Gulyás Gergely: Weber jelölése intézményi válságot okozna

Magyarország érdekelt abban, hogy az európai uniós intézményeknek mielőbb legyen vezetőjük, de a jelöltek alkalmassága fontosabb, mint a sietség – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Forrás: MTI2019. 06. 27. 11:35
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. június 27. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy a pártcsaládok csúcsjelöltjei nem ilyenek, nem alkalmasak a bizottsági elnöki posztra
  • Magyarországon az ellenzék és a Soros család fiatalabbik tagja részéről hallani, hogy az EU-t is bevonnák a magyar kormány elleni harcba
  • A klímavédelem tekintetében mindenki érzékel egy veszélyhelyzetet
  • A Miniszterelnökségtől az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülnek az európai uniós ügyek
  • A kormány segíteni nem tud, de ösztönözni tudja a Wizz Airt
  • Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem alkalmasak arra, hogy valamennyi tagállammal konzultáljanak, konszenzust hozzanak létre, és egyetlen országot sem támadtak meg, hanem korrekt viszonyt ápolnak velük. A csúcsjelöltek ennek nem tesznek eleget, a csúcsjelölti rendszert sem támogatjuk és a jelölteket sem tartjuk alkalmasnak – jelentette ki.

    – A kormány szerdai ülésén az európai uniós kérdésekről is tanácskozott. A kabinet abban érdekelt, hogy ne csak a csúcsjelölti posztról, hanem minél több tisztségről döntés szülessen, a vasárnapi EU-csúcs ezt szolgálja, még az EP keddi alakuló ülése előtt – nyilatkozta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: az alkalmasság a legfőbb szempont, olyan vezetők kellenek, az intézmények, így az Európai Bizottság (EB) élére is, akiket nem a személyi ambíciók fűtenek, hanem egyeztetnek a tagállamokkal, illetve egy országot sem támadtak meg. A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy a pártcsaládok csúcsjelöltjei nem ilyenek, nem alkalmasak a bizottsági elnöki posztra.

    – A néppárti Manfred Weber megszavazta a Sargentini-jelentést, nem akarta, hogy támogassák magyar néppárti szavazatok, ezért ennek eleget tesz a Fidesz. Weber jelölése intézményi válságot okozna, ezt kell elkerülni – jelentette ki a kormánypárti politikus. A Magyar Nemzet kérdésére a tárcavezető azt mondta: „a visegrádi államok közös álláspontot alakítottak ki és megvannak azok a személyek, akiket támogatni tudnak az EB és az Európai Tanács élére is. Köztük van Michel Barnier brexit főtárgyaló is„. Meg kell teremteni a politikai egyensúlyt is, ezért ha az Európai Bizottság elnöke néppárti lesz, az Európai Tanács elnöke valószínűleg nem az EPP-től érkezik majd – magyarázta.

    Úgy látja, lehetséges és előnyös lenne, ha a tagállamok nem egy, hanem az összes uniós intézmény vezetőjéről határoznának, ezért tanácskoznak vasárnap, még az Európai Parlament alakuló ülése előtt. Ha ugyanis olyan döntést akarnak, amely valamennyi intézményi vezetőre kiterjed, akkor erre legkésőbb vasárnap van lehetőség – tette hozzá.

    Megjegyezte: nincs akadálya, hogy érdemi döntések szülessenek vasárnap, és ha korábban a csúcsjelölti rendszer nem nehezítette volna a döntéshozatalt, előbb is születhetett volna döntés.

    – Politikai egyensúlyt kell teremteni, ha a Bizottság vezetője néppárti, akkor a Tanács vezetője szocialista is lehet, ezen kívül a földrajzi és nemi egyensúlyt is figyelembe kell venni a személyi döntések esetén. Sok szereplős, sok tényezős tárgyalás zajlik – tette hozzá. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy az EU-t az ellenzék és Soros György fia is be akarja vonni a Magyarország elleni fellépésbe.

    – A Soros fiú CEU-n elmondott beszéde a magyar kormány és az ország elleni harc bizonyítéka – jelentette ki.

    Kitért arra: Magyarországon az ellenzék és a Soros család fiatalabbik tagja részéről hallani, hogy az EU-t is bevonnák a magyar kormány elleni harcba. Soros György fia rágalmazza az országot, úgy tűnik, „szeretne édesapja nyomdokaiba lépni”, beszéde bizonyítja, hogy továbbra is a magyar kormány elleni küzdelem a cél, és ehhez használják fel a CEU ügyét – mondta a miniszter, Alex Sorosnak a CEU diplomaosztóján tett kijelentéseire utalva.

