Háború dúlt Princz és Fenyő János között

Nyomozati iratok alapján íratta a Postabank kétes ügyleteiről szóló lejárató cikkeket az akkoriban a tulajdonában levő Népszavában Fenyő János — tudta meg a Magyar Nemzet. Zamecsnik Péter, a médiacézár kivégzésének felbujtójaként gyanúsított Gyárfás Tamás védője vélhetően ezért is állítja, hogy a hatóságok nem vizsgálták kellő mértékben a néhai bankvezér, Princz Gábor és Fenyő üzleti háborúját. Egyes vallomások szerint Gyárfáshoz hasonlóan az azóta elhunyt Princznek is volt kapcsolata a Fenyő-gyilkosság megbízójaként gyanúsított Portik Tamással.

2019. 05. 04. 8:46
Princz Gábor; Nehéz-Posony Márton
A védő szerint Princz Gábor szerepét nem vizsgálták Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos olyan tanúvallomás van a nyomozó hatóság birtokában, amelyek arról szólnak, hogy az 1998 februárjában kivégzett Fenyő János médiavállalkozó a rendőrségtől neki kiszivárogtatott nyomozati iratok segítségével folytatott médiaháborút az egykori Postabankkal és elnökével, Princz Gáborral – tudta meg a Magyar Nemzet. Értesüléseink szerint több, a Fenyő-gyilkosság nyomozása során felvett vallomás szerint az akkoriban a médiacézár tulajdonában álló Népszava 1995 decemberétől hónapokon át rendőrségi dokumentumok alapján számolt be például arról, hogy hamisított Postabank-jegyek kerültek forgalomba.

A lap írta meg, hogy 79 darab hamis, darabonként egymillió forintos értékpapírt találtak egy Sümeg környéki férfinál a Nagyvárad téren. Az egyes tanúk állítása szerint a Postabank sajtóportfólióját megszerezni igyekvő Fenyő lapja a nyomozati iratok segítségével adott hírt arról is, hogy egy csepel-szigeti nyomdában két és fél milliárd forintnyi Postabank-jegyet foglaltak le, amit eredeti papírra, profi klisékkel állítottak elő, azonban a hamisítványokból kétmilliárdnyi piac­ra került. A Népszava természetesen elsőként számolt be az 1997. február 28-án kirobbant botrányról is, amikor elterjedt, hogy a Postabank csőd előtt áll, és a betétesek megrohamozták a bankfiókokat.

A sajtóháborúban Fenyő János ­VICO-csoportjáról és a tulajdonos botrányairól az akkoriban a Postabank tulajdonában állt Magyar Nemzet közölt cikksorozatot, miközben Fenyő tanácsadója, Perczel Tamás az Élet és Irodalom hasábjain írt a pénzintézet kétes ügyleteiről.

A védő szerint Princz Gábor szerepét nem vizsgálták
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fenyő pszichológusaként is ismert Perczel 2004-ben halálos betegen nyilatkozott a gyilkosság hátteréről, lehetséges indítékáról Brády Zoltánnak, a Kapu főszerkesztőjének. Fenyő bizalmasa Gyárfás Tamás mellett Princzet, valamint a később a VICO-vagyont megszerző Székely Herbertet nevezte meg, mint akiknek érdekükben állhatott a médiacézár halála. Azt állította: Horn Gyula akkori kormányfő és belügyminisztere, az SZDSZ-es Kun­cze Gábor is tudott a háborúról, amely Fenyő és a Nap-kelte tulajdonosa, Gyárfás között zajlott a tévéműsort előállító cég jogaiért.

A gyilkosság ügyében folyamatban lévő nyomozásban felbujtóként gyanúsított Gyárfás védője, Zamecsnik Péter szerint Princz és Fenyő háborúja időben közelebb volt a gyilkossághoz, mint az egyezséggel lezárult Gyárfás–Fenyő-féle háború, a hatóságnak ezért vizsgálnia kellene kettejük konfliktusát is Az úszószövetség volt elnökének ügyvédje úgy véli, a nekik átadott bizonyítékok nem elegendők az alapos gyanúhoz, ezzel együtt vélhetően lesz vádemelés a az ügyben. Kérdés persze, hogy ki vagy kik ellen.

Gyárfás szerepéről a kecskeméti maffiaper fő vádlottja, Radnai László 2011 őszén azt állította a nyomozóknak: a gyilkosságra az olajozás zászlóshajója, az Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás adott megbízást, hogy ezzel járjon Gyárfás kedvében. Radnai szerint Portik nemcsak Gyárfással, de az egykori bankelnökkel is jóban volt. Portik egyébként maga is utalt erre, amikor a Gyurcsány-kormány idején hivatalban volt Laborc Sándorral, a polgári elhárítás vezetőjével egyeztetett.

Az azóta nyilvánosságra került beszélgetések leiratai szerint Portik Princzcel kapcsolatban közölte, hogy 1996 előtt, amikor az Energol révén olajszőkítéssel foglalkozott, az egyik barátja rajta volt a Postabank elhíresült VIP-listáján, így sosem kellett visszafizetnie a tízmilliós hitelét. Portik ekkor azt állította, hogy Princzcel rendszeresen találkozott, s több munkát végzett neki, amelyeket mindig korrekt módon kifizettek.

A nyomozásra rálátó szakemberek lapunknak azt mondták: a Princz–Portik-kapcsolat azért fontos, mivel Kovács Lajos nyugalmazott ezredes korábban Gyárfás meggyanúsítása után fejtette ki, hogy a volt úszóelnök azért maradt fenn a rostán mint lehetséges megbízó, mert neki voltak ilyen szintű alvilági kapcsolatai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.