204-en betegedtek meg, és 25 fő hunyt el. Az AstraZeneca mindkét oltását 181 ezer ember vette fel, akik közül 816-an betegedtek meg, és 12 személy hunyt el. A Szputnyik V oltóanyagot 809 ezren kapták meg, közülük pedig 697-en betegedtek meg, és 13-an haltak meg. A Sinopharm esetében – amelyet 848 ezer fő vett fel – kétezer-nyolcszázan betegedtek meg, és 206-an haltak meg.

 

Utazhatnak, akiket beoltottak

Az uniós védettségi kártyákról szólva a miniszter elmondta: digitális, illetve papíralapú igazolványról van szó. A digitális verzió június 15-re rendelkezésre fog állni. – A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és időpontját, ezáltal meg fog felelni az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás csak július 1-jén lép majd életbe. Akkor egységesebb szabályok következnek – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

– Teljes lesz az utazási szabadság az unióban azoknak, akik beoltattatták magukat – tette hozzá.

 

– Az ISIS-hez köthető oldalakon vett részt beszélgetésekben az iszlamista fiatal, ahol kifejtette, hogy csőbombát készít, és tömegbe hajtana gépkocsival. Előkészületeket is tett: vásárolt a robbanószerkezet összeszereléséhez szükséges anyagokat – válaszolta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy mit lehet tudni a tervezett merénylettel kapcsolatban. A tárcavezető elmondta, hogy a fiatal magyar egyetemista azután radikalizálódott, hogy áttért az iszlám hitre. A hatóságok terrorcselekmények előkészületével gyanúsítják. A miniszter jó jelnek nevezte, hogy a hatóságok már az előkészületi szakaszban felléptek egy potenciális merénylő ellen.

Magyarország Lengyelországgal, Dániával, Írországgal együtt azok közé a tagállamok közé tartozik, amik nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az integrációnak vannak területei, ahol a további integráció a szuverenitást sérti.

– Olyan szervezet jön létre, amelynek a vezetője Laura Kövesi, aki korábban Romániában koncepciós eljárást folytatott magyar politikusok ellen. Saját hazájában is indult ellene büntetőeljárás. Az ő kinevezése bármilyen jóindulatot megcáfol – mondta Gulyás az új európai uniós ügyészségről.

 

– Elég gyermekded, de legalább vicces – reagált a miniszter arra, hogy Ferencváros polgármestere átnevezett több utcát a Fudan Egyetem leendő campusa körül.

Tulajdonszerzés bérleti jog helyett

Gulyás Gergely az önkormányzati lakások megvásárlására tett törvényjavaslatról azt mondta, az előterjesztő jelezte, hogy változtatni kíván a javaslaton, ezért az még nem került még a Ház elé. Általánosságban elmondta: a kabinet a határozatlan idejű bérleti joggal szemben a tulajdonszerzést támogatja.

– Korom Ferenc maga kérte a felmentését, a helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában fog dolgozni. Semmilyen rendkívüli váltás nincs, az új parancsnok kinevezése megtörtént. A honvédség fejlesztése folytatódik – válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Arról, hogy tettek-e a kormánytagok kísérletet arra, hogy megakadályozzák Karácsony Gergely indulását a miniszterelnökségért,

Gulyás Gergely elmondta: – A főpolgármester elmúlt három hetes politikai vesszőfutása részének tekintjük, ahogy Karácsony Gergely egyszerre menekül az újságírók elől, illetve hazugságból hazugságba. Egy kampány kezdetén ez nem a legjobb előjel, de ez nem a mi problémánk.

A tárcavezető kérdésre válaszolva megerősítette: a nemzeti oltóanyaggyár magyar vakcinát fog gyártani, de vállal bérgyártást nyugati és keleti vakcinák előállítására is.

Nem szeretjük, ha a jogállamiság fogalmával visszaélnek

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a Fudan Egyetem terve egyelőre a tervezőasztalon van, tehát az ezzel kapcsolatos baloldali hangulatkeltésnek semmi alapja nincsen. Érdemi döntés ezért nem is születhetett. Majd ha a tervek meglesznek, a kormány el fogja dönteni, hogy támogatja-e a beruházást. Hozzátette: a miniszterelnöknek van kínai meghívása, de annak semmi köze nincs a Fudan Egyetemhez.

Arra a kérdésre, hogy Věra Jourová kijelentette, hogy a második félévben aktiválhatják Magyarország és Lengyelország ellen a jogállami mechanizmust, közölte: olyan EU-s biztosról beszélünk, akit hazánk nem kívánatos személynek tekint. Azért, hogy a liberális média kegyeit kiérdemelje, és a múltját is eltitkolja, jó, ha Magyarországot és Lengyelországot szidja.

Hazánk álláspontja teljesen világos: nem szeretjük, ha a jogállam fogalmával visszaélnek, és beleavatkoznak egyes országok belügyeibe. Hozzátette: valós jogállami sérülések esetén ugyanakkor Magyarország is támogatja a szankciókat.

A miniszter kiemelte: valós jogállami sérülések esetén Magyarország is támogatja a szankciókat
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Színjáték a baloldal előválasztása

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely színjátéknak nevezte a baloldali előválasztást, és kiemelte: látszik, hogy Gyurcsány Ferenctől függ, hogy ki hol indulhat.

A védettségi igazolványokról elmondta: eddig 12 országgal állapodtak meg, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványát, ám reménykedik benne, hogy ez a szám sokkal magasabb lesz.

Az uniós agrárreformról elárulta: az uniós agrárminiszterek két napon keresztül tanácskoztak. – A 27 agrárminiszter közös álláspontot képviselt, de az Európai Parlament teljesen abszurd követeléssel állt elő – mondta a tárgyalásokról Gulyás Gergely, aki szerint a józan ésszel ellentétes követeléseket a zöldpolitika nevében hangoztatták a brüsszeli bürokraták.

