Jakab Péter nem adta fel pártelnöki álmait

Január végén tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik, ahol új elnököt és alelnököket választanak. Jakab Péter pedig bejelentette, ismét megméreti magát.

2020. 01. 06. 6:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végén tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik, ahol új elnököt és alelnököket választanak. A rendhagyó vezetőváltás oka, hogy a tavaly májusi európai parlamenti választáson a Jobbik siralmas eredményt ért el, így a Snei­der Tamás vezette elnökség októberi határidővel lemondott. A pártvezetés azt tervezte, hogy az önkormányzati választásig nem bolygatják az elnökség összetételét, így novemberre írták ki a rendkívüli tisztújító kongresszust.

Ez azonban meghiúsult, mivel az elnöki posztra pályázó Jakab Péter (képünkön) frakcióvezető olyan feltételeket szabott megválasztásához, melyeket az országos választmány nem támogatott, ezért visszalépett. Ismert, hogy a jobbikos akkor előre közölte, kiket szeretne maga mellé alelnököknek, továbbá a párt alapszabályában meghatározott kétéves elnöki ciklust a 2022-es országgyűlési választásokig szerette volna kitolni. Tehát az újonnan felálló elnökség mandátumát két évről két és fél évre emelte volna fel, hogy a voksolás előtt már ne kelljen tisztújítást tartani.

Most azonban már a párt közleménye szerint az országos választmány döntő többséggel támogatta, hogy a következő elnökség mandátuma 2022. június 30-ig tartson. Jakab Péter pedig bejelentette, ismét megméreti magát. Az elnökségi mandátum meghosszabbításáért cserébe a kongresszusra bízza, hogy a tagok szabadon megválasszák a párt elnökségének tagjait. A gáláns gesztus ellenére beszédes az a fénykép, melyet Jakab osztott meg közösségi oldalán, és amelyről azt írta: „A csapatom készen áll.” A képen szereplők ugyanazok, akiket Jakab a legutóbbi alkalommal alelnököknek kért maga mellé, azaz Z. Kárpát Dániel, Szilágyi György, Ander Balázs, valamint két frissen mandátumot szerzett országgyűlési képviselő, Dudás Róbert és Nunkovics Tibor. Gyöngyösi Márton is szerepel Jakab Péter csapatában, ő legutóbb is elnökhelyettesi posztra pályázott. Az egyetlen újonc Potocskáné Kőrösi Anita, a jobbik frakcióigazgatója. Potocskáné már nyilvánosságra is hozta alenökjelölti szándéknyilatkozatát.

Legutóbb Jakab Péteren kívül Varga-Damm Andrea indult volna, valamint Lokody Levente. A hét végén mindketten jelezték, ismét beszállnak a versenybe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.