Jelentősen emelkedik a szociális intézményeknek járó normatíva

Mivel a kormány nagy mértékben emelte a minimálbér és a garantált bérminimum összegét az elmúlt években, szükségessé vált, a szociális ágazatban dolgozók bérének emelése is.

Csekő Imre
2019. 06. 24. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a kormány nagy mértékben emelte a minimálbér és a garantált bérminimum összegét az elmúlt években, szükségessé vált, a szociális ágazatban dolgozók bérének emelése is. Ezt felismerve az elmúlt években az ezzel járó terhet a kabinet az intézményektől átvállalta – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár hétfőn a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban tartott sajtótájékoztatóján.

A bértámogatást eddig egyedi döntés révén kapták meg az egyházi, önkormányzati és civil fenntartású intézmények, a következő évtől azonban ezt az összeget beépítik a nekik járó normatívába, amivel jelentősen csökkenni fognak az adminisztrációs terheik, és kiszámíthatóbbá válik a működésük, amely nagyban hozzájárul majd az egész ágazat stabilitásához, hiszen ezentúl törvényi garancia lesz rá, hogy az emelt normatívát megkapják az érintettek – fogalmazott az államtitkár.

Fülöp Attila ismertette, hogy mindez 40 milliárd forintnyi összeget tesz ki a 2020-as költségvetésben, amely jelentős segítséget jelent a szociális intézményeknek, amelyek kétharmadának nem az állam, hanem valamelyik egyház, önkormányzat, vagy civil szervezet a fenntartója.

Az államtitkár példaként említette a sajtótájékoztatónak otthont adó Schweitzer Albert Református Szeretetotthont, ahol az egy ellátottra jutó normatíva eddig 652 ezer forint volt, és ami a jövő évtől 965 ezerre emelkedik: így az intézmény biztosan számolhat az ellátottanként járó 313 ezer forintos emelkedéssel költségvetése elkészítésekor.

– „A bejelentett intézkedés élő cáfolata az ellenzék kritikáinak, a szociális szféra finanszírozásával kapcsolatban, hiszen nem volt ilyen típusú normatíva emelés az elmúlt években. Ez a lépés is mutatja, hogy a kormány odafigyel a szociális szférára, és jelentősen segíti az ott dolgozók munkáját” –mondta a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.