Istent játszunk vagy gyógyítunk? – Vita a lombikbébiprogramról

Egy újabb, nagy közérdeklődésre számot tartó vitát tekinthetnek meg az érdeklődők az Axióma vitaműsorában.

2020. 10. 26. 12:08
null
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy újabb, nagy közérdeklődésre számot tartó vitát tekinthetnek meg az érdeklődők az Axióma Pro/Kontra vitaműsorában, ezúttal a lombikbébiprogramról vitáznak, beszélgetnek a szakértők.

A meghívott vendégek:

  • Carreno Bea, a Creighton cikluskövetési módszer oktatója,
  • dr. Csépányi Gábor orvos, pap, a főegyházmegye hivatásgondozó referense,
  • dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, a Szülni jó! Központ vezetője,
  • dr. Ruff Tibor filozófus-teológus, a Szent Pál Akadémia docense,
  • dr. Török Attila szülész-nőgyógyász, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatója.
  • Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, a Szülni jó! Központ vezetője arra mutatott rá, hogy számos tényező állhat a meddőség hátterében, s ezek között fontosak a lelki okok is. Szavai szerint például a párokra nehezedő társadalmi elvárás is okozhat olyan lelkiállapotot, ami miatt nehezen történik meg a fogamzás, ezért a mai tudományos trendek az ember egészét tekintik, nem pusztán szervi alapon közelítik meg a meddőség kérdését.

    Török Attila szülész-nőgyógyász, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatója a demográfia tágabb perspektívájából közelítette meg a meddőség problémáját, s egyebek mellett arra mutatott rá, hogy Magyarországon nagyjából 150 ezer meddő pár van, s már önmagában ennek a problémának a kezelése óriási előrelépést jelentene a születésszám növelése szempontjából, hiszen ma évente körülbelül 80 ezer gyermek születik. Török is hangsúlyozta: holisztikusan kell kezelni a meddőséget, és a szakemberek fókuszában már – a korábbiakkal ellentétben – nem az egyén, hanem a párok állnak. Török kiemelte: a meddőség egy világprobléma. Megdöbbentő, hogy arányaiban ugyanannyian szenvednek tőle Kínában és Indiában, mint Magyarországon, ahol 1980-tól a lakosság folyamatosan fogy. Hazánkban pillanatnyilag 1,32 gyermek születik családonként. A lombikbébi-eljárás csak akkor végezhető el, ha orvosi okokra vezethető vissza a meddőség – mondta szakember. Hozzátette: a női meddőség mellett a férfi meddőség is ugyanakkora problémát jelent.

    Carreno Bea szerint több különböző módszert is sikerrel alkalmaznak Magyarországon a terméketlenség problémája kapcsán. A szakember szerint az is fontos a problémával való szembenézés kapcsán, hogy sokan a szervezetük biológiai működésével sincsenek tisztában. Az általa preferált módszer a természetes megtermékenyítés, amelyet a nők ciklusának nyomon követésével lehet elősegíteni.

    Csépányi Gábor kiemelte: a magzat egyben spirituális lény is, „Isten ajándékának tekinthető”. Éppen ezért az egyház leginkább a NaProTechnológiát támogatja, a hímivarsejtek lefagyasztása ellentétes az egyház álláspontjával.

    Carreno Bea, a Creighton cikluskövetési módszer oktatója arra mutatott rá, hogy számos olyan probléma van, amelyeket a lombikbébi program megkerül. Szavai szerint így például előfordul, hogy nem végeznek el különböző szűrővizsgálatokat a programban résztvevő nőkön, holott az esetek egy részében a meglévő gyulladás kezelése önmagában lehetővé tenné a hagyományos úton történő teherbe esést. Az általuk is oktatott módszer sikerességével kapcsolatban arról számolt be, hogy a termékeny napok követése önmagában 20-40 százalékkal növeli megtermékenyülés esélyét, ha pedig ezt kiegészítik az úgynevezett okozati és helyreállítási orvoslás eredményeivel, ez az arány akár 80 százalék is lehet.

    Török Attila arra világított rá, hogy a WHO a meddőséget betegségként tartja számon. A lombikbébi programról szólva a szakember elmondta: nem minden kezelés sikerült, ám hatékonyságban nem maradunk el más országok mögött. Török egyetértett Ruff Tiborral abban, hogy nem lehet kirekeszteni senkit, mert önhibáján kívül meddő, utalva ezzel a katolikus egyházra, amely tiltja az efféle kezeléseket. A szülész-nőgyógyász szerint emiatt a katolikus közösség számos hívét elveszítheti.

    Csépányi Gábor ennek kapcsán rávilágított: az egyház problémája az eljárással, hogy a megtermékenyítés folyamatában egy harmadik személy is részt vesz és attól tartanak, hogy az embrió a módszerrel lényegében eltárgyiasul. – Azokat az utakat keresi az egyház, amellyel a megtermékenyítés megtarthatja természetes jellegét – emelte ki, hozzátéve, hogy a lelkigyakorlatok olyan házaspárokon is segítettek, akik több reprodukciós eljáráson vettek részt.

    Számíthatnak a kormányra a meddőséggel küzdő párok

    Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára egy parlamenti vita során elmondta: minden vágyott és felelősséggel vállalt gyermek megszületését támogatja a kormány. Hozzátette: az előző, baloldali kormányok támogatásaihoz képest a Fidesz–KDNP-kabinet megduplázta a lombikprogram forrását. Emlékeztetett: 2019-ben megalakult a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet, amely országos hatáskörrel rendelkezik az új módszerek és az egységes protokollok kidolgozására, a meddőségi centrumokkal való kapcsolattartásra. Emellett idén februártól százszázalékos tb-támogatás jár a lombikprogramban használt gyógyszerekre – közölte Zsigó Róbert, hangsúlyozva: a jövőben is számíthatnak a kormányra azok a párok, amelyek meddőségi problémával küzdenek.

    A lombik az abortusz inverze!

    Vajon bűn-e, ha az orvos a szenvedő beteg fájdalmát enyhíteni tudja, és – hangsúlyozom – segítséget nyújt? Egyszerűbben is megfogalmazva: vajon bűn-e a keresztény erkölcs egyik legfontosabb erényét, a segítségnyújtást gyakorolni embertársainkon? – írta véleménycikkében Szoboszlai-Kiss Katalin.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.