Húszmillió forintot kértek a zuglói emberrablók

Véletlenül, egy lopott autó keresése közben lepleztek le egy emberrablást a budapesti rendőrök.

2020. 07. 15. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék jogerőre emelkedett döntése értelmében július 14-től harminc napra letartóztatásba került az a négy férfi, akik ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítő főosztályának nyomozói több más jogsértés mellett felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntett megalapozott gyanúja miatt rendeltek el büntetőeljárást.

A BRFK felderítői a kerületi nyomozókkal együtt július 8-án egy gépkocsilopással összefüggésben kerestek fel lakásán egy 44 éves zuglói férfit. A jómódú autókereskedő olykor „forró áruba is belenyúlt”, most is egy ilyen ügy miatt akartak vele beszélni.

Balotai Attila ezredes, a felderítő osztály vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, a rendőrök a zuglói háznál azt látták, hogy a láthatóan súlyosan sérült férfit többen is támogatják, egyedül nem is tudott kijönni a házából, rokonai éppen orvoshoz akarták vinni, azt állítva, a családfő motorral esett el pár órája, arra viszont nem volt válasz, hol van az összetört motor, miért nincs a sérült motorosruhában. A nyomozók olyan sebeket láttak rajta, amelyek szerintük azonnali ellátást igényeltek, s a szállításához is speciális jármű kell, ezért mentőt hívtak. A rohamkocsi személyzete megerősítette a rendőrök gyanúját, miszerint a sérüléseket nem közlekedési baleset okozhatta, a férfit valaki nagyon elverhette.

Míg a sértettet ellátták a kórházban, a rendőrök súlyos testi sértés miatt nyomozást rendeltek el, amelyet a sértett környezetében élő tanúk kikérdezésével kezdtek. A szomszédokon látszott, hogy nagyon félnek, később mégis megnyíltak, s kiderült: az ügy hátterében zsarolás és emberrablás áll. A nyomozást ettől a ponttól a súlyos bűncselekmények kivizsgálásában kizárólagos hatáskörrel rendelkező BRFK felderítő főosztály vizsgálati osztálya vette át, megkezdve a tények tisztázását és az elkövetők beazonosítását, felkutatását.

Miután a 44 éves sértett rájött, hogy a rendőrök már mindent tudnak, a kórházban elmondta a nyomozóknak, hogy mi történt vele. Közlése szerint július 6-án délelőtt többen is megjelentek XIV. kerületi házának garázsánál. Ott először se szó se beszéd jól megverték, majd egy autó hátsó ülésére tuszkolták és elvitték egy üres műhelybe. Folyamatosan pénzt követeltek tőle. Az üres csarnokban egy székhez akarták láncolni, végül a bántalmazók úgy döntöttek, ez nem elég az esetleges szökés megakadályozásához, ezért eltörték a lábát egy vasrúddal. Ezután baseballütővel, fémcsövekkel verték-rugdosták, eltört a kulcscsontja, betört a feje, az arccsontja, zúzódások keletkeztek a karjain, a bordáján, a hátán és az ágyékán is.

Négy férfi verte, a fogva tartók húszmillió forintot kértek cserébe azért, hogy életbe hagyják. Azzal fenyegették, hogy ha nem szerzi meg a pénzt, élve elássák, és a családján is bosszút állnak. A sértett félelmében beleegyezett a fizetésbe, bár megmondta a bántalmazóinak, nincs annyi készpénze, amennyit követelnek, ezért intézkednie kell, szüksége lesz a saját telefonjára, amit a garázsánál hagyott. Az emberrablók a férfi barátnőjét keresték fel és vették rá a telefon átadására egy zsúfolt áruházi parkolóban. A nőtől a telefont a budapesti 46 éves, B. György vette át, majd visszament a műhelybe, ahol a sértettet újabb veréssel arra kényszerítették, ismerőseitől telefonon kérjen kölcsönt. A felhívottak közül senki nem mondott igent a kölcsönre. Az emberrablók ezért másnap egy vasúti felüljáró szervizútjánál kidobták az autójukból áldozatukat, miután közölték vele, hogy az ügy nincs elfelejtve, és ha kedves az élete, szedjen össze húszmillió forintot.

Az emberrablók közül július 9-én a bűnügyi bevetési osztály munkatársai elfogták a budapesti 33 éves, Sz. Zsoltot és a 25 éves M. Tamást, majd pár órával később egy vecsési parkolóban B. Györgyöt is. A nyomozók az elkövetők negyedik társa, a 43 éves M. Brendon ellen elfogatóparancsot adtak ki. M. Brendon végül július 14-én adta fel magát a rendőrségen. A gyanúsítottak lakásán tartott házkutatások során és a fogva tartás helyszínén a nyomozók mobiltelefonokat, egy lopott német luxusautót, tíz gépjármű indítókulcsát, autólopásokhoz is használható diagnosztikai eszközt, golfütőt, vascsövet és kést is lefoglaltak.

A rendőrség szerint az emberrablás hátterében egy tízmillió forintos Ford Mustang eltűnése állhat, amit a rendőrök már meg is találtak. A gyanú szerint még két embernek lehet köze az emberrabláshoz, de erről a nyomozás érdekeire való tekintettel jelenleg nem adnak több információt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.