Gyárfás Tamást sarokba szorították

Gyárfás Tamás a számára az egyik legkellemetlenebb tárgyalási napon jutott túl csütörtökön, miután a bíró a Portik Tamással való kapcsolatáról faggatta a Fenyő-gyilkosságra való felbujtással vádolt volt sportvezetőt. Az egykori vállalkozó azzal védekezett, hogy senkitől sem várható el, hogy 16-17 évvel ezelőtti beszélgetéseket elevenítsen fel hibátlanul.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 22:50
null
Tagadja, hogy 1997-ben ő adott volna megbízást riválisa, Fenyő János meggyilkolására Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék bírója kemény kérdésekkel sorozta meg csütörtökön Gyárfás Tamást. Az egykori médiaproducer és volt sportvezető a vád szerint 1997-ben felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost, amit aztán Portik megbízásából Jozef Rohác 1998. február 11-én végre is hajtott.

– Portik a kapcsolatuk megszakításáig utalt-e arra, hogy ő áll a Fenyő-gyilkosság mögött? – olvasta fel Póta Péter bíró Gyárfás egyik vallomásából a nyomozó kérdését, amelyre a sportmenedzser úgy válaszolt: „Nem.”

A bíró úgy értékelte Gyárfás vallomását, hogy ezzel Portikot védte a nyomozóktól, hiszen az aligha elképzelhető, hogy Gyárfás ne emlékezett volna arra, hogy a 2000-es évek első felében számos alkalommal találkozott az olajos bűnözővel, aki a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban próbálta csőbe húzni őt.

Gyárfás úgy reagált: Portik Tamással és Tasnádi Péterrel ő a mai napig nem szeretne „ütközni”, mert például Portiknak számos korábbi embere szabadlábon van. Vagyis azért nem említette Portikot, amikor erről a hatóság kérdezte, mert félt tőle.

– De Gyárfás úr! Itt már meg volt gyanúsítva egy életellenes bűncselekménnyel – vágott közbe Póta. – Ám ezt a kérdést ön kategorikusan, egy szóval lezárta.

– Még sosem voltam meggyanúsítva ilyen komoly ügyben. Azt sem tudtam, hogy fiú vagyok-e vagy lány – mondta erre a vádlott. Aki a Portikkal való kapcsolatáról azt mondta, félt és tartott tőle, ám azt csak 2012 után tudta meg, hogy a férfi erőszakos bűnöző. Gyárfás ezzel a félelemmel magyarázta, hogy annak ellenére találkozgatott Portikkal – annak kérésére –, hogy az olajos bűnöző jól ­láthatóan nem tisztességes szándékkal érkezett ezekre a találkozókra.

Tagadja, hogy 1997-ben ő adott volna megbízást riválisa, Fenyő János meggyilkolására Fotó: Kurucz Árpád

A bíró azt kérdezte erre, hogy ha valóban félt Portiktól, akkor miért nem teljesítette kéréseit. (A beszélgetéseikről készült felvételek leirataiból tudható: Portik többször is azt kérte Gyárfástól, hogy kapcsolatait felhasználva járjon közbe az érdekében vezető rendőröknél, politikusoknál, így Gyurcsány Ferencnél. Gyárfás azonban nem teljesítette a kéréseket.) – Tehát ellent mert mondani neki, amikor komoly dolgokat kért, de félt lemondani egy találkozót? – kérdezte a vádlottat a bíró.

– Áltattam ezeket az embereket, nem akartam velük ütközni, de nem tettem eleget a kéréseiknek – utalt Tasnádira és Portikra Gyárfás, mire a bíró rákérdezett:

miért tűnik úgy, hogy több alkalommal is védte Portikot a vallomásaiban. Például egészen addig nem említette azokban a Portikkal való beszélgetéseket, amíg nem jutott tudomására, hogy az erről szóló hangszalagok megvannak. Póta Péter szerint az sem életszerű, hogy ha Gyárfás félt Portiktól, akkor miért üzletelt vele, miért hajtotta végre az ingatlancserét 2004-ben. Gyárfás szerint az az üzlet előnyös volt számára, ezért ment bele.

– Egy olyan emberrel miért állt le üzletelni, aki zsarolni akarta, aki be akarta húzni az évszázad bűncselekményébe? – tette fel a kérdést Póta, amire nem született konkrét válasz.

Gyárfás Tamás még a tárgyalás elején elmondta, hogy a feltárt ellentmondások a vallomásaiban arra vezethetők vissza, hogy senkitől sem várható el, hogy 16-17 évvel ezelőtti beszélgetéseket elevenítsen fel hibátlanul, két dolgot azonban leszögezett. A hangfelvételeken soha nem mondta, hogy megbízta volna Portik Tamást, valamint arra sincs bizonyíték – és nem is történt ilyen –, hogy 1996 májusa és 2003 között találkozott volna Portikkal.

A vádlottat jövő kedden tovább faggatják a törvényszéken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.