Jakab Pétert a pártbéli ellenfelei buktatták meg

Kettészakadt a Jobbik: az egyik oldal Szabó Gábor pártigazgatóhoz, míg a másik Jakab Péter frakcióvezetőhöz húz. Utóbbi nem kapott bizalmat az elnökjelöltséghez, viszont a parlamenti széksorokban az ő hatalma erősödött meg.

2019. 11. 07. 6:18
LUKÁCS László György; SNEIDER Tamás; JAKAB Péter
A frakcióvezető vihart kavart a feltételeivel Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belső harcok, személyi ellentétek húzódnak amögött, hogy Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője nem kapott bizalmat az általa kért elnöki poszthoz. A párt tagjaival folytatott beszélgetésekből az szűrhető le ugyanis, hogy a Jobbik két pólusra oszlott: az egyik Jakab köre, míg a másik oldal fő egyénisége Szabó Gábor pártigazgató.

Arról lapunk pár napja beszámolt, hogy ha Jakab lett volna az elnöke a Jobbiknak, Sneider Tamás, a jelenleg regnáló elnök nem maradna feladat nélkül: ő vehetné át Szabó Gábor pártigazgatói feladatait, súlyosan csorbítva ezzel hatalmát. A párttagok mostani elbeszéléséből az tűnik ki, többen nem szerették volna, hogy Jakab Péter privatizálja a Jobbikot, elnökjelölti ambícióit pedig Szabó Gábor és köre vétózta meg.

A frakcióvezető vihart kavart a feltételeivel
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Emlékezetes: amikor Jakab Péter bejelentkezett a párt elnöki posztjára, két feltételt állított. Egyrészt 2022-ig kért bizalmat, noha az alapszabály szerint a párt kétévente tart tisztújító kongresszust, ami papírforma szerint 2021 őszén lenne esedékes. Másrészt – egyesek szerint diktatórikus módon – Jakab még azelőtt megnevezte a számára megfelelő alelnököket, hogy a Jobbik tagjai megkapták volna a tisztújításra jelentkezők névsorát.

Varga-Damm Andrea az Azonnali.hu-nak adott interjúban bírálta is Jakabot. – Túlságosan nagy hatással voltak rá azok az emberek, akik őt az elnökségre biztatták, és nem biztos, hogy reá­lisan felmérte, hogy átvihető-e mindaz, amit az elnöki pozícióhoz feltételül kötött – mondta a Jobbik ország­gyűlési képviselője. A másik feltételét, miszerint előre megnevezte alelnökeit, a képviselő úgy kommentálta: Jakab feszültséget generált a pártban. – Az általa szabott feltételrendszer nem azt mutatja, hogy szolgálni akarná a pártot – tette hozzá Varga-Damm.

A Jobbik elnökségének tegnapi döntése értelmében egyébként Jakab csapata tovább erősödik a frakcióban, Mir­kóczki Ádám helyére ugyanis az a Dudás Róbert kerül, aki egyike a Jakab által megnevezett hét alelnöknek, így már hat, Jakab által támogatott politikus ül a Jobbik padsoraiban.

A párton belüli hatalmi ellentétek mögött többek közt az is meghúzódhat, hogy Jakab több alkalommal mutatkozott a 2006-ban a tüntetőkre lövető Gyurcsány Ferenccel és feleségével, Dobrev Klárával.

A múlt héten pedig az ATV-ben arra a felvetésre, hogy régen a jobbikos politikusok Gyurcsány nevét sem vették a szájukra, sőt azt állították, Gyurcsánnyal sosem kötnek alkut, Jakab azt mondta: nem szégyen, hanem inkább erény, ha képesek változtatni a saját korábbi álláspontjukon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.