Huszonötezer delegált segíti a választási bizottságok munkáját

A vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választásra a jelöltek és jelölőszervezetek múlt héten pénteken 16 óráig jelenthettek be delegáltakat a választási bizottságokba.

Forrás: MTI2019. 10. 10. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint huszonötezer delegáltat jelentettek be a választási bizottságokba a jelöltek és a jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala szerint.

A vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választásra a jelöltek és jelölőszervezetek múlt héten pénteken 16 óráig jelenthettek be delegáltakat a választási bizottságokba. A csütörtöki adatok szerint 25 449 delegáltat jelentettek be, lényegesen kevesebbet, mint öt éve, amikor ez a szám 33 ezer volt.

A 10 278 szavazatszámláló bizottságba és az egyszavazókörös településeken a helyi választási bizottságba két-két tagot lehetett delegálni. Ezek a bizottságok legalább öttagúak: a három választott tagot még az országgyűlési választás előtt megválasztották a képviselő-testületek, a többi tagot a jelöltek, a jelölőszervezetek delegálhatják. Ahol nincs elegendő delegált, a helyi választási iroda póttagokkal egészíti ki a testületeket.

A többszavazókörös települések választási bizottságaiba és a területi választási bizottságokba egy-egy tagot küldhettek a választókerületben jelöltet, listát állító jelölőszervezetek.

Két tagot küldhetett a szavazatszámláló bizottságba az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, főpolgármester-jelöltet, valamint kompenzációs, fővárosi kompenzációs és megyei listát állító jelölőszervezet, továbbá a független jelölt.

A helyi választási bizottságba egy tagot delegálhatott az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelölt, a polgármesterjelöltet állító jelölőszervezet és a független jelölt.

A területi választási bizottságba egy tagot küldhetett a megyében listát állító jelölőszervezet, a Fővárosi Választási Bizottságba ugyancsak egyet a főpolgármester-jelöltet és fővárosi kompenzációs listát állító jelölőszervezet, valamint a független főpolgármester-jelölt.

A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek együttesen voltak jogosultak tagot megbízni a választási bizottságba.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

Az önkormányzati és nemzetiségi választást fizikailag is a lehető legjobban el kell különíteniük a választási szerveknek

A Nemzeti Választási Bizottság nyomatékosan felhívja a választási szervek figyelmét, hogy a vasárnapi voksolás során a lehető legjobban különítsék el fizikailag a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásától, hogy ezzel csökkentsék a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét.

Az NVB elnöke, Rádi Péter és a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona csütörtökön közös közleményben tudatta: az NVB szerdán iránymutatást adott ki a választási szerveknek a nemzetiségi önkormányzati választás borítékjaiba esetlegesen bekerülő helyi önkormányzati szavazólapok minősítéséről

Az NVB és az NVI közös közleményében felhívja a választópolgárok és a választási szervek figyelmét, hogy vasárnap Magyarországon két külön általános választás lesz: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása mellett a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztására is sor kerül.

A nemzetiségi választáson csak a határidőben benyújtott kérelem alapján nemzetiségi névjegyzékbe vett választópolgárok szavazhatnak. A 2014-es választásoktól eltérően október 13-án a nemzetiségi választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak mindkét választáson.

A két választás könnyebb elkülöníthetősége érdekében a helyhatósági választás szavazólapjai és borítékja fehér, a nemzetiségi szavazólapok és annak borítékja zöld színűek lesznek. Míg a fehér borítékot nem kell lezárni, sőt annak használata sem kötelező, a zöld szavazólapok elhelyezésére szolgáló zöld borítékot kötelező használni és le is kell zárni, ellenkező esetben a szavazólapok érvénytelenek lesznek – olvasható a közleményben.

Mint írták, az NVB által szerdán elfogadott iránymutatásában kimondta, hogy a nemzetiségi szavazólapok megszámlálására jogosult választási bizottság a szavazatszámlálás során a zöld borítékban talált fehér szavazólapot hatáskör hiányában nem minősítheti, és nem továbbíthatja a helyhatósági választás szavazólapjait megszámláló szavazatszámláló bizottsághoz sem.

A törvényi előírás hiánya mellett a visszaszállítás azért sem lehetséges, mert a különböző szavazatszámláló bizottságoktól beérkezett zöld borítékokat a választási bizottság a szavazás titkossága érdekében összekeveri, ezért ezt követően már nem állapítható meg, hogy melyik szavazókörből érkezett a fehér szavazólap. Emiatt a zöld borítékban talált fehér, helyhatósági szavazólapokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása eredményének megállapításánál nem lehet figyelembe venni – tették hozzá.

Mint írták, az iránymutatás a választás tisztaságának biztosítása érdekében – megerősítve az NVI elnökének korábban kiadott utasítását – nyomatékosan felhívja a választási szervek figyelmét arra is, hogy a szavazás lebonyolítása során a két választást fizikailag is a lehető legjobban el kell különíteni, ezzel csökkentve a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét.

Az NVB iránymutatása megtalálható a www.valasztas.hu oldalon.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.