Holnap hetvennégyezren kapnak sms-ben behívót az oltásra

Csütörtökön 74 ezer, 18–60 év közötti, krónikus beteg kap sms-üzenetet arról, hogy a hét végén melyik kórházakban kapja meg az AstraZeneca-vakcinát – hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília beszámolt róla, hogy Magyarország már 31 milliónál is több oltóanyagot lefoglalt, azonban eddig ebből valamivel több, mint kétmillió érkezett meg.

Veres László István
2021. 03. 03. 13:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napról napra, dinamikusan emelkednek a járványügyi adatok, az előző 24 órában 4211 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a vírust, és meghalt 136 koronavírusos beteg. Az elhunytak között a legfiatalabb 46, a legidősebb 96 esztendős volt – számolt be az előző napi adatokról Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte: a súlyos állapotú betegek is egyre többen vannak, jelenleg 6367 Covid-fertőzöttet ápolnak kórházban és 622 személy szorul gépi lélegeztetésre.

– Egyre több fiatalabb betegnél fordul elő, hogy hirtelen, egyik napról a másikra jelentősen súlyosbodik az állapota, és kórházba kerül – jelezte a szakember, hozzátéve: fontos a higiénés szabályok betartása, mert a vírusmutánsok egyre komolyabb megbetegedést okoznak.

– Egyre nagyobb a nyomás a kórházakon is, további szigorításokat azonban csak akkor kell bevezetni, ha az elkerülhetetlen. Erről a mai ülésén dönt a kormány – mondta az országos tiszti főorvos. Müller Cecília kitért rá, hogy fontos a vírus terjedésének megakadályozása, amit elsősorban az egyéni és a közösségi védelemmel, tehát az oltásokkal lehet elérni. Közölte: a mostani, szerdától szerdáig tartó oltási héten a háziorvosok 250 ezer adag Sinopharm- és további Moderna-vakcinákat kapnak, a kórházi oltópontokon pedig 114 660 adag Pfizer-szérummal folytatódik az idős emberek oltása. Tájékoztatása szerint

holnap 74 ezer, 18–60 év közötti, krónikus beteg kap sms-üzenetet arról, hogy a hét végén a kórházakban felvehetik az AstraZeneca-vakcinát. Az üzenet tartalmazza az oltóhelyet és az időpontot is, az sms-behívóra pedig nem kell választ küldeni. – 74 ezer ember beoltásához nagyfokú fegyelmezettségre és együttműködésre van szükség, ezért azt kérjük, hogy a kiértesítettek pontosan – se túl korán, se ne késve – érkezzenek, és hozzák magukkal a személyi igazolványukat, tajkártyájukat, illetve a kitöltött beleegyező nyilatkozatot, amit a Vakcinainfo.gov.hu oldalról lehet letölteni

– kérte Müller Cecília, hozzátéve: a kórházi oltópontokon megfelelő számú oltóhelyet fognak megnyitni. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy Magyarország már 31 milliónál több oltóanyagot lefoglalt, azonban eddig ebből valamivel több, mint kétmillió érkezett meg. Ezek egy részét eloltották, egy része a második adagra van félre téve, és van, ami még úton van. Közölte:

a korábban beérkezett százezer adag Szputnyik oltóanyagot felszabadították, ezt a jövő héten eloltják. – Eddig 758 ezer személy be lett oltva, 253 ezernél is többen már a második adagot is megkapták, jövő szerdáig pedig újabb 529 ezer immunizálása történhet meg.

Az országos tiszti főorvos szerint már az első adag oltás is jelentőse csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy akinek már van időpontja a második oltásra, az nem változik, az AstraZeneca-oltóanyag pedig 18 éves kor felett immár bárkinek adható, mert már van kellő számú információ ehhez. Megjegyezte, hogy Kaposváron az önkormányzat adminisztratív segítséget küld az oltópontokra, ez a gyakorlat máshol is üdvözlendő lenne. Elmondta, hogy a második adagnak ugyanolyan típusú vakcinának kell lennie, mint az elsőnek, mert a gyártók csak így vállalják a garanciát a szérum hatásosságára. – Az eddig regisztráltak húsvétig megkaphatják az első oltásukat – erősítette meg végül Müller Cecília.

Az egyre fokozódó járványhelyzet miatt Szlovákia értesítette hazánkat, hogy ma reggeltől lezárták a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőhelyet, és arra kérték a magyar hatóságot, hogy az új, Monostori Duna-hídról tereljék el a személyforgalmat a régi komáromi határátkelőhely irányába

– mondta el az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 201 esetben intézkedtek a rendőrök. Közölte azt is: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 842 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 628 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg. Az alezredes tájékoztatása szerint

a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt az előző napon 387 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 44 alkalommal léptek fel. Elmondta továbbá, hogy az előző napon 7411 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 37 005 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 3632-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

– A járványhelyzettel összefüggésben a rendőrség tavasz óta 534 esetben indított büntetőeljárást, ezekkel kapcsolatban 105 gyanúsítottat hallgattak ki – számolt be Kiss Róbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.