Gyűlik a búza a Magyarok kenyeréhez

A 19 megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja majd.

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 13:03
null
Az első évben még csak 10, tavaly már 605 tonna búzát ajánlottak fel jótékony célra Fotó: MTI/Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze eddig Magyarországon a Magyarok kenyere nevű Kárpát-medencei program keretében – jelentette be a Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Veszprém megyei Nemeshanyban. Farkas Sándor hozzátette: a 19 megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja majd. A búza gyűjtése augusztus végéig folytatódik. Az államtitkár kiemelte: a közelgő ünnep, augusztus 20. egybeköti a búzaaratás végét, az államalapítás ünnepét és István király szentté avatásának évfordulóját. Úgy vélte, a Magyarok kenyere program méltó módon készíti elő Szent István napját, ami a magyarság egységének ünnepe.

Az első évben még csak 10, tavaly már 605 tonna búzát ajánlottak fel jótékony célra
Fotó: MTI/Nemes János

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Magyarok kenyere program 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült. A Magyarok Kenyere Alapítvány idén már célul tűzte ki, hogy a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonja az adományozásba. Farkas Sándor felidézte, hogy 2011-ben, a kezdeményezés indulásakor tíz tonna adományt ajánlottak fel a gazdák, tavaly pedig már 605 tonnát.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy immár második alkalommal rendezik meg a programot Nemeshanyban. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, hogy tavaly több mint ötezer gazda vett részt a programban, amelynek célja, hogy minden, magyarok által körülült asztalra jusson kenyér. Jakab István, a Magosz elnöke szerint a kárpátaljai gazdák erejéről ad tanúbizonyságot, hogy a nagy nélkülözés ellenére sikerült összegyűjteniük száz tonna gabonát. Az ünnepség a beszédeket követően a búza összeöntésével folytatódott. A búza mennyisége a hónap végére a becslések szerint eléri vagy meg is haladja a tavalyi 605 tonnát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.