A miniszter katasztrofálisnak nevezte Karácsony Gergely városirányítását.

– Több a dugó, több a szemét, és több a hajléktalan

– foglalta össze a főpolgármester eredményeit, majd azt is elmondta, hogy a főpolgármesternek ezért előnyös, hogy azokat próbálja megszólítani az ország más részein, akik nem tapasztalták meg közvetlenül a budapesti munkásságát, így nincs mihez viszonyítaniuk.

Egy Ukrajnával kapcsolatos kérdésre válaszolva a tárcavezető kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a kárpátaljai magyarság megőrizhesse jogait, különösen a nyelvhasználat kapcsán.

Gyurcsány Ferenc 10-15 évvel ezelőtti nyilatkozatait figyelembe véve Gulyás szerint értelmezhetetlenek a DK-s pártvezér mai állításai az orosz befolyásról, hiszen ő volt az, aki Putyint meghívta a házába.

– A titkosszolgálatok Gyurcsány Ferenc kormányzása idején álltak orosz befolyásolás alatt. Gyurcsány volt az első, aki Kínával felsőoktatási együttműködést kötött

– emlékeztetett. – Ha valaki főpolgármester, és a Nyugatot folyamatosan pozitív színben feltüntető ember lehet nyelvvizsga nélkül, akkor minden egyéb, nyelvvizsgával kapcsolatos felvetés jogos – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kormány megfontolja az ismételt nyelvvizsga-amnesztiát.

Többletszabadságot kaphatnak az egészségügyi dolgozók

Az illegális migrációról a kancelláriaminiszter kijelentette:

– Ha Európa nem teszi világossá, hogy a külső határait meg fogja védeni, és nem engedi az illegális belépést a területére, akkor újra és újra lesznek olyanok, akik döntően a Földközi-tengeren keresztül elindulnak majd Európa felé, vállalva ezzel az életveszélyt és azokat a sokszor valóban megrendítő helyzeteket, amit a médiumokban láthatunk.

De azok nem akkor és ott, hanem az olyan nyilatkozatokkal kezdődnek, amilyen például az Európai Parlament olasz elnökének, David Sassolinak a nyilatkozata, ami azt a reményt adja a migránsoknak, hogy illegálisan be tudnak lépni Európa területére.

Gulyás Gergely ismertette: a kormány abban gondolkodik, hogy az egészségügyi dolgozók kimerítő munkáját elismerendő többletszabadságot biztosít nekik. Erről a következő kormányülésen fognak tárgyalni.

A miniszter megerősítette: ha szükség van a harmadik oltásra, akkor annyi vakcina áll még rendelkezésre, hogy mindenki akár csak nyugati vakcinával is beoltathatja magát.

Miután erre most nincs szükség, ezért hazánk szívesen ad kölcsön olyan országoknak oltóanyagot, amelyek egyelőre nem állnak jól ezen a téren. Arra, hogy mi a kormány terve a raktárban álló 16 ezer lélegeztetőgéppel, a miniszter közölte: ameddig nem tudjuk kijelenteni, hogy a koronavírus-járvány soha többé, vagy belátható időn belül nem fogja fenyegetni az országot, addig jobb, hogy ha van, mint ha nincs.

Tartható a Paksi bővítés határideje

A Paksi Atomerőmű bővítéséhez szükséges engedélyek és az új blokkok befogadására szolgáló létesítmények építése kapcsán ismertette: a Paksi Atomerőmű építése jelenleg is ötszáz engedéllyel rendelkezik. Süli János arról számolt be, hogy a véghatáridő, ami legfeljebb 2030, tartható lesz. A bővítéshez szükséges legfontosabb engedélyt pedig idén ősszel kaphatjuk meg.

– Amatőr egyéni és csapatsportesemény egyelőre csak védettségi igazolvánnyal látogatható – mondta Gulyás Gergely. Szavaiból nem derült ki, hogy a jövőben mikor lesznek látogathatók ezek az események a védettségi kártya nélkül is.

A pedofil-nyilvántartásról a miniszter leszögezte: jelenleg is van ilyen, csak az nem nyilvános, ezért értelemszerűen azokat is tartalmazza majd ez az adatbázis, akiket régebben ítélt el a bíróság. Ezt a nem nyilvános adatbázist teszik mindenkinek elérhetővé.

– A járvány harmadik hullámának a lecsengésével a kiskunhalasi járványkórház is befejezte a működését május 31-ével

– mondta a tárcavezető.

A Thaiföldről hazarendelt nagykövetről Gulyás kiemelte: nincs ellene semmilyen folyamatban levő eljárás, de már nincs a külügyminisztérium állományában.

– A kormány azért határozott korábban a meddőségi kezelések állami kézbe vételéről, mert számos visszaélést tapasztaltak az egészségügyi szolgáltatóknál, illetve hatékonysági szempontok is vezérelték őket – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter arról is beszélt, hogy

a belarusz kormány lépését, miszerint leszállásra kényszerített egy repülőgépet, a magyar kormány is elítélte, és csatlakozott az EU-s nyilatkozathoz.

A magánszolgáltatóknál is elérhető koronavírus-vakcinákról elmondta: a közeljövőben nem lesz elérhető az oltás a magánegészségügyben, de nem lát előre ebben kérdésben.

Az egyetemekről a miniszter megjegyezte: a rektorokon múlik, hogy egyes intézményekben kell-e védettségi igazolvány a vizsgákhoz. – Jó lenne, ha a rektori konferencia közös álláspontra jutna, de amíg ez nem történik meg, a kabinet a rektorokra bízza a döntést – mondta tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.