Hadházy kitart a kegyeletsértő videó mellett – a baloldal hallgat

A Mandiner.hu magát Hadházyt kereste meg, aki ki is fejtette a véleményét a történtekről.

Forrás: mandiner.hu2021. 01. 11. 11:56
Hadházy Ákos
Hadházy Ákos független képviselő állításait tényszerűen cáfolta az OGYÉI, ezáltal rémhírterjesztésnek minősül a képviselő azon kijelentése, miszerint a hatóság nem vizsgálta meg az orosz vakcinát Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgatnak az ellenzéki pártok Hadházy Ákos kegyeletsértő videójáról, amellyel a kormányzati járványkezelést akarta támadni. A Maninder.hu megkereste a képviselő szövetségeseit, egyelőre válaszra sem méltatták őket. Hadházy szűkszavúan ugyan, de reagált. Az ügyben nyomozás indult – olvasható a Mandiner.hu oldalán.

„A kegyeletsértést egyértelműen az a személy követte el, aki a felvételt készítette, és politikai hisztériakeltésre használta fel.” „Hadházynak sikerült a baloldali önkormányzatba belerúgni, mert azt sem tudta, kinek a kezelésében van a halottasház. Ez már tényleg vicces, hogy a kormányra kente a balhét.”

„Sajnálom azokat az embereket, akik ilyen embernek, mint a Hadházy Ákos felülnek.”

Ilyen és ehhez hasonló kommentek lepték el a szentendrei önkormányzat Facebook-oldalát, ahol Fülöp Zsolt polgármester és kollégái helyszíni szemléjéről számoltak be minap az illetékesek.

Félrement a kritika

A Mandiner.hu korábban megírta, hogy a független parlamenti képviselő a közösségi médiában tett közzé egy videót, amelyen állítása szerint az látszik, hogy a szentendrei halottasházban egyszerűen nem férnek el a holttestek: „Megdöbbentő és kegyeletsértő módon a koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. […] A késői, kaotikus és dilettáns járványvédelem, az eleve hiányos kapacitású egészségügy és a valóságot kozmetikázó propaganda együttesen még a hivatalos adatok szerint is Európa egyik legsúlyosabb járványhelyzetét okozta Magyarországon.”

Vagyis a korábban a kórházi ellátást is vegzáló Hadházy Ákos kifejezetten a kormányzati intézkedések és a járványügyi védekezés állítólagos hiányosságait kívánta érzékeltetni a felvétellel. Csakhogy Tarnai Richárd kormánymegbízott hamarosan egyértelművé tette:

a videón szereplő elhunytak között egy „covidos” sem volt,

illetve a kegyeleti jogokért éppen az az önkormányzat felelős, amelynek vezetése egy politikai oldalon áll Hadházyval. Hozzátette, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabály szerint a temető tulajdonosának, ez esetben a szentendrei önkormányzatnak, illetve az azt képviselő polgármesternek a feladata a temető kegyeleti rendjének a biztosítása. Ugyanakkor ízléstelennek tartja, hogy Hadházy Ákos „halottkampánnyal” próbál politikai haszonra szert tenni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint

„itt már nincsenek határok, csak végtelen gátlástalanság, amely nem tisztel sem élőt, sem holtat, sem emberi méltóságot”.

Önkormányzati vizsgálat

Az önkormányzat múlt pénteken tartott helyszíni szemlét. A közlemény szerint a bejárás részvevőit nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható. Mint írták, a népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem Covid-betegségben halt meg. Megérkeztek a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai is, akik azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Az ügyben végül nyomozás indult rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanújával az egyelőre ismeretlen készítő ellen.

Hogy ki készítette a felvételt, azt magától Hadházytól próbálta megtudni a Mandiner.hu – hiába. Megkeresésükre az alábbi választ adta, amit kérésére változtatás nélkül, szó szerint közöltek: „A videóról az elmúlt napok poszjaiban (az eredetiben es az azt kovetokben) mindent leirtam, amit fontosnak tartottam megosztani a nyilvánossággal. A felvétel hitelességéről meggyőződtem és majdnem annyira megrázott, mint a kórházakból kapott felvételek.” Egyik posztjában például azt írta, hogy a mondanivalója lényege nem az, hogy „SZENTENDRÉN mi történt, hanem az, hogy NAGYON SOK HELYEN ilyen tragikus állapotok vannak a rendkívül sok halott miatt”.

Van, akinek semmi sem szent...
Fotó: MTI

Hallgat az ellenzék

A lap megkereste a független, volt LMP-s képviselő szövetségeseit, így a Momentumot, az MSZP-t, a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t és a Párbeszédet is, mit szólnak a politikai célzatú kegyeletsértő tévedéshez. Azt szerették volna megtudni, ezek után támogatnák-e, hogy Hadházy is része legyen az ellenzéki összefogásnak, továbbá, hogy szerintük bocsánatot kellene-e kérnie Hadházy Ákosnak a történtek miatt, esetleg le kellene-e mondania képviselői mandátumáról.

A válaszokat napok óta várják, ha megérkeznek, azokról is beszámolunk. Ugyanezeket megkérdezték (egyelőre hiába) Szél Bernadett-től is, aki nagyjából egy időben hagyta ott az LMP-t Hadházy Ákossal, s azóta vele együtt a Momentumhoz közeledik.

Mindenesetre a pártok az elmúlt napokban nyilvánosan nem támadták, nem kifogásolták a videó ügyét, így feltételezhető, konkrét kifogásuk nincs Hadházy eljárásával kapcsolatban.

Ugyancsak megkeresték a szentendrei polgármestert, akitől egyebek mellett arról próbáltak tudakozódni, hogy egyeztetett-e Hadházyval az „akcióról”. Egyelőre az ellenzéki összefogás színeiben városvezetői mandátumot szerzett Fülöp Zsolt sem válaszolt.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.