Húsvéti ellátás és lelki segítségnyújtás a vidéki városokban és a falvakban

A húsvéti ünnepek idejére is biztosítanak ellátást a rászorulóknak a vidéki önkormányzatok. A települések, a helyi egyházi szervezetek és a segélyszervezetek a koronavírus-járvány miatt folyamatosan gondot fordítanak a lelki segítségnyújtásra is.

Magyar Nemzet
2020. 04. 09. 8:48
null
Orosháza, 2020. április 1. Önkéntes a kiszállított ebédet adja oda egy 65. életévét betöltött nőnek a koronavírus-járvány idején Orosházán 2020. április 1-jén. A településen munkából kiesett önkéntesek segítenek kiszállítani az ebédet a 65. életévüket betöltött rászorulóknak a helyi önkormányzat konyhájáról. MTI/Rosta Tibor Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrben az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, amely naponta több mint ötszáz idősről gondoskodik, az ünnepek alatt is biztosít meleg ételt – közölte az önkormányzat az MTI-vel. A hosszú hétvégén is elérhető lesz az ügyeleti telefonszámuk, de bevásárolni nem tudnak az időseknek, ezért előzetesen kérték őket, hogy gondolják át, mire lesz szükségük. A Szekszárdi Szociális Központ a húsvéti ünnepek alatt változatlanul naponta 250 ebédet visz ki idős embereknek – mondta Rottenbacher Ádám igazgató az MTI-nek.

Mintegy kétszáz, többnyire egyedül élő idős embernek nyújtanak otthoni segítséget a városban és környékén. Munkatársaik a higiéniás szabályok betartása mellett nemcsak fizikai segítséget adnak az időseknek, hanem mentális támogatást is – tette hozzá. Székesfehérváron egy hete működik a videótelefonos kapcsolattartás az idősotthonokban – közölte az önkormányzat. Jelezték, a szolgáltatás jelentősen csökkenti az aggodalmat, oldja a feszültségeket, hiszen az idősek és családtagjaik nemcsak hallják, hanem végre láthatják is egymást. A videótelefonos beszélgetésre hétköznap délelőttönként egyórás, míg hétvégi napokon délután kétórás időtartamban van lehetőség.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat online szolgáltatást indított, amely a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is megszólítja. A megye pedagógusai hat héten keresztül csoportos konzultációkon vehetnek részt keddenként, szakemberek közreműködésével beszélhetnek problémáikról. Emellett az intézmény pszichológusai egyéni tanácsadást tartanak szülőknek az átalakult családi és szülő-gyermek kapcsolatok kezeléséről.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Tiszántúli Református Egyházkerület sok online tartalommal készül a nagyhétre és húsvétra – közölte a püspöki hivatal sajtószolgálata az MTI-vel tegnap. Közleményük szerint a gyülekezetekben figyelnek az egyedülállókra és az idősebbekre is: telefonon tartják velük a kapcsolatot, bevásárolnak nekik, kiváltják a gyógyszereiket, hogy így is érezzék a lelki támogatást. A Magyar Református Szeretetszolgálat szerdán negyven debreceni családhoz juttatott el gyorssegélyként csomagot. Ezekbe tartós élelmiszerek, immunerősítők és gyerekeknek szánt csokitojás mellett keresztény kiadványok, bibliai igéskártyák is kerültek a lélek erősítésére.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat három idősotthonban – Máriapócs, Hajdúszoboszló, Gacsály – 315 embernek, ötven férőhelyen pedig pszichiátriai betegeknek biztosít teljes körű ellátást – jelezte a szolgálat sajtóirodája. A szervezet a higiénés szabályok betartására ismeretterjesztő kisfilmeket készített, húsvét közeledtével pedig különösen ügyel arra, hogy az intézmények lelki vezetői igény szerint telefonon vagy videóüzenetben megkeressék az ellátottakat. Nyíregyházán ingyenes telefonszámot biztosít a szociá­lis vagy lelki segítségre szorulóknak a helyi család- és gyermekvédelmi központ.

Az ügyintézők munkanapokon 8 és 16 óra között fogadják a hívásokat. Az önkormányzat közölte azt is: a városban zajlik a költségvetés áttervezése. A járvány elleni védekezésekkel kapcsolatos költségek finanszírozására felülről nyitott büdzsé áll rendelkezésre. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara tagjai ingyenes telefonos jogi segítséget nyújtanak a veszélyhelyzet végéig a megyei lakosoknak – írta a megyei önkormányzat a közösségi oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.