Jelentős lehűlést hoz a hidegfront

Jelentős lehűlést hoz a héten érkező hidegfront, egy-két nap alatt mindenütt mintegy 10 fokot, néhol akár többet is csökken a csúcshőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2019. 08. 12. 16:30
null
Zalakaros, 2019. augusztus 12. Fürdõzõk a Zalakarosi Fürdõ egyik medencéjében 2019. augusztus 12-én. A kánikula miatt hõségriasztást adott ki az országos tisztifõorvos hétfõ éjfélig. Jelentõs lehûlést hoz a másnap érkezõ hidegfront, 10 fokot, néhol akár többet is csökken a csúcshõmérséklet pár nap alatt. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták: a hidegfront hétfő éjszaka érkezik meg északnyugat felől. Kedden még inkább csak a Tiszától nyugatra eső tájakon várható jelentősebb hőmérséklet-csökkenés. A front azonban „hullámot vet” az ország felett, és a „második hullám”, amely majd a következő éjszaka érkezik, már a keleti, délkeleti részeken is meghozza a lehűlést.

Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig adott ki hőségriasztást.

Zivatarokra kell számítani

Kedden a hőség visszaszorul az ország délkeleti harmadára, 27 fok feletti napi középhőmérséklet már csak a Tiszántúlon várható. A hőmérséklet hajnalban 18 és 24 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 35 fok között alakul, nyugaton lesz hűvösebb.

A hőség miatt keddre Békés és Csongrád megyére másodfokú, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték továbbá, hogy hajnalban a Kisalföldön, Alpokalján, míg kedden napközben az Északi-középhegység térségében, északkeleten alakulhat ki kis eséllyel egy-egy zivatar.

Kedden késő estétől már többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később keletebbre is várható zivatarok kialakulása felhőszakadás, néhol viharos szél kíséretében, de a Tiszántúlon szerda délelőttig nem valószínű csapadék.

Emellett kedden kora hajnaltól reggelig az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a főváros térségében erős, a Fertő vidékén és a Bakonyban viharos lökések kísérhetik.

A zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.