Így tette „kiegyensúlyozottá” az önkormányzati lapokat a baloldal

Mindenhol független, objektív és természetesen szakmai újságokat ígértek az önkormányzati választáson nyertes baloldali polgármesterek, de a valóság ennek az ellenkezőjét mutatja.

Magyar Nemzet
2020. 10. 04. 6:55
null
Együtt kampányoltak, együtt náciznak. Pikó Andrásnak és Karácsony Gergelynek a jelek szerint szelektív a memóriája Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefoglaló cikket közölt a Magyar Demokrata hetilap a legújabb számában, amelyben annak jártak utána, mennyire váltották valóra a baloldali polgármesterjelöltek azon ígéretüket, hogy győzelmük esetén független, objektív és pártatlan médiát hoznak létre propagandalapok helyett. A hetilap cikke lesújtó képet mutat,

az önkormányzati hatalomhoz jutó baloldali polgármesterek egy éven belül saját politikai bunkósbotjukká alakították a helyi lapokat.

A napokban a Magyar Nemzet is írt arról a frontális támadásról, amit a hatalomhoz jutó baloldaliak indítottak a sajtószabadság ellen: a Karácsony Gergely vezette főváros egy, a szerdai közgyűlésen megszavazott dokumentumban foglaltak révén durván beleszólt a szerkesztőségek munkájába.

A baloldal által megszavazott előterjesztés úgy szól: a fővárosi önkormányzat számára négy teljes oldalt kell ingyenesen biztosítania annak a sajtóterméknek a tulajdonosának, aki közterületen kívánja ingyenesen terjeszteni a lapját. A rendelet természetesen leginkább a Metropolt érinti.

A Demokrata cikke szerint Soproni Tamás VI. kerületi polgármester a kampányban még azt ígérte, hogy a testületi ülésekről szóló beszámolókban a Fidesz–KDNP álláspontjait is közölni fogják. Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy minden ilyen megszólalás mellé a szerzők oda fogják írni a „cáfolatot” is, azt érzékeltetve ezzel, mintha a kormánypárti képviselők inkompetensek lennének. Ráadásul a frakció által hangsúlyosnak tartott kérdéseket elhallgatják vagy megjegyzéseket fűznek hozzájuk. Ilyen elhallgatás övezi például azt a tényt, és amit a Fidesz–KDNP frakciója hiába hangsúlyoz egyfolytában: az önkormányzat cégeinek felügyelőbizottságában nincs ellenzéki delegált. A lap hozzáteszi: fideszes politikusokkal tavaly október óta eddig két interjú jelent meg, míg a várost irányító tisztségviselők folyamatosan, visszatérően szerepelnek a terézvárosi újságban.

Pikó András VIII. kerületi ámokfutásáról lapunk is beszámolt.

A Józsefváros újság egyes számai Pikó András, baloldali polgármester képeivel vannak tele.
Fotó: Kurucz Árpád

Az önkormányzat által kiadott propagandatermék olyan színvonaltalan, hogy még a balliberális irányultságú Mérték Médiaelemző Műhely elemzése is elfogultnak találta azt Pikó András irányába

A momentumos hátterű polgármester évi több száz millió forint közpénzből folytat politikai kampányt, és a kiadványnál dolgozó propagandisták még a látszatra sem adnak. A jelenlegi Józsefváros újság az 1950-es évek kommunista sajtótermékeinek stílusában tudósít az önkormányzati eseményekről, hasábjain csak a balliberális vélemények kaphatnak helyet – mondta lapunknak Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője, aki hozzátette: az önkormányzati választásokat követően Pikó András első dolga volt, hogy a kerület lapját baloldali sajtótermékek munkatársaival töltse fel.

- Első adandó alkalommal meghamisítottak egy interjút Ferencz Orsolyával,

amikor is képviselőtársunk válaszait önkényesen megváltoztatták, utólag még a kérdéseket is átírták, sőt – sajtótörténeti kuriózumként – szerkesztői véleményekkel tűzdelték tele az interjút, amelyben a polgármester álláspontját ismertették – emlékezett vissza a kezdetekre Vörös Tamás, aki leszögezte: a Fidesz–KDNP azóta nem nyilatkozik a jelenleg a Józsefváros újság nevet érdemtelenül használó propagandaterméknek.

Volt honnan meríteni ehhez a fajta „szakmaisághoz”. A Demokrata emlékeztet: az ideiglenesen megbízott főszerkesztő, Tóth Ákos, a baloldali 168 Óra egykori főszerkesztője volt, majd őt váltotta Lengyel Tibor, aki a Népszavában és a Zoom.hu internetes hírportálnál is megfordult. Pikóék lapja annyira nem leplezi a propagandatevékenységét, hogy arra nemcsak a Mérték Médiaelemző Műhely, de még a baloldali Mérce is felfigyelt, és hosszú cikkben bírálta a függetlennek mondott józsefvárosi sajtót. A baloldali portál rögtön az első számról azt írta,

„Pikó András az első hét oldalon nyolc fotón jelenik meg mindenféle szögből”

– idézte fel a Demokrata.

A hetilap az Egri helyzetet is bemutatja. Oroján Sándor, az egri Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Demokratának elmondta:

írásos bizonyíték van rá, hogy Mirkóczki Ádám önkormányzatában az újonnan kinevezett sajtófőnök bekérette az Egri Magazin már betördelt decemberi számát, és utasítást adott a szerkesztőségnek, melyik cikket nem közölhetik, és helyette miről írhatnak.

A cenzúrán kívül egyéb furcsaságokról is ír a lap. Az Egri Média új vezetője a Budapestről Egerbe költöző Scrob Andrea lett, akinek ideiglenesen kiutaltak egy szolgálati lakást, majd az igényei szerint 1,6 millió forintért felújítottak neki egy másikat.

Pécs városa sem úszta meg az önkormányzati propagandát. Péterffy Attila, Pécs összellenzéki polgármestere azt a Nimmerfroh Ferencet bízta meg a „pártsemleges” sajtó létrehozásával, aki korábban a kormányellenes álhírek terjesztésétől sem riadt vissza, amikor a Szabad Pécs portál alapítója és szerkesztője volt. A hetilap szerint aztán a Pécsi Hírekben a Szabad Pécs stílusa és hangvétele vissza is köszönt. Például nemes egyszerűséggel NER-lovagnak neveztek egy helyi vállalkozót. Nimmerfroh pedig írt olyan vezércikket is, amelyben „szarkeverőknek” nevezte azokat, akik azt merték állítani, hogy a polgármester ki akarja tiltani a kerékpárosokat a belvárosból. A Demokrata emlékeztet: mindezzel csak az a gond, hogy erről a bejelentésről videófelvétel is készült.

Természetesen nem maradhatott ki a körképből a Ferencváros sem. A hetilap felidézi, hogy a Magyar Narancs alapítója és a Ferencváros újság nyáron kinevezett főszerkesztője egy interjúban nemrég azt találta mondani: ő a garancia a független újságírásra a kerületben. A Ferencváros Újság jogutódja, a 9 című lap ehhez képest már az első, szeptemberi számában kiállt a a színművészeti egyetem épületét elfoglaló diákok mellett,

Vidnyánszky Attiláról pedig olyat is lehetett olvasni az újságban: „bocskaiba izzadt zsarnok”.

A Demokrata úgy fogalmaz Baranyi Krisztináék új lapjáról: a színművészeti ügyéről szóló cikkek annyira egyoldalúak, hogy egyetlen mondat erejéig sem térnek ki a másik fél álláspontjára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.