Handó Tünde: a bírói tisztség mindig megbecsülésnek örvendett Magyarországon

A bírói tisztség kortól és időtől függetlenül mindig megbecsülésnek örvendett Magyarországon – fogalmazott az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Győrben, ahol bíróságtörténeti kiállítás és konferencia nyílt csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 02. 07. 12:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Handó Tünde kiemelte: 2019-ben van a bírói hivatásról szóló 1869 évi IV-es törvénycikk elfogadásának 150. évfordulója.

A törvénycikk választotta el egymástól a közigazgatást és az igazságszolgáltatást, és elsőként mondta ki a bírói függetlenséget Magyarországon – közölte.

Erre az évfordulóra indították el tavaly a bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körutat, amelynek első állomása Szegeden volt, majd Miskolcon, illetve Debrecenben mutatták be. Győr után Pécsen lesz látható, nyáron pedig Budapesten zárul a körút – mondta el az OBH elnöke.

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke köszöntőjében elmondta: a győri konferencia középpontjában a polgári törvénykezési rendtartásról szóló 1868. évi 54. törvénycikke, a dualista jogállam polgári perjogának kialakulása áll.

Lévayné Fazekas Judit, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a győri jogászképzés több évszázadra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.