Ismerjék meg Gyurcsány házi filozófusát

Gábor György a tavaly októberi időközi országgyűlési választás után teljesen és végérvényesen hiteltelenné vált.

Forrás: tűzfalcsoport2021. 03. 26. 16:27
null
Gábor György Forrás: YouTube/TV13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„2010 óta egy diktatúra jött létre hazánkban. Diktátorokkal, egyeduralkodókkal történő »dialógus« súlyos károkat előidéző kontraproduktív vállalkozás: több mint bűn, súlyos politikai hiba. Az ellenállás többé nem folyhat a hagyományos keretek között: minden megtámadott intézmény a demokráciáért és a szabadságért küzd, a szakpolitikai ellenállás korszakának vége” – írta a 444-en a Demokratikus Koalíció udvari filozófusa, Gábor György.

A probléma csak az, hogy a szóban forgó Baloldali Értelmiségi akkor sem ismerne fel egy valódi diktatúrát, ha szemben állna vele: a filozófus a Kádár-rendszerben 1978-tól a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Intézetének munkatársa volt (ez önmagában sokat elmond). Talán még vissza is sírja, mert ugyebár akkoriban minden jobb volt, puhább és olcsóbb volt a kenyér, kékebb az ég és egyébként is ez a diktatúra, ami most van. Na, persze. Gábor György a tavaly októberi időközi országgyűlési választás után teljesen és végérvényesen hiteltelenné vált. Akinek van türelme végigolvasni az agymenéseit, ezen a Facebook-profilon megtalálja – írja a Tűzfalcsoport.

Korábban felmerült a nyomozóhatóság gyanúja szerint, hogy a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Geréby György, Vajda Mihály és Gábor György alkotta filozófusi kör jogosulatlan gazdasági előnyhöz juthatott tisztességtelen eszközökkel. Az ügy későbbi kimenetelétől függetlenül sokak szerint erkölcsileg azóta sem tudták magukat tisztázni az érintettek.

Na, és ha már Gyurcsány-kormány: főhősünk, Gábor György jó kapcsolatot ápol az exminiszterelnökkel. Olyannyira, hogy a baloldal vezetője tavaly fel is kérte a filozófust, hogy készítse el a 2022-es választásra való felkészülés „szellemi alapjait és keretrendszerét”, amelyről az ATV-ben számolt be. A Gábor György vezette „szellemi műhelyhez” egy „tucatnyi szakember” már csatlakozott is, de kilétük egyelőre nem ismert. Az alakuló műhely célja a filozófus elmondása szerint a teljes ellenzéki összefogás elősegítése, elméleti alapjainak megteremtése. Arra nagy szükség lesz szerintünk is, főleg, ha valahogy az antiszemita, rasszista és szélsőséges (jobb- helyett ma már baloldali) Jobbikot is be akarják valahogy integrálni a nagy összeborulásba. Gábor úgy fogalmazott, hogy leginkább azt vizsgálják: „miért nem jó az, ami most van, és hogy 2022 után mit szeretnénk”. Ez igen szép teljesítmény egy filozófustól, nemde?

Most pedig lássuk, miért is vesztette el minden hitelességét a vallásfilozófus. Gábor György annak ellenére, hogy mindenhol és mindenben antiszemitizmust vél felfedezni – tudják, mint Móricka a viccben, mindenről ugyanaz jut eszébe – a Jobbik antiszemita botrányai esetében szemet tud hunyni. Ehhez képest nemrégiben a Sorstalanság rendezőjét, Koltai Lajost, aki az új kuratórium felkérésére tanári állást vállalt az SZFE-n, simán lenácizta: az elismert szakembert Hitler egykori propagandafilmeséhez, Leni Riefenstahlhoz hasonlította.

De ha ennyire érzékeny az antiszemitizmusra (legalábbis mindarra, amit ő annak vél), miért lehet, hogy a Jobbikkal szemben ennyire megengedő?

Történt ugyanis, mint jól tudjuk, hogy 2020. október 11-én időközi országgyűlési választást kellett tartani Koncz Ferenc tragikus és váratlan halála miatt. A gyász súlyát teherként cipelő lánya, Koncz Zsófia elindult édesapja székéért, hogy annak örökségét tovább vigye, és a kemény kampányt megsüvegelendő módon végig is vitte a győzelemig. Vele szemben az ellenzéki pártok közösen indítottak egy jelöltet – mondván, ez az összefogás főpróbája, megszüntetik a kétharmadot – méghozzá a nyíltan antiszemita Bíró László jobbikos politikus személyében.

Gábor György
Fotó: YouTube/TV13

Azt gondolhatnánk, hogy egy „judapestező” és „tetűcsúszdázó” jelöltet, amelyet a teljes baloldal támogat, Gábor György – aki szinte napi rendszerességgel posztolja a Facebook oldalán az agymenéseit – bizonyára elítél és elhatárolódásra szólít fel. Tévedés! A vallásfilozófus egy árva kukkot nem szólt az ügyben.

Sőt, a választást megelőző napon azt tette szóvá, hogy a Mandiner internetes oldalán meglátott egy antiszemita kommentet, egy névtelen hozzászólótól.

Hiába támogatja a magyar kormány zsinagógák felújítását, hiába áll ki Orbán a kóservágás mellett (miután uniós szinten betiltanák), hiába ápol kiváló kapcsolatot hazánk Izraellel és az sem számít, hogy Magyarországon a zsidó közösségek biztonságban vannak, Nyugat-Európával szemben: Gábor György úgy véli, hogy mindez csak azért van, hogy leplezzék azokat a „zsidóellenes vagy antiszemita jellegű megnyilvánulásokat, amelyek bár kódoltan, de folyamatosan jelen vannak az Orbán-érában”. Egy olyan kód lehet, amely csak a filozófus előtt tárja fel megfejtésének kulcsát. Mindezt a Hírklikk nevű szennyportálnak nyilatkozta, az interjúban azt is megemlítve, hogy „ez a Jobbik már nem az a Jobbik”. Mindezt idén januárban, tehát bőven Bíró László jelölését követően.

Mindennek oka valószínűleg az lehet, hogy Gábor György azok közé tartozhat, akik már évek óta a Jobbik szalonképessé tételén dolgoznak, hogy megvalósulhasson a teljes ellenzéki összefogás. Nyilvánvalóan ők is tudják, hogy a kormányváltáshoz szükségük van a szélsőbaloldalivá vált párt – időközben igencsak megcsappant – szavazótáborára. Ahogyan a Drót.infó is fogalmaz, a DK-Jobbik szellemi műhelye vezetőjének viselkedésére, miszerint nem szólal fel a Jobbik antiszemitizmusa ellen, ez jelenthet magyarázatot.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.