Határzárral a gépjárműtolvajok ellen

A hivatalos szervek a vírus okozta veszélyhelyzetben, a lezárt határok idején is készülnek az autólopások megakadályozására. Simon Róbert őrnagy lapunknak kifejtette: a gyártók is rájöttek, hogy nem jó reklám, ha lopják az autóikat, ezért tucatnyi olyan rejtett azonosítási pontot építettek be a gépkocsikba, amiket még a márkakereskedésekben sem ismernek.

Végh Attila
Forrás: Szegedi Rendészeti Szakközépsikola, Rendőrség2020. 04. 16. 6:14
ORFK
Az egyenruhások egy továbbkéépzésen a lopási listákat vezető Land Rover azonosító jeleit vizsgálják Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt lezárt határok megnyitása után újra számítani lehet Magyarország délkeleti határain a lopott, külföldön körözött autók felbukkanására. – Nagyot változott az autólopás struktúrája az elmúlt években – mondta el kérdésünkre Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület elnöke. – Száz lopott autóból kilencvenkilenc rögtön a bontóba, szerelőkhöz kerül. Éppen ezért az autólopások élén azok a márkák szerepelnek, amelyekből a legtöbbet helyeznek forgalomba.

Egy másik nézőpont szerint viszont a luxusterepjárók állnak a toplista élén. Ezeket egyben próbálják meg átcsempészni a határokon, a közel-keleti, kaukázusi feketepiac bármilyen mennyiséget át tud venni. A Nyugaton elkötött autókat Magyarországon át próbálják szerb vagy román területre átvinni. Sokszor kölcsönzött, bérelt autót akarnak átcsempészni hamis iratokkal, rendszámmal. Egy Land Rover heti bérlése a biztosítékkal együtt sem kerül többe egymillió forintnyi eurónál. A tolvaj tízszeres haszonnal adhatja tovább, az eladó meg a hivatalos ár feléért jut hozzá az álomautóhoz.

Az egyenruhások az egyik Land Rovert vizsgálják
Fotó: Police.hu

A magyar rendőrök olyan pontokat ismernek az autókon, amikről csak a gyártó és a forgalmazó tud, s amiket a tolvajok nem tudnak kimaratni, kireszelni, átírni, átfesteni. Ez a tudás nagyrészt Simon Róbert őrnagynak, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium felnőttképzéssel foglalkozó főtanárának az érdeme, akinek a gépjármű-azonosító tréningjei a legnépszerűbb továbbképzési programnak számítanak. 2016 és 2020 márciusa között száznál több olyan lopott autót találtak meg a tréninget elvégző rendőrök, amelyek titkait a szegedi kiképzésen ismerték meg. A rendőrök most is képzik magukat, hogy a koronavírus miatti nemzetközi korlátozások feloldása után újra helytálljanak a határokon. A nemzetközi elismerést szemlélteti, hogy az őrnagyot az olasz rendőrök is megkérték, nekik is adja át tudását. A luxuskategóriájú márkák magyarországi képviselői minden új modellt, minden változtatást bemutatnak a továbbképzésen, a rendőrök így szalon­autókon ismerhetik meg a szigorú titoknak minősülő újításokat.

Simon Róbert lapunknak kifejtette: a gyártók is rájöttek, hogy nem jó reklám, ha lopják az autóikat, ezért tucatnyi olyan rejtett azonosítási pontot építettek be, amiket még a márkakereskedésekben sem ismernek. Egy gyanús autó esetén a rendőr ezeket keresi. Ugyanez érvényes a járművek okmányai­ra is, a szakértők akkor is kiszúrják a hamisítványokat, ha azokat eredeti, lopott vagy kimosott papírra vezetik rá. A legnagyobb fogás egy olyan terepjáró volt, amelynek adatai a gyártó információs bázisában is szerepeltek. A magyar rendőrök rájöttek: ezekkel a számokkal az eredeti autó éppen egy ausztrál kereskedés kirakatában várja a vevőt.

– A tudást elsajátító rendőrök nélkül azonban nem sokra mennénk a birtokunkban levő speciá­lis információkkal – hangsúlyozta az őrnagy. A röszkei rendőrök például találtak olyan lopott autót is, ahol a tulajdonos be sem jelenthette az eltűnést, otthon aludt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felderítői szerint több tucat tavaly év végén és idén év elején ellopott Land Rover pihenhet most is titkos garázsokban Európában. A tolvajok arra várnak, induljon meg a forgalom, ami a karantén után feltehetően élénkebb lesz. A rendőrök nem szeretnének változtatni azon, hogy a magyar határon nem juthat át lopott luxusautó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.