Hadházy Ákos: Gajda Péter kispesti polgármester mondjon le

A parlamenti képviselő lemondásra szólítja fel Gajda Péter kispesti polgármestert, mivel csapatával több járda- és útfelújítást is tüzetesen átvizsgáltak a XIX. kerületben és számos szabálytalanságot találtak. A munkákat Somogyi László üzletember végezte, akivel kapcsolatban Lackner Csaba a kispesti hangfelvételeken súlyos, korrupciógyanús ügyeket említ meg. Hadházy Ákos a felújítások kapcsán feljelentést tesz. Eközben további furcsaságokra derült fény a kispesti menzabotrány kapcsán.

2019. 12. 16. 14:25
KISS Lszl; GAJDA Pter; rsi Gergely
Budapest, 2019. november 5. Gajda Pter, Kispest szocialista polgrmestere (b2) az j sszettel Fvrosi Kzgyls alakul lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 5-n. Mellette balrl Kiss Lszl, a III. kerlet szocialista polgrmestere, jobbrl rsi Gergely, a II. kerlet szocialista polgrmestere. MTI/Balogh Zoltn Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházy Ákos korábbi LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő hétfőn délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lemondásra szólítja fel Gajda Péter kispesti polgármestert, egyúttal feljelentést tesz a kispesti önkormányzat megbízásából elvégzett járda- és útfelújítások kapcsán.

Hadházy és csapata átnézte a szerződéseket, valamint felmérte az elvégzett munkát. Az összes elvégzett munka esetében azt találták, hogy azokat túlszámlázták. – Az esetek felében 10-20 százalékkal volt nagyobb kifizetés, az esetek másik felében pedig legalább 50 százalékkal, több esetben 100-150 százalékkal volt nagyobb a kifizetés – hívta fel a figyelmet a képviselő.

A munkákat Somogyi László vállalkozó cége, az Anildia Kft. és a hozzá köthető Compassion Kft. végezte el. Somogyi volt felesége, aki korábban tulajdonos volt az Anildiában, Somogyi Lászlóné kispesti önkormányzati képviselő. A Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott hangfelvételeken Lackner Csaba önkormányzati képviselő is számos esetben a Somogyi által végzett munkák túlszámlázásáról és az ebből származó pénzek visszaosztásáról beszélt. Úgy is fogalmazott ennek kapcsán, hogy „aki nem keresi meg az évi százmillió forintot az önkormányzati politikában, az hülye”.

– Szinte mindig jóval nagyobb összeg szerepel a végszámlán, mint a megrendelési dokumentumokban, ám a végszámlákon az a szöveg van feltüntetve, hogy a „munka elvégezve a megrendelés szerint” – mutatott rá a visszásságokra Hadházy Ákos. – Sem a teljesítési igazolásban, sem a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvben nincs megjelölve, hogy mi az eltérés oka. Márpedig papír, indoklás nélkül nem lehet ilyen eltérés – hangsúlyozta a képviselő.

A botrány kapcsán Hadházy lemondásra szólította fel Gajda Pétert. – Nem tudom bizonyítani, hogy tudott ezekről az ügyekről, de ha nem tudott, abban az esetben is le kell mondania, és ha tudott, akkor még inkább le kell mondania – üzent Hadházy Gajda Péternek.

Ferenczi István, az LMP kispesti önkormányzati képviselője szerint a napvilágra került ügyek aláássák az emberek bizalmát a kispesti önkormányzatban és a kispesti képviselőkben, valamint általánosságban az ellenzéki képviselőkben. – Ezért is javasoltam azt, hogy állítsunk fel házon belül egy vizsgálóbizottságot, amely össze tudja tenni a teljes képet az ilyen oknyomozásokból és a sajtóban megjelentek információkból és meghallgatja az érintetteket, kezdve Lackner Csabával. Ehhez a kezdeményezéshez minden kispesti párt jelezte a csatlakozását – mondta a képviselő, akinek a javaslatára jövő év elején egy önkormányzati vizsgálóbizottság fogja kivizsgálni az ügyeket.

– A Momentum ősszel felajánlotta az összes ellenzéki pártnak, hogy változzanak. Arra kértünk mindenkit, hogy változzanak velünk, vagy ha nem, akkor tűnjenek el a közéletből – nyilatkozta Paróczai Anikó kispesti momentumos önkormányzati képviselő, akit az októberi választások után megválasztottak a kerület átláthatósági tanácsnokának. Hozzátette: a Lackner Csaba féléknek nincs helye a közéletben. Paróczai egyúttal bejelentette, hogy új, átláthatóbb formában szervezik újjá az önkormányzati cégeket, ám mielőtt ez megtörténne, átvilágítják a korábbi társaságokat. – A korábbi cégeket át fogjuk világítani és ha vannak csontvázak, akkor azok ki fognak esni a szekrényből – emelte ki.

További furcsaságok a menzabotrány kapcsán

A kispesti hangfelvételek kapcsán sorjázó korrupciógyanús ügyek mellett a múlt héten robbant ki az úgynevezett menzabotrány, miután kiderült, hogy a XIX. kerületi önkormányzati egy új közbeszerzést írt ki a kerületi közétkeztetés kapcsán, mivel a korábban megbízott cég nem tudta elvégezni a munkát azon az áron, amelyen leszerződött.

A közbeszerzés furcsasága volt, hogy a 3 jelentkező közül kettő nem vásárolta meg azt a dokumentum-csomagot, amelyben a pályázat részletei voltak, így tulajdonképpen nem is tudott beadni érvényes ajánlatot. Így egyetlen cég volt „versenyben” a kezdetektől: a Szakácstündér Kft., amellyel 10 évre le is szerződött az önkormányzat 10 milliárd forint értékben.

Nemcsak a pályázat volt különös: a cég egy 24 éves üzletember, Csákó Gergő tulajdona, aki az Index.hu szerint egy orvosi ellátást nyújtó, I. kerületi céget vett meg 2018-ban, átnevezte, új tevékenységi kört adott hozzá (vendéglátás), és elköltöztette Kispestre. Ez a frissen átformált vállalkozás, az immár WellingtonBay Kft. néven működő Csákó-cég alapította meg a cégmanőver másnapján a Szakácstündért. A Szakácstündér árbevétele tavaly 221 ezer forint volt, a létszáma idén 94 fő, és Balmazújvárosban, valamint Salgótarjánban kezdte a felfutást, ahol elnyerték a közétkeztetést – írja az online portál.

Mivel a pályázat elnyeréséhez így sem volt elegendő referenciája a Szakácstündérnek, ezért Csákó felvásárolta a közétkeztetési piacon ismertnek számító Menza Minta Kft. étkeztetési üzletágát.

Ezek a tranzakciók nem kevés pénzbe kerültek, azt egyelőre nem tudni, hogy Csákónak honnan volt fedezete minderre.

A botrány hatására Gajda Péter kispesti polgármester egy Facebook-posztban közölte: „Bár biztos vagyok benne, hogy most is szabályosan járt el az illetékes grémium, mindaddig amíg a Közbeszerzési Döntőbizottság és Budapest Főváros Kormányhivatala nem válaszol a mellékelt levelekre a szerződéseket nem írom alá” – írta a kerületvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.