    A Soros fiú CEU-n elmondott beszéde a magyar kormány és az ország elleni harc bizonyítéka – hangzott el Gulyás Gergely és Hollik István tájékoztatóján
    Fotó: MTI/Kovács Attila

    Arra a kérdésre, hogy miért nem hozta a kormány nyilvánosságra az Európa Tanács korrupcióellenes testületének (GRECO) jelentését Magyarországról, Gulyás Gergely kijelentette: néhány héten belül nyilvánosságra hozzák a dokumentumot a kormány válaszával és észrevételeivel együtt.

    Azzal kapcsolatban, hogy a bíróság elutasította Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatását, a miniszter kijelentette: tiszteletben tartják a bíróság döntését. A jogszabályok egyértelműen rögzítik, mire jogosult egy menekült, Nikola Gruevszki sem élvez különleges státust – közölte.

    A tárcavezető arról is beszélt, hogy a klímavédelem tekintetében mindenki érzékel egy veszélyhelyzetet, szeretne tisztább környezetet, élhetőbb klímát, ezért rögzítették a 2030-ra vállalt célokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Van értelme a további csökkentésnek, de ez atomenergia nélkül lehetetlen, az uniós költségvetésben megfelelő ösztönzők kellenek a tagállamok számára, továbbá figyelembe kell venni a globális felelősséget, közösen kell megállapodni a több nagy szereplővel – sorolta.

    Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek – hangsúlyozta Gulyás Gergely a Kormányinfón
    MTI/Kovács Attila

    Egy a szíriai rendezésre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: Magyarország minden támogatást szívesen megad a térség stabilitásához és a migráció megfékezéséhez, ezért is támogatják az ottani keresztény és nem csak keresztény közösségeket.

    A miniszter a Kormányinfón arról is szólt, hogy a tegnapi kormányülésen a költségvetés is téma volt.

    Volt olyan ellenzéki vezérszónok, aki szinte szóról szóra a 2017-es költségvetési beszédét mondta el a parlamenti vitában, a Jobbik pedig több „szánalmas és nevetséges” módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz – mondta Gulyás Gergely.

    – Ez a büdzsé a családoké lesz. Magyarország továbbra is első az EU-ban a családtámogatások GDP-hez mért arányában, amit tovább akar növelni – jelentette ki. A politikus azt is elmondta: a gazdaságvédelmi akcióterv is része a költségvetésnek, mivel nyugaton lassulás tapasztalható, Közép-Európa az EU növekedési motorjává vált, Magyarország pedig kiválóan teljesít. Az ellenzék módosító javaslatait Gulyás Gergely a parlamenti vitában elhangzottak alapján egyszerre szánalmasnak és nevetségeseknek nevezte.

    – A kormány áttekintettet a családvédelmi akcióterv július 1-jén hatálya lépő öt intézkedését – folytatta a miniszter. Elmondta: a babaváró hitel a július 1-jétől születő gyermekekre is érvényes, úgy, hogy augusztus 1-ig utólagos kérelmezésre van lehetőség. A használt lakás vásárlására kiterjesztett CSOK kölcsön is hatályba lép. Bővül a jelzáloghitelek átvállalása. Hatályba lép a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is és folyamatban van a bölcsődei férőhelyek fejlesztése is. Lapunk kérdésére megerősítette: „a közigazgatás, a hivatalok felkészültek a kérelmek nagy számára.” Azt is elmondta, hogy a hitelek igénybevételéhez szükséges a TB jogviszony igazolást mind a kérelmező magánszemély, mind a hitelintézet kérheti, és az igazolás már július 1-et megelőzően is kikérhető – minden korábbi sajtóhírrel ellentétben.

    Hozzáfűzte, hogy 2020. január 1-jétől bevezetik a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentességét és a nagyszülői gyedet.

    Az államigazgatás felkészült, hogy a részéről szükséges hozzájárulást megtegye a családvédelmi programhoz – közölte kérdésre. Hozzátette: Budapesten és Pest megyében valóban előfordulnak létszámgondok a kormányhivatalokban, ezeket a problémákat igyekeznek úgy megoldani, hogy aki a vidéki kormányhivatalokban készen áll rá, azt megkérik, hogy Budapesten lássa el a feladatát. Ez azért is fontos, mert a családvédelmi program miatt a közigazgatásnak egyébként is fontos feladata lesz – jelezte.

    Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón
    Fotó: MTI/Kovács Attila

    Tájékoztatott továbbá arról, hogy a Belügyminisztérium a költségvetésben szereplő mintegy 1,5 milliárd forinton felül 825 millió forintot kapott szúnyogirtásra, és további 307 település kerül be abba a körbe, ahol gyérítik a szúnyogokat. Légi kémiai kezeléssel 151 ezer hektáron, földi kémiai kezeléssel több mint 129 ezer hektáron, biológiai kezeléssel pedig mintegy 12 ezer hektáron történt meg eddig az irtás – közölte a miniszter.

    Varga Judit államtitkár igazságügyi miniszteri jelöltségével kapcsolatban Gulyás Gergely kérdésre megerősítette: a kormányzati szerkezet is változik, a Miniszterelnökségtől az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülnek az európai uniós ügyek. Varga Juditot maximálisan alkalmasnak tartja a miniszteri tisztség betöltésére, mert államtitkári tevékenysége során kiválóan képviselte a magyar érdekeket Brüsszelben, kiállt a nemzetek Európája mellett.

    Hozzátette, Trócsányi László leköszönő igazságügyi miniszter a kormány jelöltje a magyar uniós biztosi posztra, ám a portfóliókról beszélni idő előtti.

    A főpolgármester-választásról úgy fogalmazott: az összes ellenzéki főpolgármester-jelöltről bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a főváros vezetésére. Megjegyezte, ő is Karácsony Gergelynek (MSZP-Párbeszéd) drukkolt, mert a jelöltek közül az ő zuglói polgármesteri tevékenysége teszi a legegyértelműbbé, hogy alkalmatlan Budapest vezetésére.

    Kérdésre beszélt arról az ügyről is, amely Dobrev Klára DK-s EP-képviselőhöz kötődik még abból az időből, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese volt. A miniszter közlése szerint 18 milliárd forint kárt okozott a magyar államnak az, hogy az európai uniós pályázatok kezeléséhez létrehozott monitoring- és informatikai rendszerrel összefüggésben hirdetmény nélkül kötöttek szerződéseket. Az így kifizetett pénzeket ugyanis vissza kellett fizetni – tudatta.

    A Wizz Air ügyeit firtató kérdésre ismertette a légitársaság ellen idén kiszabott bírságokat. Eszerint például eltűnt poggyászok, megtagadott beszállások miatt a Wizz Air kapott már egy 20 millió és egy 3 millió forintos, valamint egy még nem jogerős 5 milliós forintos bírságot. Ezeken felül több eljárás is folyamatban van: frankfurti, londoni járatok miatt, és például azért is, mert az Azerbajdzsán-Magyarország labdarúgó-mérkőzésre indított szurkolói járatra szóló repülőjegy árát megtévesztő módon tüntették fel – közölte.

    Úgy fogalmazott: az olcsó jegyárakkal a színvonaltalan szolgáltatás nem magyarázható, és a több millió forintos bírságoknál egyszerűbb és olcsóbb lenne, ha a társaság megfelelően – rövid időn belüli helyszíni kommunikációval és az utasok elszállásolásáról, utaztatásáról való megegyezéssel – kezelné azokat a helyzeteket, amikor például csak kisebb gépet tud küldeni vagy ha túltölti a járatot. A kormány segíteni nem tud, de ösztönözni tudja a Wizz Airt – tette hozzá a miniszter.

    Ismét hangot adott annak a meggyőződésének, hogy jó lenne, ha lenne egy állami tulajdonú budapesti repülőtér, de egyelőre nem látják a feltételeit annak, hogy az állam ajánlatot tegyen rá. A repülőtér jelenlegi tulajdonosa szerinte pocsék szolgáltatást nyújt.

    A kórházak adósságállományával kapcsolatban közölte: a kormány célja a finanszírozás átalakítása, hogy ne jelentkezzen minden évben újra és újra ez a probléma. Idén is lesz adósságkonszolidáció, de a cél, hogy jövőre minden kórháznak olyan kapacitást állapítsanak meg, amelyből az intézmény ki tud jönni – tette hozzá.

    A banki adategyeztetés határidejének meghosszabbításáról kifejtette: a Fidesz-frakció kezdeményezte az októberi határidőt. Szerinte egyébként a bankok felelőssége, hogy előállt a kialakult helyzet, már két éve ismert tény volt az adategyeztetés szükségessége. Azért segítettek a határidő meghosszabbításával, hogy a bankrendszer hibájából a magyar polgárok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe – mondta.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.