Hogyan kerülhető el a koronavírus?

Hogyan előzhető meg a betegség? Mit tegyünk, ha rosszul vagyunk? Hol tájékozódhatunk a járvánnyal kapcsolatos információkról? Cikkünkben elolvashatják a legfontosabb tanácsokat és tudnivalókat.

Forrás: Origo.hu2020. 03. 05. 11:24
-
Vatikánváros, 2020. február 26. A koronavírus-járvány elleni védekezésül szájmaszkot viselõ hívek Ferenc pápa heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2020. február 26-án. MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan kerülhető el a betegség?

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a napokban az intézmény honlapján tájékoztatót tett közzé, amelyben a megelőzésről is ír. Ez alapján ugyanúgy kell eljárni, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik Magyarországon. Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

  • Alaposan és gyakran mosson kezet szappannal, meleg vízzel.
  • Szellőztessen minél gyakrabban.
  • Kerülje el a köhögő, lázas betegeket.
  • Ha lázas, náthás, köhög, maradjon otthon addig, amíg jobban lesz, és idős hozzátartozóit védje azzal, hogy erre az időre kerüli őket.
  • Ne a tenyerébe köhögjön, hanem használjon papírzsebkendőt. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  • Szájmaszkot az egészségeseknek felesleges hordaniuk, azt a betegekre adják rá, hogy ne fertőzzenek.

    Mi a teendő, ha megbetegszik az ember?

    Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát telefonon, ne menjen el hozzá személyesen először. Az eljárásrend az, hogy ő telefonon kikérdezi az illetőt egy segédlet alapján. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben kórházba szállítják a potenciális beteget. A Nemzeti Népegészségügyi Központ olyan laboratóriummal rendelkezik, amelyet Közép-Kelet-Európában egyedüliként nemzetközileg akkreditáltak. Néhány órába telik megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést.

    A Semmelweis Egyetem tájékoztatója szerint, ha hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj), csak abban az esetben gyanítható a koronavírus-fertőzés, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik. Ha valakinél ezek egyike sem igaz, akkor a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Viszont ebben az esetben is érdemes otthon maradni, amíg a tünetek nem enyhülnek.

    Hol tájékozódhatunk?

    Elindult az a tájékoztató honlap, amely a koronavírussal kapcsolatos összes fontosabb információt tartalmazza, a koronavirus.gov.hu címen érhető el. Ezen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a COVID-19 vírussal kapcsolatban. A főoldalon két sorban is található számláló, az első sor a magyar fertőzöttek száma mellett mutatja a karanténban lévő emberek számát, illetve a vizsgált emberek számát is. Emellett egy hivatalos oldalt is indított Facebookon a kormány. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is bármikor adnak információt az új koronavírussal kapcsolatban a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható információs számukon: 06 80 277-455 vagy 06 80 277-456.

    A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.